Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η Βρετανία προειδοποιεί τη Ρωσία για «στρατηγικό λάθος» εάν εισβάλει στην Ουκρανία

ΗΠΑ και Ρωσίας

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λίζ Τρας προειδοποίησε εκ νέου σήμερα Πέμπτη τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα λάθος με μεγάλο κόστος, αλλά χαιρέτισε την προθυμία της Μόσχας να ξεκινήσει συνομιλίες.

«Οποιαδήποτε ρωσική εισβολή θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος και θα αντιμετωπιστεί με σθένος, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων κυρώσεων με τους συμμάχους μας, που θα προκαλούσαν ένα μεγάλο κόστος για τα συμφέροντα και την οικονομία της Ρωσίας» ανέφερε σε δήλωσή της.

«Η μόνη διέξοδος από την τρέχουσα κατάσταση για τη Ρωσία είναι ο διάλογος και χαιρετίζω το γεγονός ότι η Ρωσία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες τον Ιανουάριο», είπε η Τρας.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή και λέει ότι η Δύση έχει καταληφθεί από ρωσοφοβία. Η Μόσχα λέει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ απειλεί τη Ρωσία και ότι δεν έχει τηρήσει τις διαβεβαιώσεις που της είχαν δοθεί όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991. 

Στο επίκεντρο η παγκόσμια ασφάλεια

Ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Ράντακιν, συζήτησε την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι δύο στρατιωτικοί επικεφαλής συζήτησαν ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις και συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν τις επαφές για την καλύτερη κατανόηση ο ένας του άλλου και για την αποφυγή λαθών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Ρωσία θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με την Ουκρανία και τη Δύση, αλλά χρειάζεται μια «άμεση» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις