Τετάρτη, 28 Φεβ.
18oC Αθήνα

Ισπανία: Ποιος φεύγει και ποιος μένει μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του Σάντσεθ

Ισπανία Σάντσεθ
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ όρισε νέο υπουργό Εξωτερικών, αλλά διατήρησε την υπουργό Οικονομικών έπειτα από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε σήμερα.

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών, ενώ η Ιζαμπέλ Ροντρίγκες θα είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και υπουργός Εδαφικής Πολιτικής και Δημόσιας Διοίκησης.

Η Νάντια Καλβίνο διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών και προήχθη σε πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Αλμπάρες, ο σημερινός πρεσβευτής της χώρας του στο Παρίσι, αναλαμβάνει το υπουργείο από την Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, η οποία δέχτηκε ευρεία κριτική για τους χειρισμούς της στην κρίση με το Μαρόκο αφού συμφώνησε να νοσηλευτεί σε ισπανικό νοσοκομείο ο ηγέτης του Μετώπου Polisario, του κινήματος για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, Μπραχίμ Γκάλι.

“Το βασικό έργο αυτού του κυβερνητικού συμβουλίου θα είναι να σταθεροποιήσει την οικονομική ανάκαμψη και την δημιουργία θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο Σάντσεθ.

Μια άλλη σημαντική απομάκρυνση είναι αυτή του προσωπάρχη του Σάντσεθ, του Ιβάν Ρεντόντο, ο οποίος θεωρούνταν το δεξί χέρι του πρωθυπουργού και υπεύθυνος για τις εκλογικές του επιτυχίες.

Θα αντικατασταθεί από τον Όσκαρ Λόπες, ένα μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Τα πέντε μέλη του Unidas Podemos, του ήσσονος εταίρου στην κυβέρνηση συνασπισμού, διατηρούν τις θέσεις τους

Ο μέσος όρος ηλικίας της νέας κυβέρνησης είναι τα 50 χρόνια και το ποσοστό της γυναικείας εκπροσώπησης σε αυτήν αυξήθηκε στο 63%.

Ο Σάντσεθ ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Ιανουάριο 2020 έπειτα από μήνες πολιτικής αστάθειας που οδήγησε τους Ισπανούς τέσσερις φορές στις κάλπες μέσα σε μια τετραετία.

Έπειτα από μόλις δύο μήνες παραμονής στην εξουσία η κυβέρνηση συνασπισμού κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία της COVID-19, η οποία την υποχρέωσε να επιβάλει ένα από τα αυστηρότερα, πανευρωπαϊκά, λοκντάουν και επέφερε βαρύ πλήγμα στην εξαρτώμενη από τον τουρισμό οικονομία της χώρας.

Ο Σάντσεθ αντιμετώπισε επίσης το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας, μια σύγκρουση που διχάζει την Ισπανία από το 2017 που επιχειρήθηκε η διεξαγωγή ενός παράνομου δημοψηφίσματος.

Πριν από τρεις εβδομάδες ο πρωθυπουργός απένειμε χάρη σε εννέα φυλακισμένους πολιτικούς, υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Κάποια πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για την απονομή χάριτος είτε μετακινήθηκαν ή αποπέμφθηκαν κατά τον σημερινό ανασχηματισμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις