Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Ινδία: Εκτός από την πανδημία τους χτυπάει και ο καύσωνας

Ινδία: Εκτός από την πανδημία τους χτυπάει και ο καύσωνας
Αυτό το αγόρι αναζητάει λίγη δροσιά - ΦΩΤΟ REUTERS

Δεκάδες εκατομμύρια Ινδοί υποφέρουν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο στο Νέο Δελχί να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Από το 2010 περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της ακραίας ζέστης που πλήττει τη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου, ενώ οι επιστήμονες ανησυχούν ότι το φαινόμενο επιδεινώνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για τέταρτη συνεχή ημέρα στα κρατίδια Ραζαστάν, Χαριάνα και το Νέο Δελχί. Αποπνικτική ζέστη επικρατεί και σε πολλές περιοχές στα κρατίδια Παντζάμπ, Ουτάρ Πραντές και Μάντια Πραντές, που βρίσκονται στη βόρεια Ινδία.

Την Πέμπτη στο Νέο Δελχί η θερμοκρασία έφτασε τους 43,1 βαθμούς, η υψηλότερη από το 2012. Εκείνη τη χρονιά η θερμοκρασία στην ινδική πρωτεύουσα είχε φτάσει τους 43,5 βαθμούς. Σήμερα στην πόλη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων το θερμόμετρο έδειχνε 41 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες που καταγράφονται είναι κατά μέσο όρο 7 βαθμούς πάνω από το κανονικό για την περίοδο αυτή του έτους.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει πάνω από τους 40 βαθμούς και την επόμενη εβδομάδα εξαιτίας της καθυστερημένης άφιξης των μουσώνων που θα συνοδεύονται από τον ζεστό και ξηρό άνεμο, που ονομάζεται Λου.

Το κύμα καύσωνα προκάλεσε αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες να λειτουργούν συνεχώς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η εποχή των βροχών δεν θα ξεκινήσει στο Νέο Δελχί πριν την 7η Ιουλίου, πιο αργά από το κανονικό, με την καθυστέρηση να είναι η μεγαλύτερη που παρατηρείται από το 2006.

Το 2015 εξαιτίας του καύσωνα είχαν πεθάνει περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ.

Εξάλλου μόνο το 5% των νοικοκυριών στην Ινδία διαθέτει κλιματιστικό, έναντι του 90% στις ΗΠΑ και του 60% στην Κίνα. Όμως η αγορά αναμένεται να εκτοξευθεί τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας στη χώρα αυτή, τον τρίτο μεγαλύτερο ρυπαντή παγκοσμίως σε ό,τι αφορά το διοξείδιο του άνθρακα.

Παράλληλα η χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις νερού, με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μη διαθέτουν τρεχούμενο νερό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις