Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ιταλία: Και με τη βούλα ισόβια σε βάρος του Τσέζαρε Μπατίστι

Ιταλία: Και με τη βούλα ισόβια σε βάρος του Τσέζαρε Μπατίστι

Την ποινή ισόβιας κάθειρξης που έχει επιβληθεί στον Τσέζαρε Μπατίστι, άλλοτε μέλος οργάνωσης της άκρας αριστεράς της Ιταλίας, επικύρωσε δικαστήριο.

Ο Τσέζαρε Μπατίστι κρίθηκε ένοχος για τέσσερις δολοφονίες που είχαν διαπραχθεί τη δεκαετία του 1970. Το ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του Μπατίστι εναντίον απόφασης εφετείου του Μιλάνου αρμόδιου για υποθέσεις σε βαθμό κακουργήματος, με την οποία δεν έκανε δεκτό τη 17η Μαΐου το αίτημά του να μετατραπεί η ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ποινή 30 ετών κάθειρξης.

Το πρώην μέλος οργάνωσης της ιταλικής άκρας αριστεράς, που είχε καταφύγει στη Γαλλία όπου έζησε 15 χρόνια πριν ταξιδέψει μυστικά στη Βραζιλία, συνελήφθη τον Ιανουάριο ενώ προσπαθούσε να φθάσει στη Βολιβία, έπειτα από 40 χρόνια φυγής, πριν τελικά εκδοθεί στην Ιταλία.

Μετά την επιστροφή του στη Ρώμη μετήχθη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, όπου εκτίει την ποινή του.

Μερικές εβδομάδες μετά τη φυλάκισή του παραδέχθηκε ενώπιον δικαστή, για πρώτη φορά, τις ευθύνες του για τα εγκλήματα που του αποδίδονται και χαρακτήρισε λάθος τον ένοπλο αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία, από το 1990 ως το 2004, ο Τσέζαρε Μπατίστι έχαιρε προστασίας χάρη με απόφαση του σοσιαλιστή γάλλου προέδρου της εποχής Φρανσουά Μιτεράν, ο οποίος είχε δεσμευθεί πως δεν θα εκδιδόταν κανένα μέλος της άκρας αριστεράς που είχε αποκηρύξει τον ένοπλο αγώνα.

Όμως το 2004, η κυβέρνηση του προέδρου Ζακ Σιράκ αποφάσισε να τερματίσει την πολιτική αυτή του Μιτεράν και να προχωρήσει στην έκδοση του Μπατίστι στην πατρίδα του. Ο Ιταλός διέφυγε στη Βραζιλία με ψευδή ταυτότητα, χάρη, κατά τον ίδιο, στη βοήθεια των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις