Κόσμος

Ιράν: Δίχως τέλος η ένταση με ΗΠΑ! Στο… κόλπο και η Βρετανία

Το Ιράν "θα κάνει τα πάντα" για να σταματήσει τις διαδηλώσεις, προειδοποιεί ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, την ώρα που η ένταση ανεβαίνει κατακόρυφα!

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι θέλει “να κάνει τα πάντα” για να βάλει τέλος στις διαδηλώσεις εναντίον των ιρανικών αρχών, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά το Ιράν να μην προχωρήσει σε καταστολή.

“Βλέπουμε τους Ιρανούς να κατεβαίνουν στους δρόμους, σε εκπληκτικούς αριθμούς, παρά τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια.

“Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό τους, στην έκκλησή τους για ελευθερία και δικαιοσύνη και στη δικαιολογημένη οργή τους εναντίον του αγιατολάχ” Αλί Χαμενεΐ, πρόσθεσε.

Ο Πομπέο υπενθύμισε ότι το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν να μην καταστείλει τις διαδηλώσεις και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα στην Τεχεράνη.

Click4more: Στην “αντεπίθεση” για τον Σουλεϊμανί ο Τραμπ κατηγορώντας του Δημοκρατικούς

Το Σάββατο, ο ιρανικός στρατός παραδέχτηκε ότι κατέρριψε κατά λάθος ένα ουκρανικό αεροσκάφος, σκοτώνοντας τους 176 επιβαίνοντες σε αυτό. Από το βράδυ της ίδιας ημέρας, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους καταγγέλοντας τη στάση της κυβέρνησης που αρχικά είχε αρνηθεί ότι έφερε οποιαδήποτε ευθύνη για τη συντριβή του Μπόινγκ.

Τις δύο τελευταίες ημέρες πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει μέσω του Twitter την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές. “Δεν είμαι αφελής”, είπε ωστόσο ο Πομπέο. “Οι Μπασίτζ (εθελοντική ισλαμική πολιτοφυλακή) ” και οι Ιρανοί κακοποιοί θα κάνουν τα πάντα για να βάλουν τέλος στις διαδηλώσεις αυτές”, εκτίμησε.

“Είδαμε δακρυγόνα, έγινε λόγος για βιαιότητες από χθες”, συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαδηλωτές έκαιγαν αφίσες και ομοιώματα του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

“Γουάου! Οι σπουδαίοι Ιρανοί διαδηλωτές αρνήθηκαν να πατήσουν τη Μεγάλη Αμερικανική Σημαία μας ή να την βεβηλώσουν με οποιονδήποτε τρόπο”, έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο πρόεδρος Τραμπ. Η σημαία των ΗΠΑ “είχε τοποθετηθεί στον δρόμο για να την πατήσουν, αλλά εκείνοι προτίμησαν να την παρακάμψουν. Μεγάλη πρόοδος!”, πρόσθεσε.

Η επίθεση εναντίον του Σουλεϊμανί ήταν “νόμιμη” και ο πρόεδρος Τραμπ είχε την εξουσία να τη διατάξει, δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπαρ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σαφώς είχε την εξουσία να σκοτώσει τον Κασέμ Σουλεϊμανί, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ.

Όπως είπε, ο Λευκός Οίκος είχε διαβουλεύσεις με το υπουργείο του πριν από την επιδρομή εναντίον του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή.

Ο Μπαρ τόνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν ένας «νόμιμος στρατιωτικός στόχος» και πως η επιδρομή ήταν μια «νόμιμη ενέργεια αυτοάμυνας».

Ιράν: Η Τεχεράνη προειδοποιεί το Λονδίνο στην περίπτωση νέας “πρόκλησης”

Το Ιράν απείλησε σήμερα να απελάσει τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη Ρομπ Μακέιρ σε περίπτωση που υπάρξει νέα “πρόκληση” του Λονδίνου, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του διπλωμάτη τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγορεί για συμμετοχή σε “παράνομη συγκέντρωση”.

