Κόσμος

Κόουλ Άλεν: «Ήρθε να σκοτώσει τον Τραμπ και αξιωματούχους της κυβέρνησης» λέει ο Λευκός Οίκος – Δεν συνεργάζεται με τις αρχές

Η Καρολάιν Λεβίτ χαρακτήρισε «ατρόμητο» τον Αμερικανό πρόεδρο - Ο δράστης κατείχε νόμιμα τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του

Στόχο αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ είχε ο άνδρας που συνελήφθη για τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τοντ Μπλανς, αναφορικά με την επίθεση στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, βρισκόταν ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του Μελάνια.

«Φαίνεται ότι πραγματικά είχε βάλει στόχο πρόσωπα που δουλεύουν στην κυβέρνηση, πιθανόν και τον πρόεδρο», δήλωσε ο Μπλανς στην εκπομπή Meet the Press του NBC News και πρόσθεσε ότι ο ύποπτος ταξίδεψε όπως φαίνεται με τρένο από το Λος Αντζελες στο Σικάγο και στην συνέχεια στην Ουάσινγκτον.

Σε ό,τι αφορά το κατηγορητήριο, ο υπηρεσιακός Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι ο ύποπτος θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για επίθεση σε ομοσπονδιακό αξιωματούχο, χρήση και πυροδότηση πυροβόλου όπλου, καθώς και για απόπειρα δολοφονίας ομοσπονδιακού αξιωματούχου.

Η υπόθεση αναμένεται να εισαχθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τη Δευτέρα (27/04/2026) το πρωί.

Ο Κόουλ Άλεν δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές, είπε ο Μπλανς, ενώ οι Αρχές προσπαθούν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον άνδρα που παραλίγο να αιματοκυλίσει το δείπνο του Λευκού Οίκου. 

Η στιγμή που μέλη της Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ τον απομακρύνουν από το ξενοδοχείο
Η στιγμή που μέλη της Ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ τον απομακρύνουν από το ξενοδοχείο / REUTERS/Bo Erickson

Ο Μπλανς υπογράμμισε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν την υπόθεση με το Ιράν, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τα ζητήματα ασφάλειας. Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως ο βασιλιάς Κάρολος θα είναι ασφαλής για την επίσκεψή του από αύριο στις ΗΠΑ.

«Ήρθε να σκοτώσει τον πρόεδρο και αξιωματούχους»

Στο ίδιο μήκος κλίματος και η Καρολάιν Λεβίτ, η οποία με ανάρτησή της στα social media αναφέρθηκε στο περιστατικό, ενώ χαρακτήρισε «ατρόμητο» τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ανέφερε, το δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου «καταστράφηκε από έναν διεστραμμένο και παράφρονα άνθρωπο που επιχείρησε να δολοφονήσει τον πρόεδρο και να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ».

Η Λεβίτ χαρακτήρισε στη συνέχεια τον Τραμπ «πραγματικά ατρόμητο».
«Ευχαριστούμε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου που μας κράτησαν όλους ασφαλείς, καθώς και τον γενναίο πράκτορα που δέχθηκε σφαίρα στο στήθος και αμέσως κινήθηκε για να εξουδετερώσει τον δράστη», πρόσθεσε.

Κατείχε νόμιμα τα όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του

Τα όπλα του Κόουλ Άλεν είχαν αγοραστεί νόμιμα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο και έγγραφα των αρχών που εξέτασε το αμερικανικό δίκτυο NBC News.

Οι αρχές δήλωσαν ότι κατά τη σύλληψή του ο Άλεν είχε μαζί του ένα τουφέκι και ένα πιστόλι. Τα αρχεία δείχνουν ότι είχε αγοράσει μια καραμπίνα Maverick διαμετρήματος 12 τον Αύγουστο του 2025.

Επίσης, είχε αγοράσει ένα ημιαυτόματο πιστόλι Armscor Precision διαμετρήματος .38 τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που μίλησε στο NBC News, αυτά ήταν τα δύο όπλα που βρέθηκαν στην κατοχή του το βράδυ της επίθεσης, ενώ οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι έφερε πάνω του και πολλαπλά μαχαίρια.

Τράμπ: Νόμιζα ότι ήταν ένας δίσκος που έπεφτε

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια του δείπνου ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, όταν ένας ένοπλος προσπάθησε να περάσει από σημείο ελέγχου ασφαλείας κοντά στον χώρο της εκδήλωσης.

Όπως ανέφερε, αρχικά παρεξήγησε τον ήχο των πυροβολισμών, θεωρώντας ότι επρόκειτο για κάτι ακίνδυνο, όπως ένας δίσκος που έπεσε. «Άκουσα έναν θόρυβο και νόμιζα πως ήταν δίσκος που έπεσε επανειλημμένα», είπε, τονίζοντας ότι ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους άργησαν να αντιληφθούν τι πραγματικά συνέβαινε.

Παραδέχθηκε επίσης ότι παρακολουθούσε την κατάσταση πριν αντιδράσει, σχολιάζοντας: «Ίσως θα έπρεπε να είχα σκύψει πιο γρήγορα». Την ίδια στιγμή, επαίνεσε τη σύζυγό του, Μελάνια Τραμπ, επισημαίνοντας ότι αντέδρασε άμεσα και αντιλήφθηκε αμέσως τον κίνδυνο.

Σε συνέντευξή του στο Fox News ο Τραμπ δήλωσε πως είναι «πολύ ικανοποιημένος» από την αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου.

Ανέφερε ότι η εκδήλωση εξελισσόταν ομαλά και «ήταν πολύ όμορφο να το βλέπεις», πριν μετατραπεί σε «μια πολύ θλιβερή βραδιά». Παράλληλα, επαίνεσε τη Μυστική Υπηρεσία, τονίζοντας πως «δεν υπήρξαν παιχνίδια».

Οι προσκεκλημένοι την ώρα που επικρατεί πανικός
Οι προσκεκλημένοι την ώρα που επικρατεί πανικός / REUTERS/Jessica Koscielniak TPX IMAGES OF THE DAY
Η στιγμή που απομακρύνεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ
Η στιγμή που απομακρύνεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ / REUTERS

«Επέδειξαν εξαιρετικές ικανότητες χθες το βράδυ, τον σταμάτησαν αμέσως», είπε, προσθέτοντας ότι ο δράστης «δεν πλησίασε καν τις πόρτες ούτε κατάφερε να περάσει μέσα». «Έκαναν καλή δουλειά, ήμουν πολύ ικανοποιημένος», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τον ύποπτο, ο Τραμπ δήλωσε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με «σοβαρά προβλήματα», κάνοντας λόγο για «πολύ κακή κατάσταση», αφού –όπως είπε– διάβασε το μανιφέστο του. Πρόσθεσε επίσης ότι «η οικογένειά του γνώριζε πως αντιμετώπιζε δυσκολίες».

Επίσης επανέλαβε ότι το περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας νέας αίθουσας εκδηλώσεων στον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι ο χώρος του ξενοδοχείου όπου έγινε η εκδήλωση βρίσκεται «κάτω από ένα πολύ μεγάλο ξενοδοχείο», ενώ το δικό του σχέδιο για νέα αίθουσα έχει «σχεδιαστεί στο υψηλότερο επίπεδο»

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ντόναλντ Τραμπ: «Η επίθεση δεν θα είχε γίνει ποτέ αν ήταν έτοιμη η αίθουσα εκδηλώσεων του Λευκού Οίκου»
Η απόφαση του Τραμπ να γκρεμίσει την Ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου για να δημιουργήσει αυτή τη νέα αίθουσα είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και η κατασκευή δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας αυτών
 REUTERS
Ανησυχία για την ασφάλεια του βασιλιά Καρόλου στην επερχόμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στο δείπνο του Λευκού Οίκου
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Κρις Φιλπ, δήλωσε ότι το ταξίδι πρέπει «οπωσδήποτε να πραγματοποιηθεί», καθώς δεν πρέπει να επιτραπεί η βία να εμποδίσει τη συνέχιση των διπλωματικών σχέσεων
Ο βασιλιάς Κάρολος και ο Ντόναλντ Τραμπ 5
Η «προφητική» πρόβλεψη της Καρολάιν Λέβιτ στο δείπνο των ανταποκριτών - «Θα πέσουν πυροβολισμοί»
«Θα είναι αστεία, θα είναι διασκεδαστική, θα υπάρξουν μερικοί πυροβολισμοί που θα πέσουν απόψε στο δωμάτιο» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου λίγη ώρα πριν την επίθεση
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ λίγη ώρα πριν τους πυροβολισμούς