Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ιράν: Το Boeing έπιασε φωτιά στον αέρα! Νέο video σοκ

Boeing Ιράν

Στο φως η πρώτη έκθεση των Ιρανών ερευνητών για την αεροπορική τραγωδία με τους 176 νεκρούς.
Το Boeing 737-800 της Ukrainian International Airlines έπιασε φωτιά στον αέρα, υποστηρίζει το Ιράν.
Η Ουκρανία αφήνει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο να καταρρίφθηκε από πύραυλο ή να έγινε τρομοκρατική ενέργεια!
Δεν υπήρξε επικοινωνία του πιλότου με το έδαφος, έπεσε έξι λεπτά μετά την απογείωση.
Νέο video σοκ από τη στιγμή της συντριβής.

Γιατί έπεσε τελικά το Boeing 737-800 της Ukrainian International Airlines, παρασύροντας στο θάνατο 176 ψυχές. Η στιγμή της συντριβής του αεροπλάνου (λίγες ώρες μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ) «τροφοδοτεί» ακόμη και τα σενάρια κατάρριψης.

Το θρίλερ καλά κρατεί σχεδόν 24 ώρες μετά την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία. Την ώρα που η Ουκρανία αφήνει ανοιχτά τα σενάρια πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους, το Ιράν υποστηρίζει πως λίγο πριν πέσει το Boeing είχε πιάσει φωτιά.

Click4more Τρομοκρατική ενέργεια πίσω από την αεροπορική τραγωδία στο Ιράν; Τα σενάρια που εξετάζουν οι Ουκρανοί

Την ώρα που έρχονται στο φως τα όσα αναφέρει η πρώτη έκθεση του Ιράν για την αεροπορική τραγωδία στην Τεχεράνη, ένα νέο video σοκ προκαλεί τρόμο. Κάμερα ασφαλείας φέρεται να έχει καταγράψει, από άλλη γωνία, τη στιγμή της συντριβής του Boeing.

Η ώρα στο video είναι 06:19, λίγα λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου με προορισμό το Κίεβο. Η κάμερα ασφαλείας φαίνεται να είναι πολύ κοντά στο σημείου όπου συνετρίβη το Boeing, αφού ξαφνικά δημιουργείται μια δυνατή λάμψη και φλεγόμενα κομμάτια πετιούνται παντού!

Τι υποστηρίζουν οι Ιρανοί στην πρώτη έκθεση για την τραγωδία

Η πρώτη έκθεση των Ιρανών ερευνητών αναφέρει πως το αεροπλάνο της ουκρανικής αεροπορικής εταιρίας είχε πιάσει φωτιά λίγο πριν συντριβή νοτιοδυτικά της Τεχεράνης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες.

Το Boeing 737-800 της Ukrainian International Airlines, που είχε προορισμό το Κίεβο και μετέφερε κυρίως Ιρανούς και Ιρανοκαναδούς, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του χθες (08.01.2020) από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης.

Η έκθεση του οργανισμού πολιτικής αεροπορίας του Ιράν επικαλείται μάρτυρες στο έδαφος και σε ένα διερχόμενο αεροσκάφος που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος, οι οποίοι είπαν πως το αεροπλάνο είχε πιάσει φωτιά ενώ βρισκόταν στον αέρα.

Το ηλικίας τριών ετών αεροσκάφος, το οποίο είχε την τελευταία προγραμματισμένη συντήρηση τη Δευτέρα, αντιμετώπισε ένα τεχνικό πρόβλημα λίγο μετά την απογείωση και είχε κάνει αναστροφή προς ένα κοντινό αεροδρόμιο προτού συντριβεί, ανέφερε η έκθεση.

Ωστόσο, το τεχνικό πρόβλημα δεν διευκρινίζεται στην έκθεση, όπου αναφέρεται επίσης ότι δεν υπήρχε επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον κυβερνήτη και πως το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σε ύψος 8.000 ποδών (2.440 μέτρων).

Boeing Ιράν

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν ενδεχόμενο τεχνικό πρόβλημα θα μπορούσε να είχε σχέση με μηχανική βλάβη ή με ελαττωματικό εξάρτημα. Η ιρανική έκθεση αναφέρεται στη συντριβή ως «δυστύχημα».

Η έκδοση μιας πρώτης έκθεσης εντός 24 ωρών δεν συνηθίζεται και μπορεί να χρειαστούν μήνες προτού καθοριστεί πλήρως η αιτία της συντριβής του Boeing.

Πηγή στις καναδικές υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ένας από τους κινητήρες είχε υπερθερμανθεί.

Η συντριβή σημειώθηκε μερικές ώρες αφού το Ιράν είχε εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεων στο Ιράκ, οδηγώντας ορισμένους στην υπόθεση ότι το αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε.

Boeing Ιράν

Η πρώτη εκτίμηση δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι πως πράγματι υπήρξε βλάβη κινητήρα του Boeing και δεν καταρρίφθηκε από κάποιον πύραυλο, σύμφωνα με πέντε πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας (τρεις Αμερικανούς, έναν Ευρωπαίο και έναν Καναδό) που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Ιράν: Εικόνες φρίκης στον τόπο της τραγωδίας

Το ουκρανικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης στις 6:12 π.μ. τοπική ώρα και έλαβε άδεια να ανέβει σε ύψος 26.000 ποδών, σύμφωνα με την έκθεση. Συνετρίβη έξι λεπτά αργότερα κοντά στην πόλη Σαμπασάχρ.

Σοροί και ανθρώπινα μέλη από το σημείο του δυστυχήματος έχουν μεταφερθεί στο γραφείο του ιατροδικαστή για ταυτοποίηση.

Boeing Ιράν

Ρούχα και παπούτσια βρίσκονται διάσπαρτα στο χωράφι όπου συνετρίβη το αεροπλάνο. Διασώστες με μάσκες στο πρόσωπο απλώνουν στο έδαφος σάκους.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 146 Ιρανοί, δέκα Αφγανοί, έντεκα Ουκρανοί, πέντε Καναδοί, τέσσερις Σουηδοί, σύμφωνα με την έκθεση, κάποιοι όμως είναι πολίτες άλλων χωρών.

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως μεταξύ των επιβαινόντων ήταν 82 Ιρανοί, 63 Καναδοί και 11 Ουκρανοί.

Click4more Boeing 737: Η στιγμή που το αεροσκάφος συντρίβεται στο Ιράν

Η πτήση Τεχεράνη-Τορόντο μέσω Κιέβου ήταν δημοφιλής για τους Καναδούς ιρανικής καταγωγής που επισκέπτονταν το Ιράν καθώς δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις.

Η καταστροφή βάζει ξανά στο στόχαστρο τη Boeing, η οποία αντιμετωπίζει μια κρίση ασφαλείας για έναν διαφορετικό τύπο (τον 737), αν και το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Ιράν δεν έχει το χαρακτηριστικό που φέρεται να προκάλεσε τις συντριβές των 737 MAX που έχουν έκτοτε καθηλωθεί στο έδαφος.

Οι έρευνες για τη συντριβή αεροσκαφών είναι πολύπλοκες απαιτώντας από τις ρυθμιστικές αρχές, τους ειδικούς και αεροπορικές εταιρίες διαφόρων χωρών να εργαστούν από κοινού.

Τα σενάρια της Ουκρανίας για τη συντριβή του Boeing

Στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι οι ουκρανικές αρχές εξετάζουν διάφορα πιθανά σενάρια για τα αίτια της συντριβής του Boeing.

Σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση να μην γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, να μη διαδίδονται φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και πρόωρες εκτιμήσεις για το δυστύχημα.

Click4More Ιράν: Φρίκη στα συντρίμμια του Μπόινγκ 737! Νεόνυμφοι, οικογένειες και φοιτητές μεταξύ των θυμάτων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κήρυξε εξάλλου τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους στη χώρα.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι θα επιδιώξει να μιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του, τον Χασάν Ροχανί, προκειμένου να του ζητήσει να ενταθεί η διμερής συνεργασία στην έρευνα για το δυστύχημα του 737-800.

Οι χώρες που έχουν γίνει δεκτές ως συμμετέχουσες στην έρευνα θα πρέπει να ορίσουν το πρόσωπο που θα εμπλακεί, αναφέρεται στην ιρανική έκθεση, όπου σημειώνεται ότι Ουκρανοί ειδικοί θα λάβουν μέρος σε αυτήν.

Καθώς η χώρα όπου το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιτρέπεται συνήθως να λάβει διαπίστευση βάσει μιας σύμβασης του ΟΗΕ, αλλά καμία πλευρά δεν έχει πει αν ερευνητές των ΗΠΑ θα σταλούν στο Ιράν.

Η Πολιτική Αεροπορία του Ιράν δεν ήταν διαθέσιμη προκειμένου να διευκρινίσει τη θέση της.

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη έχουν αυξηθεί με τη δολοφονία από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενός ανώτατου Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, την περασμένη Παρασκευή και η Τεχεράνη ανταπέδωσε με εκτόξευση πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις