Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΗΠΑ: Άρχισε η επιχείρηση Warp Speed για τη διανομή του εμβολίου

ΗΠΑ: Άρχισε η επιχείρηση Warp Speed για τη διανομή του εμβολίου

Σε 145 κέντρα σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ θα βρίσκεται τη Δευτέρα το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού. Η πρώτη παράδοση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα. Διαψεύδει ο FDA ότι δέχτηκε πιέσεις από τον Τραμπ να δώσει το “πράσινο φως” στο εμβόλιο.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να ξεκινήσουν και στις ΗΠΑ (μετά τη Βρετανία που «έσπασε το ρόδι») οι εμβολισμοί κατά του κορονοϊού. Το εμβόλιο της Pfizer πήρε έγκριση από τον FDA πριν από μερικές ώρες.

Οι πρώτες παρτίδες από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού θα φθάσουν το πρωί της Δευτέρας στα κέντρα εμβολιασμού της χώρας, ανακοίνωσαν το Σάββατο (12.12.2020) οι αμερικανικές αρχές.

“Η διανομή έχει ξεκινήσει τα πρώτα φορτία θα φθάσουν το πρωί της Δευτέρας”, δήλωσε ο στρατηγός Γκας Πέρνα, της επιχείρησης Operation Warp Speed που έστησε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη διανομή του εμβολίου. “Είμαστε 100% σίγουροι για ένα επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο θα παραδώσουμε το εμβόλιο στους Αμερικανούς τότε”, πρόσθεσε.

Click4more Περού: Stop στις δοκιμές κινέζικου εμβολίου γιατί παρουσιάστηκε «σοβαρή παρενέργεια»

“Μπορούμε να περιμένουμε πως 145 κέντρα σε όλες τις πολιτείες θα λάβουν το εμβόλιο τη Δευτέρα, 425 κέντρα επιπλέον την Τρίτη. Και τα 66 τελευταία κέντρα την Τετάρτη, με τα οποία θα τελειώσει η πρώτη παράδοση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech”, εξήγησε ο στρατηγός Πέρνα. 

Η πρώτη φάση αφορά περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους. Διευκρίνισε πως καμία παρτίδα εμβολίων δεν είχε “τοποθετηθεί από πριν” προτού δώσει την έγκρισή του ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων χθες βράδυ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει χθες βράδυ, μετά την επείγουσα έγκριση χρήσης του εμβολίου που έδωσαν οι υγειονομικές αρχές, πως οι πρώτοι εμβολιασμοί με αυτό το πρώτο εμβόλιο θα γίνονταν μέσα σε 24 ώρες, δηλαδή σήμερα.

Όμως η Pfizer γνωστοποίησε πως οι πρώτες παρτίδες δεν θα έφευγαν πριν από αύριο, Κυριακή, από το εργοστάσιό της στην πολιτεία Μίσιγκαν.

FDA: Δεν δεχτήκαμε πιέσεις 

Ο FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής και έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η Operation Warp, όπως ονόμασε η κυβέρνηση Τραμπ την επιχείρηση διανομής του εμβολίου. 

Δεδομένου όμως ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε φροντίσει να κάνει… tweet και να αποκαλέσει τον Οργανισμό 

πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αποκαλούσε τον οργανισμό «μεγάλη αργή χελώνα». Όταν λίγο μετά ήρθε η έγκριση, πολλοί μίλησαν για πιέσεις.

Αυτό, όμως, το αρνείται ο επικεφαλής του FDA. Υποστηρίζει ότι για να εγκρίνει ο οργανισμός το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δεν δέχτηκε πολιτικές πιέσεις από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα, πάντως, με την Washington Post, ο Λευκός Οίκος είχε καλέσει τον Στίβεν Χαν να ανακοινώσει την έγκριση την Παρασκευή αλλιώς να παραιτηθεί.

Click4more Τραμπ: Ο πρώτος εμβολιασμός στις ΗΠΑ θα γίνει σε λιγότερο από 24 ώρες

 

“Εργαστήκαμε γρήγορα λόγω της επιτακτικότητας που συνιστά αυτή η πανδημία, όχι λόγω οιασδήποτε εξωτερικής πίεσης”, δήλωσε ο επικεφαλής του FDA, Στίβεν Χαν, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ο οργανισμός ενέκρινε Παρασκευή (11.12.2020), την επείγουσα χρήση του εμβολίου της συμμαχίας Pfizer/BioNTech, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια τεράστια επιμελητειακή επιχείρηση για τη διανομή του παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να γίνει σήμερα, υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να δίνει διευκρινίσεις. Λίγο πριν από το «πράσινο φως», Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τον FDA “μεγάλη αργή χελώνα” και τον είχε καλέσει στο Twitter να εγκρίνει το εμβόλιο “ΤΩΡΑ”.

 

Ο επικεφαλής του FDA είπε επίσης πως η ταχύτητα με την οποία δόθηκε η έγκριση δεν αμφισβητεί τη σοβαρότητα των επαληθεύσεων, υπογραμμίζοντας πως οι κλινικές δοκιμές και “σημαντικοί έλεγχοι ασφαλείας” θα συνεχιστούν παράλληλα με τη διανομή του εμβολίου στον αμερικανικό πληθυσμό.

Η υπηρεσία έδωσε εξάλλου διευκρινίσεις για τις περιπτώσεις αλλεργιών που θεωρήθηκαν ως αντενδείξεις για τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, έπειτα από δύο περιστατικά σοβαρών αλλεργιών που παρατηρήθηκαν στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα.

“Θέλω να καθησυχάσω την κοινή γνώμη”, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του FDA, ο Πίτερ Μαρκς. Τέτοιες αντιδράσεις “δεν έχουν διαπιστωθεί στα δεδομένα τεράστιων κλινικών δοκιμών” και “θα συνεχίσουμε να τις παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς”, πρόσθεσε.

Ο δρ Μαρκς εξήγησε πως το εμβόλιο δεν συνιστάται μόνο στους ασθενείς που είχαν ήδη “σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις” στα συστατικά του ή σε παρόμοια εμβόλια, και όχι σε όλους όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες με την ευρύτερη έννοια.

“Περίπου το 1,6% του πληθυσμού είχαν μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τροφές ή που συνδέεται με περιβαλλοντικές συνθήκες. Δεν θέλουμε πραγματικά τόσοι άνθρωποι να στερηθούν το εμβόλιο”, εξήγησε. “Είμαστε σίγουροι, λέμε στον κόσμο ότι εκτός αν είχαν στο παρελθόν μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε εμβόλιο ή σε ένα από τα συστατικά του, μπορούν να το λάβουν”, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις