Τετάρτη, 1 Μαΐ
22oC Αθήνα

ΗΠΑ: Καταστροφή πυραύλου των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

ΗΠΑ: Καταστροφή πυραύλου των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα
REUTERS

Πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη ελεγχόμενη από τους Χούθι, κατέστρεψαν οι ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι χθες Πέμπτη (11.04.2024) κατέστρεψαν πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) που είχε εκτοξευθεί από περιοχή της Υεμένης ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι.

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ούτε ζημιές σε πλοία (του Πολεμικού Ναυτικού) των ΗΠΑ, του συνασπισμού, ή εμπορικά», διαβεβαίωσε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Περίπου στη 1:00 μ.μ. (ώρα Σανάα) στις 11 Απριλίου, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) επιτέθηκαν και κατέστρεψαν με επιτυχία έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) που εκτοξεύτηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα από περιοχές που ελέγχονται από τους τρομοκράτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Γέμενη.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού ή των εμπορικών πλοίων.

Διαπιστώθηκε ότι το ASBM αποτελούσε μια επικείμενη απειλή για τα πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού και των εμπορικών πλοίων στην περιοχή. Αυτές οι ενέργειες λαμβάνονται για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και για να καταστήσουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και ασφαλέστερα για τα πλοία των ΗΠΑ, του συνασπισμού και των εμπορικών πλοίων».

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι υεμενίτες αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας προσκείμενης στο Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ —πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας—, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τα δρομολόγια στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου, κι αύξησαν τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών, αφού πλέον τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου.

Σε αντίποινα, ΗΠΑ και Βρετανία διεξάγουν από τον Ιανουάριο επιδρομές εναντίον θέσεων και οπλικών συστημάτων των Χούθι στην Υεμένη· ενώ, από τον Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον σχημάτισε ναυτικό σχηματισμό για την «προστασία» της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Παρ’ όλ’ αυτά, οι επιθέσεις των Χούθι δεν σταματούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις