Κόσμος

Ημέρες 1946 ζει η οικονομία των ΗΠΑ – Ύφεση 3,5% το 2020

Τεράστια ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ το 2020 καθώς καταγράφηκε ύφεση 3,5% που είναι η μεγαλύτερα από το 1946.

Η ύφεση οφείλεται στα μεγάλα πλήγματα που δέχθηκαν εταιρείες του τομέα υπηρεσιών, όπως οι αεροπορικές εταιρείες και τα εστιατόρια, που οδήγησαν εκατομμύρια Αμερικανούς στην ανεργία και τη φτώχεια. Το 2019, η οικονομία των ΗΠΑ είχε αναπτυχθεί 2,2%, ενώ εισήλθε σε ύφεση τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στα τέλη του 2020 επιβραδύνθηκε η δυναμική του ρυθμού ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 4%, καθώς ο κορονοϊός και η λήξη των κρατικών μέτρων στήριξης περιόρισαν την καταναλωτική δαπάνη και εν μέρει επισκίασαν την καλή πορεία του μεταποιητικού τομέα και της στεγαστικής αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε την Τετάρτη αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να διαθέτει ρευστότητα στην οικονομία μέσω του προγράμματός της αγορών ομολόγων, σημειώνοντας ότι «ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης έχει συγκρατηθεί τους τελευταίους μήνες».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξήγγειλε σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και είναι πιθανόν να αξιοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ ώστε να ασκήσει πίεση σε ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που έχουν αντιδράσει για το κόστος του σχεδίου, το οποίο ανακοινώθηκε λίγο μετά το νέο πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολαρίων στο τέλος Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Βενεζουέλα στα πρόθυρα πολέμου: Ο Τραμπ στέλνει αεροπλανοφόρο για να διαλύσει τα καρτέλ ναρκωτικών – Αντιδρά ο Μαδούρο
«Μηχανεύονται νέο αιώνιο πόλεμο, υπόσχονταν πως δεν θα αρχίσουν ποτέ ξανά πόλεμο και κατασκευάζουν έναν πόλεμο τον οποίο θα αποτρέψουμε», τόνισε ο Νικολάς Μαδούρο
Ντόναλντ Τραμπ
«ΗΠΑ και Ρωσία κοντά στη λύση για την Ουκρανία – Σημαντικό ότι ο Ζελένσκι αναγνώρισε τις γραμμές των μετώπων», λέει το Κρεμλίνο
«Χαμηλός ο αντίκτυπος των νέων κυρώσεων στο πετρέλαιο», εκτίμησε ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας - «Η συνάντηση Τραμπ με Πούτιν δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε»
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν 36