Κόσμος

ΗΠΑ: Δεν στοχεύουμε σε αλλαγή του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας

Οι ΗΠΑ «δεν στοχεύουν» στην αλλαγή καθεστώτος στην Βόρεια Κορέα ή στην επιτάχυνση της διαδικασίας επανένωσης της κορεατικής χερσονήσου, διαβεβαίωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Τζιμ Μάτις και ο Ρεξ Τίλερσον επισήμαναν, σε ένα άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ότι οι ΗΠΑ «δεν αναζητούν καμιά δικαιολογία προκειμένου να σταθμεύουν τα στρατεύματά τους στο βόρειο τμήμα της αποστρατικοποιημένης ζώνης (στα σύνορα, δηλαδή, μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Νότιας Κορέας). Δεν έχουμε καμιά επιθυμία να προκαλέσουμε κακό στον λαό της Βόρειας Κορέας που ήδη υποφέρει πολύ και που δεν πρέπει να συγχέεται με το εχθρικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ».

Το μήνυμα που στέλνουν οι δύο Αμερικανοί υπουργοί έρχεται σε αντίθεση με τις «πολεμικές» δηλώσεις που έκανε όλη την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από την εκτόξευση δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ. Επιπλέον, οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης επιδιώκουν να καθησυχάσουν την Κίνα όσον αφορά τις προθέσεις της Ουάσινγκτον. Εξάλλου, η πρόσφατη εγκατάσταση μιας αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας (THAAD) στη Νότια Κορέα προκάλεσε τη δυσφορία του Πεκίνου.

«Εάν η Κίνα επιθυμεί να διαδραματίσει έναν ενεργότερο ρόλο για να εγγυηθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα –από την οποία όλοι εμείς, και πρωτίστως η ίδια η Κίνα θα αντλήσουμε τα μεγαλύτερα οφέλη– (σ.σ. τότε το Πεκίνο) πρέπει να αποφασίσει να ασκήσει με αποφασιστικό τρόπο την διπλωματική και εμπορική επιρροή του στη Βόρεια Κορέα» τονίζουν οι δύο άνδρες.

Χθες ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πόμπεο, δήλωσε ότι μια σύρραξη με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι άμεσα «επικείμενη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η πιο δύσκολη ώρα για τον Ζελένσκι: Το τελεσίγραφο 6 ημερών και οι εδαφικές παραχωρήσεις που «δωρίζουν» στη Ρωσία έκταση ίση με το Λουξεμβούργο
Οι απειλές του Πούτιν για κατάληψη περισσότερων εδαφών αν η Ουκρανία αρνηθεί και το σχόλιο Τραμπ για τον Ζελένσκι: «Αν δεν του αρέσει, θα συνεχίσουν να πολεμούν»
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 186
Πούτιν: «Το σχέδιο Τραμπ των 28 σημείων για την Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για μια τελική ειρηνευτική συμφωνία»
Η Ρωσία θα κέρδιζε αμαχητί μια έκταση ίση με το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με νέα ανάλυση - Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έλαβε σχέδιο του Λευκού Οίκου για τον τερματισμό του πολέμου
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν 189
Προειδοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ: «Κάθε Ειρηνευτική λύση για την Ουκρανία πρέπει να σέβεται την εδαφική της ακεραιότητα»
«Πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να αποφασίσει από μόνη της σχετικά με το πώς θα τερματίσει τον πόλεμο» τονίζει από την πλευρά του ο Φινλανδός πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες