Σάββατο, 25 Μαΐ
27oC Αθήνα

Ιράν: Ελεύθερος αφέθηκε ο γιος του πρώην προέδρου Ραφσαντζανί – Βρισκόταν στη φυλακή από το 2015

Ιράν: Ελεύθερος αφέθηκε ο γιος του πρώην προέδρου Ραφσαντζανί – Βρισκόταν στη φυλακή από το 2015

Ο Μεχντί Χασεμί, ένας από τους γιους του πρώην προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, αφέθηκε σήμερα (18.01.2023) ελεύθερος έπειτα από περισσότερα από 7 χρόνια στην φυλακή.

Ο 53χρονος σήμερα Μεχντί Χασεμί, βρισκόταν στην φυλακή στο Ιράν από τις 9 Αυγούστου του 2015, μετά την καταδίκη του για «δόλο, υπεξαίρεση κεφαλαίων και απάτη» και για υποθέσεις που συνδέονται με την εθνική «ασφάλεια».

Ο Μεχντί Χασεμί είχε τότε καταγγείλει ότι η καταδίκη του είχε «πολιτικά κίνητρα».

Επικαλούμενο τον δικηγόρο του Βαχίντ Αμπολμααλί, το πρακτορείο ειδήσεων Isna ανακοίνωσε ότι ο πελάτης του αφέθηκε ελεύθερος «πολύ αργά την Τρίτη από τη φυλακή της Εβίν» στην Τεχεράνη, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Η εισαγγελία της πρωτεύουσας ενέκρινε χθες, «την απελευθέρωση υπό όρους» του Χασεμί, διευκρίνισε το Isna.

Λίγα λόγια για την οικογένεια Χασεμί 

Το όνομα του Μεχντί Χασεμί είχε αναφερθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε υποθέσεις που ενέπλεκαν τον δημόσιο νορβηγικό όμιλο Statoil και τον γαλλικό Total ως υπόπτους για δωροδοκίες με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στα ιρανικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Ο Χασεμί ήταν τότε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον ιρανικό πετρελαϊκό τομέα.

Το 2009 ο Μεχντί Χασεμί είχε ιδρύσει την «επιτροπή προστασίας ψήφων», προκαλώντας την οργή των συντηρητικών στο Ιράν. Επίσης είχε υποστηρίξει ενεργά τον μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος είχε απορρίψει το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας μαζικές νοθείες.

Ο πατέρας του Μεχντί, ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος μεταξύ του 1989 και του 1997, ήταν μετριοπαθής που τασσόταν υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση.

Στις 9 Ιανουαρίου, η κόρη του πρώην προέδρου, η Φαεζέχ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών μεταξύ άλλων για «συνεργασία κατά της ασφάλειας της χώρας».

Αυτή συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου και φυλακίστηκε στην Εβίν επειδή προέτρεψε τους κατοίκους της Τεχεράνης να διαδηλώσουν στο πλαίσιο του κύματος διαμαρτυριών που ξέσπασε στα μέσα Σεπτεμβρίου από τον θάνατο ενώ τελούσε υπό κράτηση της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις