Κόσμος

ΗΠΑ: Ο Άσαντ ετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά

Ενδείξεις πως η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ ετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία έχουν οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε τον πρόεδρο της Συρίας πως εκείνος και οι πιστές σε αυτόν ένοπλες δυνάμεις "θα πληρώσουν βαρύ τίμημα" αν προχωρήσουν σε επίθεση.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι οι προετοιμασίες της Συρίας είναι όμοιες με εκείνες που έγιναν πριν τη χημική επίθεση της 4ης Απριλίου, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι και η οποία παρακίνησε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την επίθεση με πυραύλους εναντίον μιας συριακής αεροπορικής βάσης.

«Οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει πιθανές προετοιμασίες για άλλη μια επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ που πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική δολοφονία πολιτών, ανάμεσά τους και αθώα παιδιά» αναφέρει η δήλωση του Λευκού Οίκου.

Η δήλωση, που σύμφωνα με τους New York Times αιφνιδίασε ακόμη και μέρος της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, σημειώνει επίσης πως «οι ΗΠΑ βρίσκονται στη Συρία για να εξαρθρώσουν το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία. Αν, ωστόσο, ο κ. Άσαντ εξαπολύσει ακόμη μια επίθεση μαζικής δολοφονίας χρησιμοποιώντας χημικά όπλα, εκείνος και οι στρατιωτικοί του, θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Δεν συνηθίζεται να… ανακοινώνονται οι προθέσεις ενός καθεστώτος για επίθεση με χημικά, ενώ και το κίνητρο πίσω από την ασυνήθιστη επίσης κίνηση του Λευκού Οίκου παραμένει αδιευκρίνιστο. Ίσως στόχος ήταν να καθυστερήσει στον Άσαντ.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Άσαντ κατηγορήθηκε από τη διεθνή κοινότητα πως εξαπέλυσε (ακόμη μια) επίθεση με χημικά κατά αμάχων. Αυτή τη φορά στόχος ήταν η επαρχία Σαν Σεϊχούν και τουλάχιστον 70 άμαχοι λέγεται πως έχασαν τη ζωή τους. Οι εικόνες με παιδιά νεκρά ή βαριά επηρεασμένα από τα χημικά έκαναν το γύρο του κόσμου.

Λίγες μέρες μετά, ο Ντόναλντ Τραμπ (μετά από παρότρυνση της κόρης του Ιβάνκα) αποφασίζει να ρίξει 59 Τόμαχοκ για να πλήξει στόχους σε συριακό έδαφος και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Σεϊράτ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και nytimes.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες