Κόσμος

ΗΠΑ: Σχεδόν ένα περιστατικό ένοπλης βίας σε σχολείο κάθε εβδομάδα

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο όπου επαναλαμβάνονται τακτικά περιστατικά με μαζικούς πυροβολισμούς σε σχολεία, όπως αυτό που σημειώθηκε χθες Παρασκευή σε λύκειο του Τέξας με τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Περίπου κάθε εβδομάδα σημειώνεται ένα αντίστοιχο περιστατικό σε σχολείο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την Everytown for Gun Safety, μια οργάνωση που μάχεται κατά της διάδοσης των όπλων στη χώρα.

Πραγματικά τα αμερικανικά σχολεία είναι ολοένα και λιγότερο ασφαλή από την ένοπλη βία και οι Αμερικανοί μοιάζουν να το έχουν αποδεχθεί. Μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά δεν φτάνουν καν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με δεδομένη την κοινοτοπία τους.

Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που κρατά η Washington Post, από το 1999 και μέχρι στιγμής περισσότεροι από 214.000 Αμερικανοί μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν ζήσει ένα περιστατικό ένοπλης βίας στο σχολείο τους.

Τουλάχιστον 139 παιδιά, εκπαιδευτικοί και άλλοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σχολεία το ίδιο διάστημα.

Οι τραγωδίες ανατροφοδοτούν κάθε φορά την ίδια συζήτηση: πρέπει να τοποθετηθούν ανιχνευτές μετάλλων στα σχολεία; Πρέπει να φέρουν όπλα οι εκπαιδευτικοί;

Στις 14 Φεβρουάριο ένας έφηβος κρατώντας ένα ημιαυτόματο όπλο σκόρπισε τον θάνατο στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας του Πάρκλαντ, με θύματα 17 συμμαθητές και καθηγητές του.

Η τραγωδία αυτή είχε προκαλέσει την αντίδραση πολλών σε εθνικό επίπεδο, με πρωτοστάτες τους επιζώντες της τραγωδίας, οι οποίοι ζητούσαν να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία που αφορά την οπλοκατοχή. Στις 24 Μαρτίου ένα με δύο εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν στις ΗΠΑ κατά της οπλοκατοχής.

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές λυκείου που κινητοποιήθηκαν παρουσιάστηκαν ως «η γενιά των μαζικών πυροβολισμών» ή «η γενιά του Κόλουμπαϊν», το όνομα του σχολείου του Κολοράντο όπου δύο μαθητές σκότωσαν 12 παιδιά και έναν καθηγητή το 1999.

Ωστόσο τίποτα δεν άλλαξε σε νομοθετικό επίπεδο, πέρα από μερικά μεμονωμένα μέτρα που ελήφθησαν σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αν και μετά το μακελειό στο Πάρκλαντ εμφανίστηκε πρόθυμος να αντιπαρατεθεί με το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA, τελικά πρότεινε απλώς να φέρουν όπλα οι εκπαιδευτικοί και εκφώνησε ομιλία κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του λόμπι, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Τέξας.

Σε έρευνά της για τους «ενεργούς δράστες» την περίοδο 2000 με 2013 η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία παρατηθεί «αύξηση στη συχνότητα» των περιστατικών.

Στο 70% των περιπτώσεων τα περιστατικά έχουν ολοκληρωθεί σε πέντε λεπτά ή λιγότερο, κάτι που δεν επιτρέπει επαρκή χρόνο στις αρχές να αντιδράσουν. Στο 24,4% των περιπτώσεων οι πυροβολισμοί σημειώνονται σε σχολικά περιβάλλοντα.

Οι δράστες που έχουν ανοίξει πυρ μέσα σε λύκεια ή κολέγια στις περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις φοιτούν σε αυτά, όπως συνέβη στο λύκειο του Πάρκλαντ και της Σάντα Φε.

Τέλος, το FBI επισημαίνει ότι τα περιστατικά που σημειώνονται σε χώρο σχολείου είναι συχνά πιο αιματηρά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
NBC: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν
Η ιδέα που φέρεται να εξετάζει δεν αφορά μια εκτεταμένη στρατιωτική εισβολή - Αντίθετα, το σκεπτικό περιλαμβάνει την αποστολή περιορισμένου αριθμού στρατιωτών με συγκεκριμένες αποστολές στρατηγικής σημασίας
τραμπ
Η σύλληψη Μαδούρο και το γεωπολιτικό ντόμινο που άνοιξε τον δρόμο για τον πόλεμο ΗΠΑ – Ισραήλ στο Ιράν
Η ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας ενισχύει τα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα, πλήττοντας το Ιράν και ελέγχοντας κρίσιμα πετρελαϊκά αποθέματα στη Νότια Αμερική
Ο συλληφθείς Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο στο ελικοδρόμιο του Μανχάταν, καθώς κατευθύνεται προς το δικαστήριο
Ο πρόεδρος του Ιράν ζητά συγγνώμη από τις γειτονικές χώρες και δηλώνει ότι δεν θα γίνονται πλέον στόχος – Drone χτύπησε το αεροδρόμιο του Ντουμπάι
Εκρήξεις ακούστηκαν στο Ντουμπάι και τη Μανάμα - Το Ιράν απάντησε με επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σε αεροδρόμιο στο Ιράκ
Συντρίμμια στη Βηρυτό 10