Κόσμος

«Η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει το μαχητικό F-35»: Αμερικανός ειδικός εξηγεί το γιατί

Τους τέσσερις λόγους για τους οποίους η Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει F-35 απαριθμεί ο Αμερικανός ειδικός Michael Rubin σε άρθρο στο National Security Journal, που ειδικεύεται σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Αφορμή ήταν το χθεσινό (27.08.2024) δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet πως η Τουρκία θα πάρει μαχητικά F-35, εγκαταλείποντας τους S-400 (εξαιτίας των οποίων οι ΗΠΑ την έβγαλαν εξαρχής από το πρόγραμμα).

Όπως αναφέρει ο Michael Rubin, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και ειδικός σε θέματα Ιράν, Τουρκίας και Μέσης Ανατολής, ο κυριότερος λόγος είναι η απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, αναλύοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ΝΑΤΟ σε περίπτωση που μια χώρα-μέλος διαθέτει τόσο F-35 όσο και S-400.

«Το ζήτημα δεν ήταν απλώς μια εμπορική σύμβαση, αλλά η ακεραιότητα των συστημάτων του ΝΑΤΟ: Η ενσωμάτωση των S-400 στην αεράμυνα της Τουρκίας θα καθιστούσε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ευάλωτες. Ακόμα και αν η Τουρκία έβαζε τείχος προστασίας στους S-400, το σύστημα θα μπορούσε να απειλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέποντας στους Τούρκους ή σε εχθρικές δυνάμεις να εξασκηθούν στην παρακολούθηση των αμερικανικών αεροσκαφών stealth», τονίζει ο αρθρογράφος.

Αναφερόμενος, δε, στη συμφωνία της Άγκυρας με τις ΗΠΑ για την απόκτηση F-16 και την αναβάθμιση υφιστάμενων F-16 με αντάλλαγμα την άρση του de facto βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Michael Rubin επισημαίνει στο άρθρο του στο National Security Journal ότι «το τηλεφώνημα του Λευκού Οίκου προς τους ηγέτες του Κογκρέσου για να παροτρύνει την έγκριση της συμφωνίας για τα F-16 ήταν ντροπιαστικό, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν τήρησε τη δέσμευσή της να επιστρέψει τα σχέδια των F-35 στις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Η προφανής κίνηση για την αναβίωση της συμφωνίας για τα F-35, την οποία αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, είναι παράξενη για τρεις επιπλέον λόγους.

Πρώτον, η Τουρκία δεν κρύβει την επιθυμία της να οικοδομήσει δική της εγχώρια βιομηχανία όπλων και δεν διστάζει να αναπαράξει την τεχνολογία που της παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο γαμπρός του Ερντογάν είναι ο κορυφαίος μεγιστάνας όπλων της Τουρκίας. Το ανεπίσημο λόμπι της Τουρκίας που “κατοικεί” στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και διαπερνά τις δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον, μπορεί να υποβαθμίζει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά η πραγματικότητα είναι πραγματικότητα. 

Δεύτερον, ενώ η Τουρκία συμφώνησε να χρησιμοποιήσει τα F-16 της μόνο για σκοπούς του ΝΑΤΟ και να σταματήσει τις υπερπτήσεις της πάνω από την Ελλάδα, μόλις η πώληση των F-16 οριστικοποιήθηκε, ο Ερντογάν αύξησε την επιθετικότητά του. Σήμερα, η Τουρκία βομβαρδίζει μη στρατιωτικές υποδομές στη βορειοανατολική Συρία, επιδιώκοντας την εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Κούρδων. Οι βομβαρδισμοί του Ιράκ από τα τουρκικά F-16 έχουν προκαλέσει πυρκαγιές σε δάση. Στις 23 Αυγούστου, ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο δημοσιογράφους στο ιρακινό Κουρδιστάν, λίγο έξω από την πόλη Sulaymani. Πιο πρόσφατα, τουρκικά σκάφη παρενέβησαν σε ιταλικό πλοίο που τοποθετούσε καλώδιο για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύνδεση των ενεργειακών δικτύων της Κύπρου και της Κρήτης. Αν και η Τουρκία δεν επιστράτευσε τα F-16 της σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, ενίσχυσαν το αίσθημα αποτροπής της Τουρκίας και οδήγησαν τον Ερντογάν να πιστέψει ότι μπορεί να ενεργεί ατιμώρητα.

Τέλος, η Τουρκία είναι χορηγός της τρομοκρατίας. Η υποστήριξή της προς τη Χαμάς έχει αυξηθεί. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν έχει δηλώσει ότι η Τουρκία πρέπει να γονατίσει τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ. Απλώς δεν υπάρχει καμία διαφορά σήμερα μεταξύ της παροχής στην Τουρκία προηγμένων όπλων και της προσφοράς στο Ιράν των ίδιων τεχνολογιών. Και στις δύο περιπτώσεις, τα καθεστώτα θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ.

Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Μπάιντεν, Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν υποσχέθηκαν στους ηγέτες του Κογκρέσου ότι η πώληση των F-16 στην Τουρκία θα ενίσχυε την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το αντίθετο ήταν αλήθεια. Αντί να αναγνωρίσουν το λάθος τους, σήμερα η Τουρκία μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της απόκτησης ακόμη πιο προηγμένου οπλισμού», σημειώνει ο Michael Rubin, καταλήγοντας ότι «το Κογκρέσο πρέπει να καλέσει τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να ξεκαθαρίσει: Δεν μπορεί να υπάρξουν F-35 για την Τουρκία, όσα χρήματα και αν σκορπίσουν οι Τούρκοι και οι υποτελείς τους από το Αζερμπαϊτζάν στις εταιρείες δημοσίων σχέσεων και λόμπι της Ουάσιγκτον, στα πανεπιστήμια και στις δεξαμενές σκέψης».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Κίεβο δικαιολογεί τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν: «Η Τεχεράνη υπήρξε συνεργός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»
«Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο ιρανικό καθεστώς» αναφέρει το ουκρανικό ΥΠΕΞ
Καπνός υψώνεται μετά την ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με το Ιράν, στην αποθήκη πετρελαίου Sharan στην Τεχεράνη
Δορυφορικές εικόνες από το χτύπημα των ΗΠΑ στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν στο Φορντό
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης της «Maxar Technologies» δείχνουν έξι νέους κρατήρες, καθώς και γκρίζα σκόνη και συντρίμμια μετά την αμερικανική επίθεση στα πυρηνικά του Ιράν στο Φορντό
Δορυφορικές εικόνες πάνω από το υπόγειο πυρηνικό συγκρότημα Fordow του Ιράν, πριν και μετά το χτύπημα των ΗΠΑ
Skynews: Πως θα αντεπιτεθεί το Ιράν μετά την επίθεση των ΗΠΑ – Ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας
Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα θεωρούνται από τους δυτικούς συμμάχους ως ένας νέος άξονας αυταρχικών δυνάμεων, οι οποίες ευθυγραμμίζονται και υποστηρίζουν η μία την άλλη
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη 16