Κόσμος

Ινδονησία: 11 ορειβάτες νεκροί από έκρηξη ηφαιστείου – Απόκοσμες εικόνες

Τουλάχιστον 11 ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δώδεκα αγνοούνται μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι, στο δυτικό τμήμα του αρχιπελάγους της Ινδονησίας. Όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, έπειτα από ολονύχτιες προσπάθειες τρεις άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί.

«Υπήρχαν 26 άνθρωποι που δεν είχαν απομακρυνθεί εσπευσμένα, βρήκαμε 14, τους τρεις ζωντανούς και τους άλλους έντεκα νεκρούς», εξήγησε ο Άμπντουλ Μαλίκ, επικεφαλής της υπηρεσίας έρευνας και διάσωσης στην Παντάνγκ της Ινδονησίας, την επομένη της έκρηξης του ηφαιστείου.

Οι τρεις επιζήσαντες εντοπίστηκαν σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα, είναι αδύναμοι και τουλάχιστον οι δύο έχουν υποστεί «εγκαύματα», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Σωστικά συνεργεία διαδέχονταν το ένα το άλλο στην κοπιώδη διαδρομή για να κατέβουν τα πτώματα των θυμάτων με τα πόδια από το βουνό.

 

Η έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι, στη Σουμάτρα, άρχισε χθες στις 15:54 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 09:54 ώρα Ελλάδας).

Δώδεκα αγνοούμενοι

Άλλοι δώδεκα άνθρωποι αγνοούνται, ενώ 49 κατέβηκαν από το όρος και ορισμένοι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Μαλίκ.

Βίντεο που τράβηξαν σωστικά συνεργεία δείχνει ασθενοφόρο, με τις σειρήνες να ουρλιάζουν, καθώς απομακρύνει εγκαυματία.

Σε άλλες εικόνες, διακρίνεται μέλος σωστικού συνεργείου, με φακό στο μέτωπο, να βοηθά μια περιπατήτρια που στενάζει από τον πόνο, να την μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Η ηφαιστειακή έκρηξη, που παραμένει σε εξέλιξη, εμποδίζει την απομάκρυνση ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο με ελικόπτερα, διευκρίνισε ο Μαλίκ.

«Οπτικά, ως και το πρωί, βγαίνουν καπνοί ακόμη από τον κρατήρα. Οπτικά, όλα μοιάζουν ακόμα γκρι», πρόσθεσε.

Ηφαιστειακή τέφρα που εκτοξεύθηκε από τον κρατήρα του όρους Μαράπι παρατηρήθηκε σε ύψος ως ακόμη και 3.000 μέτρων πάνω από την κορυφή, δήλωσε χθες ο Χέντρα Γκουνάουαν, επικεφαλής του ινδονησιακού κέντρου ηφαιστειολογίας και γεωλογικών κινδύνων.

Ο Ρούντι Ρινάλντι, διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στη δυτική Σουμάτρα, δήλωσε στο AFP ότι κάποιοι από τους περιπατητές που διασώθηκαν χρειάζονται ιατρική περίθαλψη.

«Πλησίασαν τον κρατήρα»

«Κάποιοι υπέστησαν εγκαύματα» και «διακομίστηκαν σε νοσοκομείο», εξήγησε.

Οι άνθρωποι που τραυματίστηκαν ήταν «εκείνοι που είχαν πλησιάσει τον κρατήρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με κατάλογο των προσώπων που βρήκε η υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (BASARNAS) και συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον οκτώ υπέστησαν εγκαύματα. Ένας από τους διασωθέντες, πέρα από τα εγκαύματα, υπέστη κάταγμα, ενώ άλλος τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Ο Άντε Σετιάουαν, αξιωματούχος της τοπικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, επισήμανε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες πως οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής έλαβαν μάσκες και τους απευθύνθηκε σύσταση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους.

Το Μαράπι, σε υψόμετρο 2.891 μέτρων – το όνομά του σημαίνει «το βουνό της φωτιάς» -, είναι το πλέον ενεργό ηφαίστειο στη Σουμάτρα. Οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του.

«Η βροχή ηφαιστειακής τέφρας έχει πλέον φθάσει στην πόλη Μπουκιτίνγκι», δήλωσε χθες ο Άχμαντ Ριφάντι, στέλεχος του σταθμού επιτήρησης του όρους Μαράπι.

Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου τέμνονται τεκτονικές πλάκες και η ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά έντονη. Η χώρα μετρά σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ιράν – Οι χώρες του Κόλπου ετοιμάζονται να στηρίξουν τον Τραμπ – Σφυροκόπημα σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Η Σαουδική Αραβία ζητάει από τον Τραμπ να συνεχίσει τις επιθέσεις στο Ιράν - Ο Λίβανος απέλασε τον Ιρανό πρέσβη - Η Τεχεράνη βλέπει «ενέδρα θανάτου» πίσω από τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Λίβανος
WSJ: Το Ιράν «βλέπει» ενέδρα θανάτου πίσω από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και ΗΠΑ για το τέλος του πολέμου – Στόχος ο Μοχάμεντ Γκαλιμπάφ
Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής είναι μέχρι στιγμής ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους ιρανούς ηγέτες που έχουν γλιτώσει από ισραηλινές επιθέσεις
Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Μοχάμεντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ
Ουκρανικό το «ύποπτο» drone που συνετρίβη σε λίμνη στη Λιθουανία - Ξέφυγε από την πορεία του
Η Λιθουανία, που είναι χώρα μέλος του NATO, ζήτησε πέρυσι από τη συμμαχία ενίσχυση της αντιαεροπορικής της άμυνας αφότου στρατιωτικά drones από τη Λευκορωσία έπεσαν στο έδαφός της δύο φορές τον Ιούλιο του 2025
Drone
«Φρένο» του Ιράν στον Τραμπ για τις διαπραγματεύσεις: «Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι την πλήρη νίκη»
«Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είναι περήφανες και ακλόνητες στην υπεράσπιση της ακεραιότητας του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης του Ιράν
Φρουροί της Επανάστασης