Κόσμος

Η Βοσνία ανοίγει από Δευτέρα τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες

Η Βοσνία ανοίγει από την 1η Ιουνίου τα σύνορα της, που είχαν κλείσει λόγω κορονοϊού με τις γειτονικές της χώρες Κροατία, Μαυροβούνιο και Σερβία.

Παράλληλα η Βοσνία θα άρει τους περιορισμούς για εμπορικές πτήσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Τεγκελτία ενώ θα επιτραπούν επίσης επαγγελματικά ταξίδια από άλλες χώρες και επισκέψεις για ιατρικούς λόγους και κηδείες.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την επιδημιολογική κατάσταση και σταδιακά θα αρχίσουμε να ανοίγουμε εκ νέου τα σύνορα και για άλλες χώρες», δήλωσε ο Τεγκελτία σε συνέντευξη Τύπου μετά από κυβερνητική συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα των συνόρων θα γίνει χωρίς περιορισμούς.

Από τις τρεις γείτονες χώρες, μόνο η Σερβία έχει ανοίξει τα σύνορά της με τη Βοσνία ως τώρα. Η Κροατία επιτρέπει την είσοδο σε Βόσνιους υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ το Μαυροβούνιο διατηρεί σε ισχύ την απαγόρευση εισόδου.

Η Βοσνία έχει καταγράψει συνολικά μέχρι σήμερα 2.462 κρούσματα και 153 θανάτους από τη νόσο Covid-19.

Η κυβέρνηση τον Μάρτιο επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας, επιβάλλοντας lockdown στη χώρα αφού η Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία και η Σερβική Δημοκρατία εφάρμοσαν το ίδιο μέτρο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σερβική Δημοκρατία ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιστρέφοντας νομοθετικές εξουσίες στο κοινοβούλιο από τον πρόεδρο της περιοχής.

Οι δύο περιοχές άνοιξαν εκ νέου τις περισσότερες επιχειρήσεις, καταστήματα και νηπιαγωγεία σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον αντίκτυπο της νόσου στις εύθραυστες οικονομίες τους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η βοσνιακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5% φέτος λόγω της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Pfizergate: Το ευρωδικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν να μην δώσει στη δημοσιότητα τα SMS φον ντερ Λάιεν – Μπουρλά για τα εμβόλια της COVID-19
Το δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι ακυρώνεται η απόφαση της Κομισιόν που αρνήθηκε να παράσχει σε δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times πρόσβαση στα γραπτά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μπουρλά
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά