Κόσμος

ΗΠΑ: Βελτιώνεται η οικονομία αλλά η ανεργία καλά κρατεί…

Η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ βελτιώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτος, όμως παραμένει ακόμη ανεπαρκής για να επιτρέψει μία ουσιαστική μείωση της ανεργίας, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το αμερικανικό ΑΕΠ, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Κατά το διάστημα Ιουλίου –Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,0% σε ετήσιο ρυθμό, εν σχέσει προς το προηγούμενο τρίμηνο, όπου η αύξηση είχε κυμανθεί στο 1,3%, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Η άνοδος του ΑΕΠ που ανακοίνωσε το υπουργείο είναι ελαφρώς υψηλότερη από την μέση πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών (1,9%).

Δέκα ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ για την προεδρία των ΗΠΑ, ο επίσημος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης εμφανίζεται να έχει ξαναβρεί το επίπεδο του πρώτου τριμήνου, όμως εξακολουθεί να παραμένει κατώτερος του απαιτούμενου ελάχιστου επιπέδου (2,3 με 2,5%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα) ώστε να επιτρέψει μία πραγματική μείωση της ανεργίας.

Επισήμως, ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΣ τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 7,8%, δηλ. όσο περίπου ήταν κατά την έλευση του Ομπάμα στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2009, ενώ το ζήτημα της οικονομίας παραμένει ένα από τα κεντρικά θέ3ματα στην προεκλογική εκστρατεία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου η άνοδος του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο τροφοδοτήθηκε από την οικιακή κατανάλωση, τις δημόσιες δαπάνες, κυρίως στον αμυντικό τομέα και από τις επενδύσεις στον τομέα της οικοδομής/κατοικίας.

Αντίθετα, επιβράδυνση του ρυθμού του γνώρισε λόγω των αρνητικών επιδόσεων στους τομείς του εξωτερικού εμπορίου, στις ιδιωτικές επενδύσεις εκτός της κατοικίας και εξαιτίας της μείωσης των αγροτικών αποθεμάτων λόγω της ξηρασίας που πλήττει από τα μέσα Ιουνίου τη χώρα, και ιδίως τις απέραντες αγροτικές εκτάσεις του Κέντρου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τα παιχνίδια τακτικής Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ, η «επιστροφή» στο προσκήνιο του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ και τα πυρηνικά
«Τα Στενά του Ορμούζ είναι πιο σημαντικά από τις ατομικές βόμβες», λέει αναφερόμενος στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Μοχσέν Ρεζαΐ, νέος γραμματέας του ανώτατου οργάνου ασφαλείας της Τεχεράνης
Ντόναλντ Τραμπ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Επανέλαβε την αντίθεσή του στο τελευταίο σχέδιο ειρήνευσης του προέδρου Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ν΄ αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς υπουργούς του, που έχουν εκνευριστεί από τις παραχωρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας
FILE PHOTO: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends a session at the Knesset, Israel's parliament, before it dissolves ahead of the 2026 Israeli elections, in Jerusalem, July 16, 2026. REUTERS/Ronen Zvulun/File Photo