Κόσμος

Ισπανία: Οργή για την βρετανική “μαχαιριά” στον τουρισμό εξαιτίας του κορονοϊού

Η Ισπανία αντέδρασε σήμερα με οργή στις συστάσεις της Βρετανίας και της Γερμανίας να αποφεύγουν οι πολίτες τους τις ισπανικές νήσους και τις παραλίες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου.

Με τις οδηγίες να έρχονται επιπρόσθετα της εντολής καραντίνας από τη Βρετανία για όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν σπίτι τους, η Ισπανία, που εξαρτάται ιδιαίτερα από τις επισκέψεις των Βορειοευρωπαίων, βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό πλήγμα στις όποιες ελπίδες της να ανακάμψει η οικονομία της.

Ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 12,4% του ισπανικού ΑΕΠ και στο 12,7% των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας βάσει των στοιχείων του 2018. Η χώρα έχασε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση στην απασχόληση που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Είναι πολύ άδικο διότι δεν βασίζεται σε υγειονομικά κριτήρια», δήλωσε η Φρανθίνα Αρμενγκόλ, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της ιδιαίτερα τουριστικής περιοχής των Βαλεαρίδων, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser σχολιάζοντας τις ταξιδιωτικές οδηγίες. Η απόφαση της Βρετανίας δεν έχει λογική εξήγηση, σχολίασε η Αρμενγκόλ, προσθέτοντας ότι το ποσοστό μόλυνσης στο αρχιπέλαγος είναι χαμηλότερο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου.

click4more: Ισπανία: Οι ξενοδόχοι… τα σκάνε για τα τεστ των Βρετανών τουριστών

Τα σχόλια της είναι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που χθες δήλωσε ότι η απόφαση της Βρετανίας να επιβάλλει καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες από την Ισπανία είναι λάθος.

Η ισπανική περιοχή της Αραγονίας ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιωτικές οδηγίες κάνουν «διακρίσεις» και ζήτησε από την υπουργό Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια να εκδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

Οι Βρετανοί είναι η μεγαλύτερη ομάδα ξένων τουριστών στην Ισπανία, με περίπου 18 εκατ. παραθεριστών να ταξιδεύουν εκεί κάθε χρόνο, μόλις πάνω από το ένα πέμπτο του συνολικού αριθμού των επισκεπτών. Περίπου 11,2 εκατ. Γερμανία επισκέφθηκαν την Ισπανία, γεγονός που τους καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών.

click4more: Μάσκα παντού, ωράριο στα μπαρ και 10 άτομα στα εστιατόρια – Νέα μέτρα στη Μαδρίτη

Η Ισπανία έχει καταγράψει 278.782 κρούσματα κορονοϊού και 28.434 θανάτους αλλά το ποσοστό μόλυνσης διαφέρει ιδιαίτερα από περιοχή σε περιοχή, με την Καταλονία και την Αραγονία να είναι οι πλέον πληγείσες περιοχές από την νέα αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Μάιτε Πέρεθ, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Αραγονίας, δήλωσε ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο στα περισσότερα τμήματα της περιοχής της και πρόσθεσε ότι οι τουριστικοί πράκτορες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να εγγυηθούν την υγειονομική ασφάλεια.

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας διαμαρτυρήθηκε επίσης για την κίνηση αυτή και ανακοίνωσε ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται περισσότερη συνεργασία και συντονισμός.

Η βρετανική καραντίνα σε επισκέπτες από την Ισπανία θα μπορούσε να κοστίσει στον ισπανικό τουριστικό κλάδο 10 δισεκ. ευρώ σε απώλεια εσόδων, δήλωσε ο Χόρχε Μαριτσάλ, επικεφαλής της τουριστικής οργάνωσης CEHAT στον τηλεοπτικό σταθμό La Sexta.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε Ντόναλντ Τραμπ: «Η Ευρώπη αποφασίζει για τη δημοκρατία της, όχι εσύ»
«Από τα βάθη της καρδιάς μου, είμαι πεπεισμένη υπέρμαχος της διατλαντικής σχέσης, αλλά και υπερήφανοι που αποτελούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 5
Η κινηματογραφική απόδραση της Μαρία Κορίνα Ματσάδο από την Βενεζουέλα - Η μεταμφίεση, η περούκα και το ταξίδι από Καραϊβική μέχρι Όσλο
Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, εμφανίστηκε δημόσια για πρώτη φορά μετά από 11 μήνες, όταν βγήκε από το μπαλκόνι ενός ξενοδοχείου στο Όσλο, και χαιρέτησ πλήθος υποστηρικτών που επευφημούσαν τη νέα νικήτρια του Νόμπελ
Η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Κορίνα Ματσάντο αντιδρά καθώς κατευθύνεται προς το Στόρτινγκ, στο Όσλο