Κόσμος

Η σύγκριση – φωτιά που έβαλε στο στόχαστρο τον Βρετανό ΥΠΕΞ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δέχθηκε επικρίσεις από τον διπλωματικό κόσμο αφού συνέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Σοβιετική Ένωση στη διάρκεια ομιλίας του την Κυριακή στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Τζέρεμι Χαντ κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι επιδιώκει να «τιμωρήσει» το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή αποφάσισε να την εγκαταλείψει και τη συνέκρινε με τη Σοβιετική Ένωση που προσπαθούσε να εμποδίσει τους πολίτες της να φύγουν.

Ο Πίτερ Ρίκετς, ο οποίος είχε διατελέσει μόνιμος γραμματέας του Φόρεϊν Όφις από το 2006 έως το 2010, κατείχε δηλαδή την υψηλότερη θέση στην ιεραρχία του υπουργείου, αντέδρασε στο Twitter χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις αυτές «βλακείες, ανάξιες ενός Βρετανού υπουργού Εξωτερικών».

«Όποια κι αν είναι η άποψή σας για το Brexit, αποτελεί εντυπωσιακό σφάλμα κρίσης για τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών να συγκρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Σοβιετική Ένωση», έγραψε ο διάδοχος του λόρδου Ρίκετς, ο Σάιμον Φρέιζερ, ο οποίος έχει επίσης αποχωρήσει από τη θέση αυτή.

Η δήλωση που άναψε φωτιές

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τζέρεμι Χαντ αναφέρθηκε σε μια επίσκεψή του στη Λετονία, η οποία έχει γίνει μια «σύγχρονη δημοκρατία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της.

«Τι συνέβη στην εμπιστοσύνη και στα ιδεώδη του ευρωπαϊκού ονείρου; Η ΕΕ ήταν προορισμένη για να υπερασπίζεται την ελευθερία. Η Σοβιετική Ένωση ήταν αυτή που εμπόδιζε τους ανθρώπους να φύγουν», συνέχισε για να προειδοποιήσει:

«Αν μετατρέψετε την ευρωπαϊκή λέσχη σε φυλακή, η επιθυμία διαφυγής δεν θα μειωθεί αλλά θα μεγαλώσει και δεν θα είμαστε ο μόνος φυλακισμένος που θα επιδιώξει να δραπετεύσει».

Η πρεσβευτής της Λετονίας στο Λονδίνο απάντησε στο Twitter πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε την ευημερία, την ισότητα, την ανάπτυξη και τον σεβασμό» στη χώρα της ενώ οι Σοβιετικοί είχαν «καταστρέψει τις ζωές τριών γενιών».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος θεωρείται ενδεχόμενος διάδοχος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αναφέρθηκε επίσης στην Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία είχε απορρίψει μ’ ένα περιβόητο «όχι, όχι και όχι» τις προτάσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επίτροπής Ζακ Ντελόρ το 1990.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Telegraph που δημοσιεύεται σήμερα, καταφέρεται εναντίον του γάλλου προέδρου ο οποίος είχε επικρίνει «αυτούς που είχαν υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια» κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit, χαρακτηρίζοντάς τους «ψεύτες».

«Αν ο πρόεδρος Μακρόν πιστεύει πως θα ξαναγυρίσουμε έρποντας, αναζητώντας απελπισμένα να επιστρέψουμε στη λέσχη μέσα σε μερικά χρόνια … αυτό σημαίνει πως δεν μας ξέρει καλά», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, είπε ότι μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ θα ενημερώσει άμεσα τους Ευρωπαίους
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν