Κόσμος

Ιταλία: Ρεκόρ δεκαετίας για τον πληθωρισμό – Αυξήθηκε στο 4,2% το Δεκέμβριο

Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Istat ο πληθωρισμός στην Ιταλία αυξήθηκε στο 4,2% το Δεκέμβριο από 3,9% τον Νοέμβριο. 

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο μίας και πλέον 10ετίας, καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους συνέχισε να ωθεί τις τιμές υψηλότερα.

Αν και η Ισπανία κατέγραψε επίσης τον υψηλότερο πληθωρισμό 30 ετών τον Δεκέμβριο, οι πιο βόρειες χώρες της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να έχουν ήδη δει το υψηλότερο επίπεδό του.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν σταθερός στη Γαλλία τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, ενώ τα στοιχεία για τη Γερμανία, που θα δημοσιοποιηθούν αύριο, αναμένεται να δείχνουν μία κάμψη του.

Ο βασικός παράγοντας που τροφοδότησε τον πληθωρισμό στην Ιταλία ήταν ξανά το ενεργειακό κόστος, με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να αυξάνονται 14,4% σε ετήσια βάση και το κόστος μεταφορών κατά 9,6%. Οι τιμές για τις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων αυξήθηκαν 3,6%, ενώ οι τιμές των τροφίμων και ποτών σημείωσαν άνοδο 2,9%.

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σχηματίζοντας αποθεματικό 4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για το πρώτο διάστημα του 2022.

Πηγή: Bloomberg

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 2