Κόσμος

Ιράν: Πάνω από 300 νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων

Ένα ασυγκράτητο κύμα οργής και αμφισβήτησης έχει ξεσπάσει στο Ιράν μετά την δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί, της νεαρής κοπέλας που έχασε την ζωή της αφού ξυλοφορτώθηκε μέχρι θανάτου μετά την σύλληψή από την «Αστυνομία Ηθών» γιατί δεν φορούσε καλά τη μαντίλα. Από τις 16 Σεπτεμβρίου, η χώρα πνίγεται στο αίμα καθώς πλήθος κόσμου έχει βγει στους δρόμους και διαδηλώνει

Στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης εκτιμά ότι πάνω από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά την έναρξη των μεγάλων διαδηλώσεων σε πολλές πόλεις του Ιράν. Σε αυτόν τον απολογισμό, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, βρίσκονται δεκάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές ή δολοφονήθηκαν.

«Όλος ο κόσμος στη χώρα επηρεάστηκε από τον θάνατο αυτής της κυρίας. Δεν έχω τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, όμως πιστεύω ότι είχαμε ίσως πάνω από 300 μάρτυρες και ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα καλύτερα παιδιά αυτής της χώρας μετά το περιστατικό αυτό», δήλωσε αναφερόμενος στις δυνάμεις της τάξης και στους διαδηλωτές ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, διοικητής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, που είναι ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, σε βίντεό του που μεταδόθηκε διαδικτυακά από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απολογισμός αυτός προσεγγίζει αυτόν που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (IHR), που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον 416 άνθρωποι «σκοτώθηκαν στην καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Οικογένειες ομήρων διαδηλώνουν έξω από τα σπίτια υπουργών ζητώντας εκεχειρία στη Γάζα
Οι συγγενείς των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα απαιτούν άμεση κατάπαυση του πυρός και συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωσή τους, την ώρα που ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συνεχίζει να προετοιμάζει την επίθεση κατά της Γάζας
Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ 2