Κόσμος

Ιαπωνία: Θέλουν να απαγορεύσουν την χρήση κινητού σε όσους περπατούν και μιλάνε

Μια από τις πιο συνηθισμένες σκηνές που ζουν όλοι καθημερινά είναι να περπατούν και να μιλούν στο κινητό. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως πάει να αλλάξει σε μια πόλη στην Ιαπωνία.

Συχνά βλέπουμε ανθρώπους που είναι τόσο απορροφημένοι στην οθόνη του κινητού τους ενώ περπατούν, που είτε πέφτουν θύματα της απροσεξίας τους, είτε το χειρότερο γίνονται πρόξενοι ατυχημάτων. Μία πόλη στην Ιαπωνία φιλοδοξεί να προλάβει τέτοιες άβολες καταστάσεις, απαγορεύοντας τη χρήση του κινητού τηλεφώνου όταν κάποιος περπατάει.

Μία τέτοια διάταξη κατατέθηκε προς συζήτηση σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Γιαμάτο, κοντά στη Γιοκοχάμα (νοτιο-δυτικά του Τόκιο) κι η τελική απόφαση αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.

Σε περίπτωση που κυρωθεί το μέτρο “θα είναι η πρώτη απαγόρευση στην Ιαπωνία προς αυτήν την κατεύθυνση”, διαβεβαιώνει το μέλος της τοπικής δημοτικής αρχής Μασάακι Γιασούμι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην πυκνοκατοικημένη τούτη πόλη, στη μείζονα περιφέρεια του Τόκιο, “ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το κινητό έχει λάβει υπέρογκες διαστάσεις και με αυτόν τον αριθμό υπερακοντίσθηκε και ο αντίστοιχος αριθμός των ατυχημάτων. Αυτό επιδιώκουμε να αποφύγουμε”, τονίζει ο Γιαμάτο.

Η μελλοντική τούτη απαγόρευση δεν προβλέπει ωστόσο κυρώσεις ενάντια σε όσους είναι ανήμποροι να αντισταθούν στην έλξη της οθόνης του κινητού τους. Οι αρχές της πόλης βασίζονται κυρίως στη δύναμη της εκστρατείας πληροφόρησης για να πεισθεί ο πληθυσμός να τηρήσει τα απαγορευτικά μέτρα.

“Ευελπιστούμε πως η απαγόρευση θα παρακινήσει τον καθένα να αποκτήσει συνείδηση των κινδύνων” εξηγεί ο Γιασούμι.

Σε μελέτη του 2014, που πραγματοποίησε η εταιρεία τηλεφωνίας NTT DoComo εκτιμάτο πως το οπτικό πεδίο του διαβάτη που παρακολουθεί την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου είναι κατά 95% μικρότερη από το κανονικό εύρος του.

Η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει μία προσομοίωση σε υπολογιστή για να εξετάσει τι θα συνέβαινε εάν 1.500 άνθρωποι προσπαθούσαν να διασχίσουν το πάντοτε πολυσύχναστο σταυροδρόμι Σιμπούγια, στην καρδιά του Τόκιο, κοιτώντας διαρκώς το κινητό τους.

Τα πορίσματα δείχνουν πως τα δύο τρίτα των πεζών δεν θα κατόρθωναν να το διασχίσουν χωρίς να έχουν κάποιο συμβάν, με 446 συγκρούσεις, 103 τραυματισμούς και 21 σπασμένα κινητά τηλέφωνα.

Επίσης σε αύξηση βρίσκεται στην Ιαπωνία κι ο αριθμός των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται χρήστες που κυκλοφορούν με ποδήλατο και την ίδια στιγμή προσέχουν το κινητό τους.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέα επίθεση με υπερηχητικούς πυραύλους Fattah από το Ιράν στο Ισραήλ – Η Τεχεράνη διαψεύδει ότι χτυπήθηκε κτίριο της Ερυθράς Ημισελήνου
Ο πόλεμος που απειλεί με γενικευμένη σύρραξη και ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή συμπληρώνει την έκτη ημέρα του
Ισραηλινός πύραυλος αναχαίτισης αφήνει ίχνη καπνού καθώς εκτοξεύεται πύραυλος από το Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 8 λεπτά
8
Ομάδα χάκερ που φέρεται να σχετίζεται με το Ισραήλ έκλεψε κρυπτονομίσματα αξίας 90 εκ. δολαρίων που χρησιμοποιεί το Ιράν
Η ομάδα που φέρεται να σχετίζεται με το Ισραήλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα «δημοσιεύσει τον πηγαίο κώδικα και τις εσωτερικές πληροφορίες της Nobitex από το εσωτερικό της δίκτυο» εντός 24 ωρών
Κυπτονομίσματα 1
Όταν οι ΗΠΑ ανέτρεψαν κυβέρνηση του Ιράν το 1953: Φωτογραφικά ντοκουμέντα από ένα παρελθόν που πλέον μπορεί να μη φαντάζει τόσο μακρινό
Με την Μέση Ανατολή να φλέγεται, όλο και περισσότεροι επικαλούνται το πραξικόπημα του 1953 που υποστηρίχθηκε από τη CIA και ανέτρεψε τον Μοσαντέγκ ως απόδειξη ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι αξιόπιστες»
Ιράν 1953 1
Συγκλονίζει ο μοναδικός επιζών του δυστυχήματος της Air India - Κουβαλάει «μπαταρισμένος» το φέρετρο του αδερφού του στην Ινδία
Το Boeing 787-8 Dreamliner με προορισμό το Λονδίνο συνετρίβη δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του την Πέμπτη από την πόλη Αχμενταμπάντ της δυτικής Ινδίας
Ινδία 4
Τραμπ: «Μπορεί να επιτεθούμε στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μπορεί και όχι – Καλή τύχη αγιατολάχ Χαμενεΐ»
«Ο Νετανιάχου είναι καλός άνθρωπος, τα πάει μια χαρά, του είπα να συνεχίσει την καλή δουλειά που κάνει» πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
40