Κόσμος

ΗΠΑ: Οι περισσότεροι θάνατοι από αστυνομική βία έχουν καταγραφεί με άλλη αιτία

Περισσότεροι από τους μισούς από όλους τους θανάτους στις ΗΠΑ που αφορούσαν αστυνομική βία, από το 1980 ως το 2018, δεν καταγράφηκαν ως τέτοιοι στην κύρια βάση δεδομένων της κυβέρνησης, σύμφωνα με μια μελέτη που διενεργήθηκε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet.

Το Εθνικό Αμερικανικό Στατιστικό Σύστημα κατέγραψε την αστυνομική βία ως παράγοντα που εμπλέκεται σε 13.700 θανάτους κατά εκείνη την περίοδο, ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τρεις μη κυβερνητικές βάσεις δεδομένων και εκτίμησαν ότι ο πραγματικός συνολικός αριθμός είναι περίπου 30.800.

Οι βάσεις δεδομένων αυτές είναι οι Fatal Encounters, Mapping Police Violence και The Counted.

Τπ ζήτημα των θανάτων λόγω της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ είναι επείγον, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στην The Lancet, μια μεγάλη βρετανική ιατρική επιθεώρηση.

Οι θάνατοι στα χέρια αστυνομικών αφορούν δυσανάλογα ανθρώπους συγκεκριμένων εθνοτήτων και φυλών, γεγονός που παραπέμπει σε συστημικό ρατσισμό στους κόλπους του Σώματος, προστίθεται στην μελέτη.

Τον περασμένο χρόνο στις ΗΠΑ ξέσπασαν διαδηλώσεις με αφορμή τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός μαύρου που πέθανε όταν ένας λευκός αστυνομικός, για να τον συλλάβει, τον έριξε κάτω και έβαλε στον λαιμό του το γόνατό του κρατώντας το επί οκτώ λεπτά.

Αφορμή στάθηκαν και άλλα περιστατικά στα οποία λευκοί αστυνομικοί σκότωσαν μαύρους άνδρες και γυναίκες.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID
Κακόγουστο αστείο Τραμπ στα εγκαίνια του κέντρου κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz»: «Θα τους μάθουμε πώς να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες»
Το κέντρο κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz» είναι σε έναν τεράστιο υποτροπικό υγρότοπο, γεμάτο από αλιγάτορες, κροκόδειλους και πύθωνες
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
12