Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ισπανία: Βγήκαν από τη φυλακή για να ορκιστούν οι Καταλανοί βουλευτές!

Ισπανία: Βγήκαν από τη φυλακή για να ορκιστούν οι Καταλανοί βουλευτές!

Το Κοινοβούλιο στην Ισπανία αρχίζει τις εργασίες του με τους Καταλανούς αυτονομιστές να βγαίνουν για λίγες ώρες από τη φυλακή.

Το ισπανικό κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 28ης Απριλίου ξεκίνησε σήμερα στις 11:00 ώρα Ελλάδας τις εργασίες του, με τους Καταλανούς αυτονομιστές να βγαίνουν από τη φυλακή προκειμένου να ορκιστούν και με μια σημαντική ακροδεξιά ομάδα.

Φυλακισμένοι όχι μακριά από τη Μαδρίτη, οι Καταλανοί αυτονομιστές Οριόλ Ζουνκέρας, Ζόρντι Σάντσες, Ζόρντι Τουρούλ, Ζοζέπ Ρουλ και Ραούλ Ρομέβα αφέθηκαν ελεύθεροι για λίγες ώρες προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, οι τέσσερις πρώτοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων και ο πέμπτος στη Γερουσία.

Οφείλουν να ορκιστούν όπως και οι άλλοι κοινοβουλευτικοί στο ισπανικό Σύνταγμα, το οποίο κατηγορούνται ότι παραβίασαν στην πορεία τους προς την ανεξαρτησία.

Αυτοί οι πέντε εκλεγμένοι μπορεί ωστόσο να δουν τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου να αποφασίζουν γρήγορα την άρση της βουλευτικής ασυλίας τους, καθώς δικάζονται για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισαν οι Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, περιλαμβάνει ωστόσο 24 βουλευτές του κόμματος Vox, που έφερε και πάλι στο προσκήνιο την ακροδεξιά σε μια χώρα όπου η δύναμή της ήταν ασήμαντη μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο το 1975.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις