Κόσμος

Ιρλανδία: Σε ηλικία μόλις 37 ετών ορκίζεται ο νέος πρωθυπουργός

Ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ιρλανδίας πρόκειται να ορκιστεί ενώπιον του κοινοβουλίου σήμερα (09.04.2024). Ο Σάιμον Χάρις είναι μόλις 37 ετών.

Ο Σάιμον Χάρις έχει γνωρίσει μία εντυπωσιακή πολιτική ανέλιξη ειδικά λόγω της ενεργούς παρουσίας του στα social media. Ο μόλις 37 ετών νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας χρησιμοποιεί πολύ συχνά τους λογαριασμούς του στο Instagram και το TikTok, ενώ σκοπεύει να δώσει νέα «δυναμική» στο κόμμα του ενόψει σειράς εκλογικών αναμετρήσεων.

Το ιρλανδικό κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει σήμερα Τρίτη τον Σάιμον Χάρις πρωθυπουργό, αφού στις 24 Μαρτίου εξελέγη πρόεδρος του κεντρώου κόμματός του, του Fine Gael.

Αναλαμβάνει επικεφαλής του κεντρώου κυβερνητικού συνασπισμού διαδεχόμενος τον Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Μάρτιο – προς γενική έκπληξη – επικαλούμενος «προσωπικούς και πολιτικούς» λόγους, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο Χάρις θα βρεθεί στην πρωθυπουργία της Ιρλανδίας σε μικρότερη ηλικία ακόμη και από τον Βαράντκαρ, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός το 2017 όταν ήταν 38 ετών.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το Σαββατοκύριακο ο Χάρις δεσμεύθηκε να δώσει νέα δυναμική στο κόμμα του και αναφέρθηκε στις βασικές του προτεραιότητες, από το θέμα της στέγασης, τον νόμο και την τάξη, τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων ως τη «ρεαλιστική» δράστη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fine Gael (@finegael)

Επικοινωνιακό ταλέντο

Η άνοδος του Χάρις στην πρωθυπουργία επιστεγάζει μια εντυπωσιακή πολιτική καριέρα.

Γεννήθηκε το 1986 και μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη κοντά στο Δουβλίνο. Γιος ενός οδηγού ταξί και μίας σχολικής βοηθού, ο Χάρις δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη δημοσιογραφία και τα γαλλικά καθώς επικεντρώθηκε πολύ νέος στην πολιτική.

Ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για τα κοινά σε μικρή ηλικία, πραγματοποιώντας εκστρατεία υπέρ της παροχής βοήθειας στα άτομα με αναπηρία, εμπνευσμένος από τον αδελφό του που είναι αυτιστικός.

Σε ηλικία 16 ετών εντάχθηκε στη νεολαία του Fine Gael και εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2011, σε ηλικία 24 ετών. Τότε τον ονόμασαν «το μωρό» του κοινοβουλίου.

Το 2016 διορίστηκε υπουργός Υγείας, σε ηλικία 29 ετών. Παρέμεινε στο πόστο αυτό επί τέσσερα χρόνια. Στην αρχή της πανδημίας covid-19 δέχθηκε επαίνους για το επικοινωνιακό του ταλέντο, αλλά και επικρίσεις για τους πολλούς θανάτους που καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας.

Χρησιμοποιεί πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το TikTok, με τα μέσα ενημέρωσης ήδη να τον αποκαλούν «τον ηγέτη του TikTok».

Στην πρώτη του ομιλία ως επικεφαλής του Fine Gael ο Χάρις εκτίμησε ότι έχει έρθει η ώρα το κόμμα «να ανανεώσει τη δέσμευσή του προς τον λαό». «Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε τους επόμενους μήνες», τόνισε.

@simon_harristd A big thank you for your support! The last few days have been a whirlwind. I just want to thank you all for your support and encouragement. It means a lot to me. If given the opportunity I will do everything I can to make the country a better place for all. #fyp #foryou #thankyou ♬ original sound – Simon Harris

Λόγω της ηλικίας του και του επικοινωνιακού του ταλέντου οι επικριτές του ήδη τον έχουν ονομάσει «Λίο 2.0», εκτιμώντας ότι ο Χάρις θα ακολουθήσει μια νέα εκδοχή της πολιτικής του Βαράντκαρ, τον οποίο κατηγορούν ότι είναι αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα.

Όμως οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ο ενθουσιασμός του μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο Fine Gael, που βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοσκοπήσεων λίγες εβδομάδες πριν τις τοπικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές και λιγότερο από έναν χρόνο πριν τις βουλευτικές.

Η Ιρλανδοί ψηφίζουν στις 7 Ιουνίου για τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, ενώ οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν ως τον Μάρτιο του 2025.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon Harris (@simonharristd)

Το Fine Gael βρέθηκε στην τρίτη θέση στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2020, πολύ πίσω από το μεγαλύτερο κόμμα το Sinn Fein (εθνικιστικό αριστερό), πρώην πολιτικός βραχίονας του IRA, που παραμένει πρώτο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ο Σάιμον Χάρις όμως έχει ήδη δηλώσει ότι η επανένωση της Ιρλανδίας, ένα θέμα που επανήλθε έντονα στην επικαιρότητα μετά την εκλογική νίκη του Sinn Fein, δεν αποτελεί «προτεραιότητά» του, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια «νόμιμη πολιτική φιλοδοξία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 23 λεπτά
5
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2