Κόσμος

Ιταλία: Ο Πρόεδρος ψάχνει πρωθυπουργό – Ο Ρέντσι παίζει Playstation!

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα αρχίζει σήμερα διαβουλεύσεις για την έξοδο από την πολιτική κρίση μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, του ηττημένου του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα, θα συναντηθεί το απόγευμα με τους προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής Πιέτρο Γκράσο και Λάουρα Μποντρίνι αντίστοιχα, καθώς και με τον πρώην πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Αύριο οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν με τα μικρά κόμματα και τις τοπικές πολιτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, πριν από την κρίσιμη ημέρα του Σαββάτου, οπότε και θα έχει έλθει η σειρά των μεγάλων πολιτικών κομμάτων να παρελάσουν από το Κιρινάλιο.

Ο Ρέντσι θα παίζει Playstation

Η πρώτη πολιτική δύναμη της Ιταλίας, το Δημοκρατικό Κόμμα, θα είναι και το τελευταίο. Ο Ματέο Ρέντσι παραμένει ηγέτης του, αλλά δεν θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις αυτές. Ανακοίνωσε ήδη από χθες στο κόμμα του ότι παίρνει άδεια για να επιστρέψει στην Τοσκάνη, όπου ζει η οικογένειά του και όπου θέλει να διοργανώσει διαγωνισμό Playstation με τα τρία του παιδιά. Ωστόσο, συνεπής με το στιλ που έχει λανσάρει στην ιταλική πολιτική σκηνή και θέλει να το αποκαλεί «μαχητικό», δήλωσε ότι «δεν τον φοβίζει κανείς και πάνω απ΄όλα όχι οι πρόωρες εκλογές».

Πρόωρες εκλογές;

Το σενάριο αυτό της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες βρίκσεται στο τραπέζι του προέδρου τη Ιταλικής Δημοκρατίας, αλλά δεν περιλαμβάνεται στις προτιμήσεις του. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα επιδιώκει μία συντεταγμένη πολιτική μετάβαση. Σύμφωνα με πληροφορία που διέρρευσε στον Τύπο, δήλωσε ότι «είναι αδιανόητη η προκήρυξη εκλογών πριν από τη ομογενοποίηση των εκλογικών συστημάτων της Βουλής και της Γερουσίας».

Νόμος του Μαΐου 2015, με την επωνυμία «Italicum», προβλέπει πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα για τη Βουλή, τη στιγμή που η αποτυχία της συνταγματικής μεταρρύθμισης διατηρεί όλες τις εξουσίες της Γερουσίας , που εκλέγεται με βάση αναλογικό εκλογικό σύστημα, πράγμα που κινδυνεύει να καταστήσει ανέφικτη τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και ακυβέρνητη τη χώρα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο εκκρεμούν προσφυγές κατά του «Italicum», θα αρχίσει την εξέταση του θέματος στις 24 Ιανουαρίου και μπορεί να καταλήξει στην θέσπιση ενός κανόνα του παιγνιδιού που θα κληθούν να αποδεχθούν όλες οι πλευρές.

Αλλη επιλογή στην οποία αναφέρθηκε χθες ο Ματέο Ρέντσι περιλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την υποστήριξη του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, σχήμα που μπορεί να διασφαλίσει την διακυβέρνηση της χώρας μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, τον Φεβρουάριο 2018. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό δεν μοιάζει πολύ πιθανό, αφού πολλές πολιτικές παρατάξεις έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Διεκδικούμε άμεσα εκλογές, διαφορετικά θα καλέσουμε τους πολίτες να κατεβούν στους δρόμους», δήλωσε χθες ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά. Στο ίδιο κλίμα, οι λαϊκιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που βγαίνει ενισχυμένο από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που επιβεβαιώνει το κύμα δυσαρέσκειας, μετά το Brexit και την εκλογή του Τραμπ.

«Δεν θέλουμε να συζητάμε επί μήνες με τα κόμματα για τον εκλογικό νόμο», λέει ένας από τους τρενόρους του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα στη γερμανική Die Welt, σε μία συνέντευξη που αναδημοσιεύεται στην ιταλική La Repubblica.

Πρώτο το κόμμα Ρέντσι – Δεύτερος ο Γκρίλο

Δημοσκόπηση που έγινε την προηγουμένη του δημοψηφίσματος και δημοσιεύθηκε από τη La Stampa δίνει το Δημοκρατικό Κόμμα επικεφαλής με το 32,5% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με 27%.
Μένει η επιλογή της κυβέρνησης τεχνοκρατών, που υποστηρίζεται από την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την προετοιμασία πρόωρων εκλογών. Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές, ανάμεσά τους και ο πολιτικός επιστήμονας Τζιοβάνι Ορσίνι του πανεπιστημίου Luiss της Ρώμης, θεωρούν ότι μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί κάλλιστα να κυβερνήσει μέχρι το 2018.

Ούνα φάτσα…

Οι περισσότεροι από τους 945 βουλευτές και γερουσιαστές του ιταλικού κοινοβουλίου θα βρίσκονται ακόμη στο πόστο τους μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και εξασφαλίζουν τα δικαιώματα πλήρους σύνταξης. Οπότε, όπως εκτιμά ο ιταλικός Τύπος, αυτό αποτελεί κίνητρο για να αντισταθούν στη διάλυση της Βουλής.
Στο μεταξύ, στις δύο πρώτες θέσεις των προβλέψεων του «totopremier», του τυχερού παιγνιδιού που γίνεται της μόδας σε κάθε πολιτική κρίση στην Ιταλία, βρίσκονται ο πρόεδρος της Γερουσίας και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο διακεκριμένος οικονομολόγος ο οποίος ως επικεφαλής μίας κυβέρνησης τεχνοκρατών θα ήταν σε θέση να καθησυχάσει τις αγορές που ανησυχούν για το ξέσπασμα τραπεζικής κρίσης, τη στιμή που ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την υποβάθμιση της προοπτικής της Ιταλίας μετά το δημοψήφισμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 8 δευτερόλεπτα
8
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2