Κόσμος

Ιράκ: “Νικήσαμε τους Τζιχαντιστές”

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακήρυξε σήμερα και επίσημα τη νίκη των ιρακινών δυνάμεων επί «της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας» στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που κατείχαν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), εκτιμώντας ότι σηματοδοτεί την «κατάρρευση» του υποτιθέμενου χαλιφάτου του. 

«Η νίκη μας σήμερα είναι μια νίκη επί της βαρβαρότητας και της τρομοκρατίας και ανακοινώνω σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο το τέλος, την αποτυχία και την κατάρρευση του πλασματικού τρομοκρατικού Κράτους του Ντάες», είπε ο Αμπάντι από τη δυτική Μοσούλη, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά. Εξάλλου, μετά την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, τρία χρόνια αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών κι έπειτα από μήνες καταστροφικών μαχών οι οποίες οδήγησαν στην έξοδο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο Αμπάντι διαβεβαίωσε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησή του είναι πλέον η «σταθερότητα» και η «ανοικοδόμηση» της Μοσούλης.

Οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούσαν νωρίτερα να εξαλείψουν τον ύστατο θύλακα αντίστασης των τζιχαντιστών στην σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένη παλιά πόλη της Μοσούλης, όπου είχε πάει ο Αμπάντι ήδη χθες Κυριακή για να συγχαρεί τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις για τη νίκη τους. Μια συμμαχία μονάδων του ιρακινού στρατού, των Κούρδων Πεσμεργκά και σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων άρχισαν την επιχείρηση για την ανάκτηση της Μοσούλης τον Οκτώβριο, με την κρίσιμη αεροπορική αλλά και χερσαία υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμάει εναντίον ΙΚ στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Ο Αμπάντι, φορώντας μαύρη στρατιωτική στολή και περιστοιχισμένος από αξιωματικούς του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, ευχαρίστησε τόσο τις ιρακινές δυνάμεις όσο και τον συνασπισμό, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν πλέον νέες, μεγάλες προκλήσεις.

Ο συνασπισμός επίσης προειδοποίησε, στην ανακοίνωσή του με την οποία χαιρέτισε τη νίκη επί του ΙΚ στη Μοσούλη, ότι δεν έχει τελειώσει ο αγώνας για την αντιμετώπιση της διεθνούς απειλής, καλώντας τους Ιρακινούς να ενωθούν για να νικήσουν τους τζιχαντιστές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πώς η κούρσα υπερηχητικών πυραύλων Κίνας, ΗΠΑ και Ρωσίας αναδιαμορφώνει τις παγκόσμιες ισορροπίες
Ικανοί να κινούνται με ταχύτητα δύο μιλίων το δευτερόλεπτο, αυτά τα όπλα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαφημίζει ότι μπορούν να μετατρέψουν τους στόχους «σε σκόνη» αναδιαμορφώνουν την παγκόσμια στρατιωτική ισορροπία
Εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου στη Βόρεια Κορέα
Το τελευταίο βίντεο – μήνυμα του Φρανκ Κάπριο, του «πιο καλού δικαστή στον κόσμο» στις ΗΠΑ: «Να με θυμάστε στις προσευχές σας»
Εμβληματική μορφή συμπόνιας στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκίνησε εκατομμύρια ανθρώπους – Την παραμονή του θανάτου του σε ηλικία 88 ετών απηύθυνε ένα τελευταίο κάλεσμα στους θαυμαστές του
Ο δικαστής Φρανκ Κάπριο
Ο μαζικός τουρισμός «χτυπά» και την Ανταρκτική – Ο οικολογικός κίνδυνος και η ταχύτερη τήξη των πάγων
Η τελευταία παρθένα περιοχή του πλανήτη αποδυναμώνεται – Έρευνα προειδοποιεί για τον αυξανόμενο αντίκτυπο των επισκεπτών και των επιστημονικών αποστολών, που επιταχύνουν την τήξη των πάγων
Φωτογραφία αρχείου