Κόσμος

Ιράν: Ούτε μια γυναίκα στην κυβέρνηση

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί παρουσίασε σήμερα στο κοινοβούλιο 17 από τα 18 μέλη της προσεχούς κυβέρνησής του. Σε αυτήν λοιπόν δεν περιλαμβάνεται ούτε μια γυναίκα!

Ο Ροχανί, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάιο, επικρίνεται εδώ και πολλές ημέρες καθώς αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως αποφάσισε τελικά να μην διορίσει γυναίκες υπουργούς ενώ έδωσε πολύ λίγες θέσεις στους μεταρρυθμιστές, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την προεκλογική εκστρατεία του. Το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλάμβανε τρεις γυναίκες αντιπροέδρους.

Ο κατάλογος που παρουσιάσθηκε στο κοινοβούλιο δεν περιλαμβάνει το όνομα του προσώπου που προτείνεται για το υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Το κοινοβούλιο θα αρχίσει σε μια εβδομάδα τις ψηφοφορίες για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε υπουργός πρέπει να λάβει ατομικά την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.

Μεταρρυθμιστές βουλευτές, κυρίως ο Ελιάς Χαζρατί, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Etemad, υποστήριξαν πρόσφατα πως πολλά μέλη της νέας κυβέρνησης μπορεί να μην λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι ο μετριοπαθής συντηρητικός Αλί Λαριτζανί, ο οποίος υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Ροχανί, αλλά καμιά από τις παρατάξεις δεν έχει την πλειοψηφία.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει λίγες αλλαγές. Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ναμαντάρ Ζανγκανέχ διατηρούν τις θέσεις τους.

Αντίθετα στο υπουργείο Άμυνας ο στρατηγός Χοσεΐν Ντεγάν παραδίδει τη θέση του υπουργού στον αναπληρωτή του, τον στρατηγό Αμίρ Χαταμί, ο οποίος προέρχεται από τον στρατό και όχι από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Επίσης ο υπουργός Οικονομίας Αλί Ταγεμπνιά δεν συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση. Στη θέση του διορίσθηκε ο υφυπουργός Μασούντ Καρμπασιάν.
Η απουσία γυναικών από τα υπουργικά αξιώματα είναι ένας τρόπος για να εξισορροπηθεί η παρουσία γυναικών αντιπροέδρων, δήλωσε η απερχόμενη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαχιντόχτ Μολαβερντί, σύμφωνα με την εφημερίδα Etemad. Πριν από μερικές εβδομάδες, είχε δηλώσει πως ελπίζει να υπάρξουν «δύο ή τρεις γυναίκες υπουργοί».

Ο Ροχανί εξετάζει πράγματι το ενδεχόμενο να διορίσει πολλές γυναίκες ως αντιπροέδρους της κυβέρνησης, θέσεις οι οποίες δεν απαιτούν ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Η απερχόμενη κυβέρνηση περιλαμβάνει τρεις γυναίκες αντιπροέδρους.

Ο υπερσυντηρητικός λαϊκιστής Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ (2005-2013) ήταν ο μόνος πρόεδρος που διόρισε γυναίκα στην κυβέρνηση κατά τη δεύτερη προεδρική θητεία του. Η Μαρζιέχ Νταστγερντί ήταν επικεφαλής του υπουργείου Υγείας από το 2009 έως το 2013.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
29 παιδιά σκοτώθηκαν στον «πόλεμο» μεταξύ αντιπάλων καρτέλ στο Μεξικό - Τουλάχιστον 97 οι αγνοούμενοι
Ο πόλεμος μεταξύ των κληρονόμων του «Ελ Τσάπο» και της φράξιας του «Ελ Μάγιο» στην πολιτεία Σιναλόα έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 1.400 αγνοούνται
Εθνικοί φρουροί αποκλείουν μια περιοχή όπου ένα πτώμα βρίσκεται σε δρόμο στην πόλη Culiacan της πολιτείας Sinaloa
Θύμα ανθρωποκτονίας «απευθύνθηκε» στον δολοφόνο του μέσω βίντεο AI την ώρα της δίκης στις ΗΠΑ - «Σε μια άλλη ζωή, ίσως να ήμασταν φίλοι»
Το βίντεο σηματοδοτεί μια καινοτόμα χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο δικαστικό σύστημα, που αντιμετωπίζει την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία με ένα μείγμα έντονου ενδιαφέροντος και δέους
Το ολόγραμμα του δολοφονημένου Κρίστοφερ Πέλκι