Κόσμος

Ιράν: «Σαμποτάζ» κατά ιρανικού πλοίου στην Μεσόγειο καταγγέλλει η Τεχεράνη

Tο Ιράν κατήγγειλε πράξη «σαμποτάζ» στην Μεσόγειο σε εμπορικό πλοίο ιρανικής εταιρείας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που διευκρινίζει ότι η επίθεση προκάλεσε υλικές ζημίες στο πλοίο.

«Λάβαμε πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση δολιοφθοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ προσθέτοντας ότι το περιστατικό συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με την ονομασία Iran Shahr-e-Kord που ανήκει στην ιρανική εταιρεία IRISL, έπλεε ανάμεσα στο Ιράν και την Ευρώπη όταν το κύτος του επλήγη από «εκρηκτικό μηχανισμό» την Τετάρτη, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας καταγγέλλοντας «τρομοκρατική ενέργεια» και «παράδειγμα ναυτικής πειρατείας».

Ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ τόνισε ότι η Τεχεράνη παρακολουθεί «με σοβαρότητα» το περιστατικό στις «διαφορετικές του διαστάσεις» για να «εντοπίσει τους δράστες».

Το περιστατικό σημειώνεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφού του Ισραήλ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι ευθύνεται για επίθεση εναντίον ισραηλινού πλοίου στον Κόλπο του Ομάν. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από το Ιράν.

Η εταιρεία IRISL βρίσκεται από τον περασμένο χρόνο στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ για μεταφορά υλικού που συνδέεται με το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε το 2018 την Ουάσινγκτον από την διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η λαμπερή τελετή για τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο - Εντυπωσιακό σόου με drone και πυροτεχνήματα
Περίπου 80 επίσημες αντιπροσωπείες παραβρέθηκαν στην τελετή, από τις οποίες «40 είχαν επικεφαλής βασιλείς, πρίγκιπες, αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων»
REUTERS
8
Στη φυλακή 38χρονη για την «κλοπή του αιώνα» στο Λούβρο - Ήταν ο «δορυφόρος» της ληστρικής επιδρομής
Ένας Αλγερινός και ένας οδηγός ταξί, οι οποίοι είχαν ήδη συλληφθεί θεωρείται ότι είναι οι δύο που διέρρηξαν την γκαλερί «Apollon», αφαιρώντας σπάνια αντικείμενα αξίας άνω των 86 εκατομμυρίων ευρώ
Κόσμος στη γυάλινη Πυραμίδα του μουσείου του Λούβρου