Κόσμος

Ιράν: Ελεύθερος αφέθηκε ο γιος του πρώην προέδρου Ραφσαντζανί – Βρισκόταν στη φυλακή από το 2015

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Μεχντί Χασεμί, ένας από τους γιους του πρώην προέδρου του Ιράν, Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, αφέθηκε σήμερα (18.01.2023) ελεύθερος έπειτα από περισσότερα από 7 χρόνια στην φυλακή.

Ο 53χρονος σήμερα Μεχντί Χασεμί, βρισκόταν στην φυλακή στο Ιράν από τις 9 Αυγούστου του 2015, μετά την καταδίκη του για «δόλο, υπεξαίρεση κεφαλαίων και απάτη» και για υποθέσεις που συνδέονται με την εθνική «ασφάλεια».

Ο Μεχντί Χασεμί είχε τότε καταγγείλει ότι η καταδίκη του είχε «πολιτικά κίνητρα».

Επικαλούμενο τον δικηγόρο του Βαχίντ Αμπολμααλί, το πρακτορείο ειδήσεων Isna ανακοίνωσε ότι ο πελάτης του αφέθηκε ελεύθερος «πολύ αργά την Τρίτη από τη φυλακή της Εβίν» στην Τεχεράνη, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Η εισαγγελία της πρωτεύουσας ενέκρινε χθες, «την απελευθέρωση υπό όρους» του Χασεμί, διευκρίνισε το Isna.

Λίγα λόγια για την οικογένεια Χασεμί 

Το όνομα του Μεχντί Χασεμί είχε αναφερθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε υποθέσεις που ενέπλεκαν τον δημόσιο νορβηγικό όμιλο Statoil και τον γαλλικό Total ως υπόπτους για δωροδοκίες με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στα ιρανικά αποθέματα υδρογονανθράκων. Ο Χασεμί ήταν τότε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον ιρανικό πετρελαϊκό τομέα.

Το 2009 ο Μεχντί Χασεμί είχε ιδρύσει την «επιτροπή προστασίας ψήφων», προκαλώντας την οργή των συντηρητικών στο Ιράν. Επίσης είχε υποστηρίξει ενεργά τον μεταρρυθμιστή υποψήφιο Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος είχε απορρίψει το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας μαζικές νοθείες.

Ο πατέρας του Μεχντί, ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος μεταξύ του 1989 και του 1997, ήταν μετριοπαθής που τασσόταν υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση.

Στις 9 Ιανουαρίου, η κόρη του πρώην προέδρου, η Φαεζέχ, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών μεταξύ άλλων για «συνεργασία κατά της ασφάλειας της χώρας».

Αυτή συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου και φυλακίστηκε στην Εβίν επειδή προέτρεψε τους κατοίκους της Τεχεράνης να διαδηλώσουν στο πλαίσιο του κύματος διαμαρτυριών που ξέσπασε στα μέσα Σεπτεμβρίου από τον θάνατο ενώ τελούσε υπό κράτηση της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού
Εκτός ελέγχου οι φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία: Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, απόκοσμες εικόνες
Στην περιοχή της Ζιρόντ, γνωστή παγκοσμίως για τους αμπελώνες της και την παραγωγή κρασιού, και την γειτονική περιοχή της Λαντ, οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει την απομάκρυνση τουλάχιστον 141.000 ανθρώπων
Φωτιά στην Ισπανία
17