Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

ΗΠΑ: Μυστήριο με δύο άνδρες που παρίσταναν τους ομοσπονδιακούς πράκτορες

Panama Papers: Πάνω από 30 πρόσωπα παραπέμπονται σε δίκη στον Παναμά για το σκάνδαλο

Δυο άντρες που κατηγορούνται ότι παρίσταναν τους ομοσπονδιακούς πράκτορες συνελήφθησαν, καθώς κατηγορούνται ότι προσπαθούσαν να επηρεάσουν την Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ

Οι δικηγόροι των δύο ανδρών ζήτησαν από έναν δικαστή των ΗΠΑ τη Δευτέρα, την άρση της προφυλάκισης των πελατών τους υποστηρίζοντας ότι το κατηγορητήριο που συνέταξε η κυβέρνηση σε βάρος τους είναι σαθρό και δεν υπάρχουν σ’ αυτό στοιχεία ότι οι δύο άντρες συνιστούν απειλή.

Οι εισαγγελείς “επικαλέστηκαν τις πιο φανταστικές και ακραίες θεωρίες συνωμοσίας,” δήλωσε η Μισέλ Πίτερσον, μία δικηγόρος που εκπροσωπεί τον 40χρονο Αριάν Ταχερζαντέχ, ο οποίος κατηγορείται μαζί με τον 35χρονο Χαϊντέρ Αλί.

Οι δύο άντρες συνελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα επειδή παρίσταναν πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ τέσσερα μέλη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ως ύποπτα ότι οι κατηγορούμενοι τους προσέφεραν διαμερίσματα χωρίς μίσθωμα και άλλα δώρα.

Στους πράκτορες που προσφέρθηκαν δώρα συμπεριλαμβάνεται και ένας πράκτορας που είχε ως αποστολή την προστασία της συζύγου του προέδρου Μπάιντεν, της Τζιλ Μπάιντεν.

Σε μία δικαστική ακρόαση που έγινε την Παρασκευή, ο εισαγγελέας Τζόσουα Ροθστάιν ζήτησε από τον δικαστή Μάικλ Χάρβεϊ την προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων, αλλά ο Χάρβεϊ επανέλαβε χθες την ακρόαση, επιζητώντας απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν είχαν απαντηθεί.

Κατά τη χθεσινή ακρόαση, ο Χάρβεϊ δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο πριν εκδώσει μία απόφαση, εκφράζοντας τον σκεπτικισμό του σχετικά με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η κράτηση των κατηγορουμένων ήταν ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη των ανησυχιών ότι οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν πάλι να παραστήσουν τους αστυνομικούς.

“Αν θέσω τους δύο αυτούς κυρίους σε κατ’ οίκον περιορισμό, ποια είναι η ρεαλιστική πιθανότητα…, ότι θα μπορούσαν να παραστήσουν έναν άλλον αστυνομικό κατά την περίοδο που αναμένεται η εκδίκαση αυτής της υπόθεσης;”, αναρωτήθηκε ο δικαστής.

Ο Χάρβεϊ θα υποβάλει σήμερα νέες ερωτήσεις στις εμπλεκόμενες πλευρές στην υπόθεση και αναμένεται να εκδώσει απόφαση αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η κυβέρνηση στήριξε την επιχειρηματολογία της σε μία κρυψώνα με όπλα και άλλον εξοπλισμό που κατασχέθηκε από το FBI, προκειμένου να αποδείξει ότι οι δύο άντρες συνιστούν απειλή. Στα κατασχεθέντα συμπεριλαμβάνονται πυροβόλα όπλα, εξοπλισμός παρακολούθησης, εργαλεία παραγωγής ταυτοτήτων και τακτικός εξοπλισμός.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Αλί ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή κατά τα προηγούμενα χρόνια και κόμπαζε ότι είχε σχέσεις με την Υπηρεσία Πληροφοριών του Πακιστάν, ενώ σύμφωνα με τους εισαγγελείς τα δεδομένα αυτά δικαιολογούν την κράτησή του επειδή υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει.

Ο Γκρέγκορι Σμιθ, δικηγόρος του Αλί, δήλωσε χθες ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για πιθανές σχέσεις του πελάτη του με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν είναι “στην ουσία αβάσιμες και παράλογες” τονίζοντας ότι ο πελάτης του επισκέφτηκε τη Μέση Ανατολή για θρησκευτικούς λόγους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις