Κόσμος

ΗΠΑ: Αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη μέλος του πυρήνα των «Μπιτλς»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αναμένεται σήμερα (19.08.2022) η ποινή που θα επιβληθεί από το αμερικανικό δικαστήριο στον Ελ Σάφι Ελ Σέιχ, μέλος του πυρήνα των «Μπιτλς», της ομάδας ειδικευμένης στις απαγωγές, τους βασανισμούς και τις φρικιαστικές δολοφονίες δυτικών ομήρων, στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ο 34χρονος, που ενδέχεται να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες τεσσάρων Αμερικανών από το αμερικανικό δικαστήριο, συνελήφθη από συριακές κουρδικές δυνάμεις το 2018. Κρίθηκε ένοχος τον Απρίλιο από σώμα ενόρκων, έπειτα από οδυνηρή δίκη στην οποία εκτέθηκε ο σαδισμός στις τάξεις των τζιχαντιστών της ομάδας «Μπιτλς».

Το σώμα των 12 ενόρκων συνεδρίασε λιγότερες από έξι ώρες μέσα σε δυο ημέρες προτού τον κρίνει ένοχο για τον ρόλο του στους φόνους τεσσάρων πολιτών των ΗΠΑ.

Τα θύματα ήταν οι δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ και οι εργαζόμενοι για λογαριασμό οργανώσεων αρωγής Πίτερ Κάσιγκ και Κέιλα Μίλερ.

Ο Ελ Σάφι Ελ Σέιχ συνελήφθη ταυτόχρονα με ακόμη ένα φερόμενος μέλος του πυρήνα των «Μπιτλς», του Αλεξάντα Κότι, πρώην υπηκόου Βρετανίας, 38 ετών. Οι δύο άνδρες παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και εντέλει μετήχθησαν το 2020 στις ΗΠΑ για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Αλεξάντα Κότι ομολόγησε την ενοχή του τον Σεπτέμβριο του 2021 και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη από δικαστή Τ. Σ. Έλις, ο οποίος θα απαγγείλει και στον Ελ Σάφι Ελ Σέιχ την ποινή του αργότερα σήμερα.

Άλλο ένα φερόμενο μέλος των «Μπιτλς», ο Έιν Ντέιβις, άκουσε να του απαγγέλλονται κατηγορίες για τρομοκρατία και οδηγήθηκε ενώπιον δικαστή στο Λονδίνο, όπου συνελήφθη μετά την απέλασή του από την Τουρκία.

Το πιο διαβόητο μέλος αυτού του πυρήνα, ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ή «Τζιχαντιστής Τζον», σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία το 2015. 

Η δράση των «Μπιτλς»

Τα τέσσερα μέλη των «Μπιτλς», που έδρασαν στη Συρία από το 2012 ως το 2015, αφού προηγουμένως ριζοσπαστικοποιήθηκαν στο Λονδίνο, κατηγορούνται πως επέβλεψαν την απαγωγή τουλάχιστον 27 δημοσιογράφων και εργαζόμενων για λογαριασμό ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Το προσωνύμιο «Μπιτλς» τους το είχαν δώσει δυτικοί όμηροι, εξαιτίας της βρετανικής προφοράς τους, με την ομάδα να γίνεται διαβόητη καθώς σκηνοθέτησε και μαγνητοσκόπησε σκηνές εκτελέσεων ομήρων σε τρομερά βίντεο προπαγάνδας της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Μέγκαν Μαρκλ εθεάθη για πρώτη φορά στη Βρετανία μετά τη μετακόμισή της – Σε παμπ με την Έλεν Ντε Τζένερις
Ανεπιθύμητη η Μέγκαν στους κοσμικούς κύκλους στα Cotswolds, όπου φαίνεται να μένουν με το πρίγκιπα Χάρι και τα δυο τους παιδιά - Ούτε το όνομά της δεν θέλουν να ακούν
Μέγκαν Μαρκλ
Ερντογάν: Ο Τραμπ είναι πολύτιμος φίλος – Να αφήσουμε πίσω τα εμπόδια στην αμυντική βιομηχανία
«Χάρη στη συμβολή του ειλικρινούς και εξαιρετικού διαλόγου που έχουμε με τον πολύτιμο φίλο μου, τον πρόεδρο Τραμπ, έχουμε σημειώσει και συνεχίζουμε να σημειώνουμε σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς των σχέσεών μας»
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Απαρηγόρητη η Σίντι Κρόφορντ: Η πρώτη εμφάνιση μετά τον θάνατο του γιου της Πρίσλεϊ – «Ο χειρότερος εφιάλτης του γονιού»
Καρδιακή ανακοπή εξαιτίας της υπερβολικής δόσης ναρκωτικών φαίνεται να υπέστη το 27χρονο μοντέλο που ξεψύχησε στις 20 Σεπτεμβρίου σε κέντρο αποκατάσταση στο Λος Άντζελες
Η Σίντι Κρόφορντ και ο Ράντε Γκέρμπερ αποχωρούν από τοπ σπίτι του γιου τους
Πυροβολισμοί έξω από σχολείο στην Τουρκία: Ένας νεκρός μαθητής και πάνω από 8 τραυματίες - Ντοκουμέντο από το δρομολόγιο του 15χρονου δράστη
Ο δράστης αφού προσέγγισε το σχολείο στην περιοχή Τουργκούτλου και σκόρπισε τον θάνατο, τράπηκε σε φυγή - Αστυνομικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν - Συμπλοκή μεταξύ γονιών και αστυνομικών στο σημείο
Ο δράστης των πυροβολισμών κρατώντας την καραμπίνα
Ανανεώθηκε πριν 2 ώρες