Κόσμος

Ιταλία: “Καρφιά” Σαβόνα για Ματταρέλλα – “Υπέστην σοβαρή αδικία από τον κύριο θεσμό της χώρας”

Στην προβολή «βέτο» από μέρους του προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας σε ότι αφορά την υπουργοποίησή του, αναφέρεται ο οικονομολόγος Πάολο Σαβόνα, σε επιστολή του που δημοσιεύει η διαδικτυακή πύλη του περιοδικού milanofinanza.it.

«Υπέστην σοβαρή αδικία από τον κύριο θεσμό της χώρας, με άσκηση δριμείας κριτικής σε υποθετικές μου προθέσεις, σχετικά με έξοδο από το ευρώ, και όχι βάσει των ιδεών που πρεσβεύω και επανέλαβα σε πρόσφατο ανακοινωθέν μου, το οποίο κατακρίθηκε από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, χωρίς καν να παρουσιάσουν το περιεχόμενό του», υπογραμμίζει ο Σαβόνα.

«Μαζί με την αλληλεγγύη που μου εξέφρασε όποιος με γνωρίζει και δεν παραποιεί την σκέψη μου, με παρηγόρησαν ιδιαίτερα οι τοποθετήσεις των Ζαν Πωλ Φιτουσί στην εφημερίδα Il Mattino, και του Βόλφγκανγκ Μίνχαου στους Financial Times», προσθέτει ο καθηγητής.

Υπογραμμίζει, δε, ότι ο Φιτουσί κατάλαβε ότι δεν θα έθετε ποτέ υπό αμφισβήτηση το Ευρώ, αλλά θα ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει απαντήσεις στα αιτήματα αλλαγής που προέρχονται από το εσωτερικό των χωρών μελών και ότι «αυτό θα έπρεπε να γίνει βάσει στρατηγικής διαπραγμάτευσης που προκύπτει από την θεωρία παιγνίων».

Όσο για τον Μίνχαου, ο Σαβόνα τονίζει ότι κατανόησε πως «η Γερμανία δεν επιτρέπει στο ευρώ να γίνει, όπως το δολάριο, κύριο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής» και ότι «το ευρώ οικοδομήθηκε με λάθος τρόπο, λόγω της μυωπίας των γερμανών».

Ο Πάολο Σαβόνα, τέλος, αναφέρει ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο, στα τέλη Ιουνίου, η χώρα δεν θα μπορέσει να εκπροσωπηθεί όπως θα έπρεπε από τον νέο εντολοδόχο, τεχνοκράτη πρωθυπουργό Κάρλο Κοταρέλι, «ενώ η κυβέρνηση του Τζουσέπε Κόντε, θα μπορούσε να βασιστεί στην στήριξη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν»,

«Πρέπει να αποφασίσουμε αν οι ευρωπαϊστές είναι εκείνοι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το τέλος της ΕΕ, ή εκείνοι οι οποίοι, σαν και εμένα, ζητούν την μεταρρύθμισή της, για να σωθούν οι στόχοι που είχε θέσει η ίδια η Ένωση», καταλήγει ο Ιταλός καθηγητής και οικονομολόγος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τρεις νεκροί από ανατροπή σκάφους στο Σαν Ντιέγκο - Δύο παιδιά ήταν μεταξύ των επιβατών
Η Aμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ ότι διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό εννέα ανθρώπων που αγνοούνται στα ανοιχτά της παραλιακής πόλης Ντελ Μαρ
Μέλη των μέσων ενημέρωσης φωτογραφίζουν το πλοιάριο που εμπλέκεται στη θανατηφόρα ανατροπή του σκάφους Panga στα ανοικτά της παραλίας Torrey Pines State Beach, αφού σύρθηκε βόρεια από το σημείο όπου το σκάφος βγήκε στην ακτή στο Del Mar της Καλιφόρνιας
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν – Η Άγκυρα στηρίζει το σχέδιο των ΗΠΑ για τον τερματισμό των πολέμων
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προώθηση της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, ιδίως στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
Οι Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