Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισραήλ: Εισαγγελέας κάλεσε σε απολογία τον Νετανιάχου – Κατηγορείται για διαφθορά

Ισραήλ

Απολογία για τις αρχές Οκτωβρίου κλήθηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κατηγορείται για διαφθορά.

Το αίτημα του Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναβληθεί για ακόμη μια φορά η ακρόαση αυτή απορρίφθηκε την περασμένη Πέμπτη από τον ισραηλινό γενικό εισαγγελέα Αβιχάι Μάντελμπλιτ.

Ο δικηγόρος Αμίτ Χαντάντ έκρινε χθες, σε βίντεο που διανεμήθηκε από τον εκπρόσωπο της οικογένειας Νετανιάχου, ότι θα όφειλε να είχε αποφασιστεί αναβολή της διαδικασίας, αλλά, πρόσθεσε, μετά την άρνηση του γενικού εισαγγελέα, «θα είμαστε παρόντες».

Ο Νετανιάχου είχε ζητήσει «η ακρόαση να αναβληθεί, λόγω της διάλυσης του κοινοβουλίου και της διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών τη 17η Σεπτεμβρίου», να οριστεί «εύλογη» ημερομηνία μετά τη διαδικασία, ανέφερε την Πέμπτη το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όταν απέτυχε να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία, μετά την οριακή νίκη του στις πρόωρες εκλογές της 9ης Απριλίου, ο Νετανιάχου επέλεξε η Κνέσετ να ταχθεί με ψηφοφορία υπέρ της διάλυσής της και της προκήρυξης νέων εκλογών, για να αποφύγει το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της χώρας Ρεουβέν Ρίβλιν να αναθέσει διερευνητική εντολή σε κάποιον άλλον και να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τον ίδιο.

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι «τίποτε δεν δικαιολογεί την ικανοποίηση του αιτήματος περί αλλαγής της ημερομηνίας που ορίστηκε για την ακρόαση».

Τον Μάιο, ο εισαγγελέας είχε αναβάλει ήδη μια πρώτη φορά την ημερομηνία της ακρόασης που προβλεπόταν να γίνει από τη 10η Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός καλείται να καταθέσει για να απαντήσει στις κατηγορίες περί «διαφθοράς», «απάτης» και «κατάχρησης εμπιστοσύνης» σε τρεις υποθέσεις.

Ο Νετανιάχου, 69 ετών, 13 χρόνια στην εξουσία, απορρίπτει συλλήβδην τις κατηγορίες σε βάρος του και καταγγέλλει πως είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών».

Ακόμη κι αν αρχίσει να διενεργείται έρευνα σε βάρος του, δεν θα είναι νομικά υποχρεωμένος να παραιτηθεί, ακόμη και στην περίπτωση που κριθεί ένοχος και χάσει όλες τις εφέσεις που δικαιούται να υποβάλει. Η δικαστική διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει χρόνια, σημειώνουν αναλυτές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις