Κόσμος

Ιταλικές εκλογές: Οι ακροδεξιοί πανηγυρισμοί και τα σχόλια του διεθνούς Τύπου

Η Τζόρτζια Μελόνι, ήταν η μεγάλη κερδισμένη της επομένης των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία και όπως όλα δείχνουν, η επόμενη πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Τα αποτελέσματα αυτά μάλιστα, έφεραν και ποικίλες αντιδράσεις από τα μεγάλα ΜΜΕ του κόσμου.

Το CNN, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, αναφέρθηκε στην επικείμενη πρωθυπουργό, ως την «πιο ακροδεξιά πρωθυπουργός μετά τον Μουσολίνι».

Η ισπανική εφημερίδα El Pais, τόνισε πως: «Η ακροδεξιά κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία για πρώτη φορά και η συμμαχία συντηρητικών, μεταφασιστών και λαϊκιστών υπό την Τζόρτζια Μελόνι λαμβάνει 44% τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία».

Η βρετανική Guardian, χαρακτηρίζει το κόμμα της Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) πως έχει μια «νεοφασιστική προέλευση», ενώ το ρωσικό Rossiya-24 σημειώνει ότι οι εκλογές πιθανόν να οδηγήσουν σε μια «πολιτική αναδιάρθρωση της Ευρώπης» επικαλούμενο τον Πορτογάλο ακροδεξιό ηγέτη Αντρέ Βεντούρα.

Η Le Monde αναφέρεται σε μια «ιστορική» νίκη για την Μελόνι, η φινλανδική Helsingin Sanomat χαρακτηρίζει την νικήτρια των ιταλικών εκλογών «διάδοχο του φασισμού», ενώ η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο για τον δεξιό/ακροδεξιό συνασπισμό να αντέξει για πάνω από δύο χρόνια εξαιτίας των εσωτερικών εντάσεων.

Τη δικιά τους, οπτική καταθέτουν οι Financial Times, τονίζοντας πως η «Ιταλία κινδυνεύει, ωστόσο δεν θα υπάρξει στροφή προς τον εξτρεμισμό, ενώ και οι New York Times αναφέρουν πως «Η Ευρώπη κατευθύνεται προς μια ακόμη στροφή προς την ακροδεξιά».

Τέλος, το BBC, χωρίς πολλά λόγια αναφέρει «η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας», χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Λε Πεν: «Οι Ιταλοί πήραν την τύχη στα χέρια τους», συγχαρητήρια και από Ορμπάν

Η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στη Γαλλία, η Μαρίν Λε Πεν, έγραψε στο Twitter: «ο ιταλικός λαός αποφάσισε να πάρει την τύχη του στα χέρια του εκλέγοντας μια πατριωτική κυβέρνηση που τάσσεται υπέρ της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι και στον (ηγέτη της Λέγκας) Ματέο Σαλβίνι που αντιστάθηκαν στις απειλές μιας αντιδημοκρατικής και αλαζονικής ΕΕ πετυχαίνοντας αυτή τη σπουδαία νίκη»

Η ανιψιά της Λε Πεν, η Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία είναι αντιπρόεδρος του επίσης ακροδεξιού κόμματος Reconquête! του Ερίκ Ζεμούρ, χαιρέτισε την νίκη του FdI: «Κατάφερε να αντισταθεί, κατάφερε να δημιουργήσει ενότητα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ευρωβουλευτής του κόμματος της Λε Πεν, ο Ζορντάν Μπαρντελά, σχολίασε ότι: «Οι Ιταλοί έδωσαν ένα ταπεινωτικό μάθημα στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», σχολιάζοντας μάλιστα πως: «Κανενός είδους απειλή δεν μπορεί να σταματήσει την δημοκρατία. Ο λαός της Ευρώπης σηκώνει το κεφάλι του και παίρνει πίσω την τύχη του στα ίδια του τα χέρια».

Στην Ουγγαρία, ο Μπαλάζ Ορμπάν, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, έγραψε στο Twitter: «Συγχαρητήρια στην Τζόρτζια Μελόνι, τον Ματέο Σαλβίνι και (τον αρχηγό του Forza Italia) Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τις σημερινές εκλογές! Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ φίλους με ένα κοινό όραμα και προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης».

Ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο αρχηγός του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, έγραψε στο Twitter: «Η Τζόρτζια Μελόνι έδειξε τον δρόμο για μια υπερήφανη, ελεύθερη Ευρώπη κυρίαρχων εθνών που μπορεί να συνεργαστεί για την ασφάλεια και την ευημερία όλων»

«Σπουδαία νίκη! Συγχαρητήρια!», σχολίασε στο Facebook, από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι, ενώ η βουλευτής του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD Μπέατριξ φον Στορκ, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό της, στο Twitter, πως: «Γιορτάζουμε με την Ιταλία! Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο: οι αριστερές κυβερνήσεις τελείωσαν».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γάζα: Η Χαμάς παρέδωσε στο Ισραήλ τη σορό στρατιώτη που κρατούσε από τον πόλεμο του 2014
Έντεκα χρόνια μετά τον θάνατό του στις σήραγγες της Γάζας, το Ισραήλ ανακοινώνει ότι παρέλαβε τη σορό ομήρου, την οποία η Χαμάς παρουσιάζει ως εκείνη του υπολοχαγού Χαντάρ Γκόλντιν
Ο Ερυθρός Σταυρός παραλαμβάνει ένα πτώμα που αναγνωρίστηκε από τη Χαμάς ως αυτό του νεκρού Ισραηλινού στρατιώτη Χαντάρ Γκόλντιν
Ρωσία: Στελέχη ρωσικής βιομηχανίας όπλων σκοτώθηκαν σε πτώση ελικοπτέρου στο Νταγκεστάν – Βίντεο με τη στιγμή της συντριβής
Τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη ρωσικού εργοστασίου οπλικών συστημάτων που βρίσκεται υπό κυρώσεις της ΕΕ σκοτώθηκαν όταν ελικόπτερο τύπου Ka-226 συνετρίβη στο Νταγκεστάν
Εικόνες από την συντριβή του ελικοπτέρου στο Νταγκεστάν
Η Βρετανία στέλνει ομάδα της RAF στο Βέλγιο για να αναχαιτίσει drones «φαντάσματα»
Το Λονδίνο αποστέλλει εξειδικευμένη μονάδα της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο Βέλγιο, προκειμένου να βοηθήσει τις βελγικές αρχές να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ύποπτες πτήσεις drones
Πινακίδα απαγόρευσης για drones κοντά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Εκθαμβωτική η Κέιτ Μίντλετον πλάι στον γιό της, πρίγκιπα Τζορτζ, και τον βασιλιά Κάρολο στην Τελετή Μνήμης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, εμφανίστηκε με μια εντυπωσιακή μαύρη τουαλέτα με φαρδύ λευκό γιακά του οίκου Alessandra Rich, ενώ φόρεσε σκουλαρίκια που ανήκαν κάποτε στη βασίλισσα Ελισάβετ
Ο πρίγκιπας Τζόρτζ, η Κέιτ Μίντλετον και ο βασιλιάς Κάρολος