Η Τεχεράνη “καλεί στην άμεση διακοπή κάθε ανάμιξης ή πρόκλησης της πρεσβείας της Βρετανίας στην Τεχεράνη”, αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιώντας ότι “δεν θα περιοριστεί στην κλήτευση του πρεσβευτή, αν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί”.

Click4more: Boeing: Τα επτά λεπτά της τραγωδίας! Νέο σοκαριστικό video των New York Times

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την κλήτευση του πρεσβευτή του Ιράν στο Λονδίνο, Χαμίντ Μπαεϊντινετζάντ, στον οποίο το Λονδίνο εξέφρασε τις “έντονες αντιρρήσεις” του για τη σύλληψη για λίγο το βράδυ του Σαββάτου του Μακέιρ, κοντά σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην Τεχεράνη.

Το ιρανικό υπουργείο κάλεσε την Κυριακή τον Μακέιρ προσάπτοντάς του ότι ήταν παρών σε “παράνομη συγκέντρωση” κατά παράβαση των διπλωματικών συμβάσεων, απαιτώντας από το Λονδίνο να δώσει “εξηγήσεις”.

Δηλώνοντας ότι δεν “μετείχε σε καμιά διαδήλωση” κατά των αρχών, ο Μακέιρ τόνισε ότι πήγε σε μια συγκέντρωση που είχε ανακοινωθεί ως αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων που βρίσκονταν στο ουκρανικό αεροσκάφος το οποίο καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

“Έφυγα από το σημείο αυτό έπειτα από πέντε λεπτά, όταν κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα”, είπε

Οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι κακές ιστορικά. Για το Ιράν, η Βρετανία είναι σχεδόν όσο και οι ΗΠΑ, ένας εκπρόσωπος του “ιμπεριαλισμού” και της “αλαζονείας” της Δύσης.

“Η εποχή κατά την οποία ο ήλιος δεν έδυε στη βρετανική αυτοκρατορία έχει παρέλθει προ πολλού”, γράφει το ιρανικό υπουργείο τονίζοντας ότι ο ιρανικός λαός “παρά τις αποκλίσεις των απόψεων” δεν δέχεται την ξένη παρέμβαση, κυρίως αυτήν κυβερνήσεων με αποικιακό παρελθόν και υποστήριξης στους δικτάτορες”.

Την Κυριακή, διαδηλωτές έκαψαν μια βρετανική σημαία και μια ισραηλινή μπροστά από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη, φωνάζοντας “Θάνατος στη Βρετανία”.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι κατέρριψαν κατά λάθος ένα Μπόινγκ 737 της εταιρίας Ukraine International Airlines.

Οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο αεροσκάφος, στην πλειονότητά τους ιρανικής και καναδικής εθνικότητας, σκοτώθηκαν. Ανάμεσα στα θύματα υπήρχαν και Βρετανοί.

Η ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Ιράν, έπειτα από δύο ημέρες κατηγορηματικών αρνήσεων από τις πολιτικές αρχές της εκδοχής της κατάρριψης με πύραυλο που ανέφερε από τις 8 Ιανουαρίου η Οτάβα.

Διαδηλώσεις που καταδίκαζαν ένα κρατικό “ψέμα” και την πρόθεση των αρχών να κρύψουν την αλήθεια πραγματοποιούνταν από το βράδυ του Σαββάτου στην Τεχεράνη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας
Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες αν η Ρωσία συμφωνήσει για «πραγματική εκεχειρία»
«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να μιλάει για την ετοιμότητά της για ειρήνη και να αρχίσει να ενεργεί συμφωνώντας άνευ όρων σε μια πραγματική και διαρκή κατάπαυση του πυρός» λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Andrii Sybiha
Νέα στοιχεία για την δολοφονία του Φίλιππου Τσάνη στην Γερμανία
Σε βίντεο εντοπίστηκε η αναζήτηση «πώς να διαγράψεις βίντεο» ενώ ανακτήθηκαν και δύο βίντεο, στα οποία εμφανίζεται και δεύτερο άτομο να εμπλέκεται στην δολοφονική επίθεση εναντίου του Φίλιππου Τσάνη
Ο Φίλιππος Τσάνης και η αδερφή του