Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

ΗΠΑ: Συνέλαβαν 21χρονο πριν αιματοκυλήσει συναγωγή

FBI

Ο 21χρονος Ντέιμον Τζόζεφ εδώ και μήνες μέσω internet διέδιδε την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους και φαίνεται ότι ήταν έτοιμος να περάσει και στην πράξη. Είχε βάλει στο στόχαστρο μια συναγωγή όπου σχεδίαζε να δολοφονήσει δεκάδες άτομα.

Οι αρχές στις ΗΠΑ έστησαν ολόκληρη επιχείρηση και τελικά κατάφεραν να τον συλάβουν. Ο 21χρονος σχεδίαζε να κάνει επίθεση εναντίον συναγωγής στην πόλη Τολέντο στην Πολιτεία Οχάιο.
Οι αρχές συνέλαβαν τον νεαρό την περασμένη Παρασκευή όταν πήγε για να παραλάβει, όπως νόμιζε, δύο ημιαυτόματα τουφέκια εφόδου. Θα παραλάμβανε τα όπλα από έναν άνδρα που πίστευε ότι ήταν και εκείνος υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, όμως έπεσε σε παγίδα του FBI που τον παρακολουθούσε.
Ο 21χρονος σύμφωνα με το FBI εμπνεύστηκε το σχέδιο από την προπαγάνδα του ΙΚ στο Διαδίκτυο, καθώς και από την επίθεση που διαπράχθηκε σε συναγωγή στο Πίτσμπεργκ τον Οκτώβριο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 πιστούς.
«Θαυμάζω το παλικάρι που έκανε την επίθεση», είχε εξάλλου αναφέρει γραπτώς σε άλλον μυστικό πράκτορα ο νεαρός, σύμφωνα με τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.
«Μπορώ να με φανταστώ να εκτελώ αυτό το είδος επιχείρησης, Ινσαλάχ», πρόσθεσε, σύμφωνα με τα έγγραφα των αμερικανικών διωκτικών αρχών.
Την παραμονή της σύλληψής του, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι τους εκμυστηρεύθηκε ένα λεπτομερές σχέδιο για την επίθεση, που περιλάμβανε τη διεύθυνση της συναγωγής και τα συμπεράσματα της παρακολούθησης του στόχου που είχε κάνει, ιδίως την ώρα που σκεπτόταν να εισβάλει για να προκαλέσει τα περισσότερα θύματα.
Μυστικός πράκτορας του έδωσε ραντεβού για την Παρασκευή, και ο νεαρός παρέλαβε τον σάκο που περιείχε τα τουφέκια AR-15 πριν συλληφθεί, διευκρινίζεται στα δικόγραφα.
Αν κριθεί ένοχος, ο Ντέιμον Τζόζεφ είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις