Κόσμος

Κάμαλα Χάρις: «Εγωιστική η άσκηση εξουσίας του Τραμπ – Ποντάρει στον φόβο και προκαλεί συνταγματική κρίση»

«Όμως ο φόβος δεν είναι το μόνο που είναι μεταδοτικό γιατί και το θάρρος είναι μεταδοτικό», πρόσθεσε η ίδια

«Απασφάλισε» η πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, εναντίον του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε χθες Τετάρτη (30.04.2025) για «εγωιστική» άσκηση της εξουσίας στην δεύτερη προεδρική του θητεία.

Η Κάμαλα Χάρις, στην πρώτη μεγάλη δημόσια ομιλία της, μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τόνισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί ένα «πρόγραμμα που έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες» από το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Η ίδια βρίσκεται ανάμεσα, σύμφωνα με τις αμερικανικές εφημερίδες, σε μια νέα υποψηφιότητα των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο το 2028 ή στο να διεκδικήσει να εκλεγεί κυβερνήτης της Καλιφόρνια το 2026.

Επίσης, η Χάρις κάλεσε τους Αμερικανούς να μην επιτρέψουν να ξεγελαστούν από το «χάος» στην αρχή της θητείας του Ρεπουμπλικανού δισεκατομμυριούχου.

Στην συνέχεια η ίδια πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα αυτό έχει στόχο να μειώσει τη δημόσια εκπαίδευση, να μειώσει το μέγεθος της κυβέρνησης, στη συνέχεια να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες της. Όλα αυτά παρέχοντας φοροελαφρύνσεις στους πιο πλούσιους».

Η Κάμαλα Χάρις κατήγγειλε ένα «στενόμυαλο και εγωιστικό όραμα της Αμερικής, όπου τιμωρούμε όσους λένε την αλήθεια, όπου ευνοούμε τους πιστούς σε εμάς, όπου εκμεταλλευόμαστε την εξουσία μας και όπου αφήνουμε τους άλλους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους».

Οι 100 πρώτες ημέρες της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτήθηκαν από πάνω από 140 προεδρικά διατάγματα, πολλά από τα οποία έχουν μπλοκαριστεί από τη δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει κυρίως επιτεθεί στους πολιτικούς αντιπάλους του, προβάλλει εκτεταμένα στα μέσα τις απελάσεις του παράτυπων μεταναστών και προσπαθεί να περιορίσει το προσωπικό του ομοσπονδιακού κράτους, αυτό με τη βοήθεια του δισεκατομμυριούχου συμμάχου του Έλον Μασκ.

Μετά το χαμηλό προφίλ που διατήρησε τους έξι μήνες μετά την ήττα της στις προεδρικές, η Χάρις μίλησε σε εκδήλωση στην οποία είχε προσκληθεί από ένωση που ενθαρρύνει τις γυναίκες να συμμετάσχουν στην πολιτική.

Η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκρινε ότι οι απόπειρες του Τραμπ να μεγιστοποιήσει την εξουσία του προέδρου δημιουργούν τον κίνδυνο «συνταγματικής κρίσης» για τις ΗΠΑ.

«Αν συμβεί αυτό (…) η μόνη δύναμη που δεν πρέπει να αποτύχει είναι η φωνή του λαού», πρόσθεσε. «Ο πρόεδρος Τραμπ, η κυβέρνησή του και οι σύμμαχοί τους ποντάρουν στην ιδέα ότι ο φόβος μπορεί να είναι μεταδοτικός», παρατήρησε.

 

Όμως «ο φόβος δεν είναι το μόνο που είναι μεταδοτικό. Το θάρρος είναι μεταδοτικό», τόνισε η Χάρις, χαιρετίζοντας το θάρρος αυτών από τους δικαστές, τους πανεπιστημιακούς και τους απλούς πολίτες που αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

«Το θάρρος όλων αυτών των Αμερικανών με εμπνέει», κατέληξε η πρώην Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν για συνομιλίες μέσα στην εβδομάδα – Στόχος η πυρηνική συμφωνία και κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συμμετάσχει άμεσα στις ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, αλλά έχει καταστήσει σαφές ότι η Τεχεράνη πρέπει να αποτραπεί από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Σημαίες Ιράν και ΗΠΑ
Πέμπτη νύχτα τρόμου σε Ιράν και Ισραήλ: Ήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ – Νέα μαζική επίθεση με πυραύλους από την Τεχεράνη
Δύο οι νεκροί από την επίθεση του Ισράηλ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό του Ιράν - Ο Τραμπ επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον - Σύγκληση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο
Ισραηλινά πλήγματα στην Τεχεράνη στο Ιράν / Πηγή φωτογραφίας: Majid Asgaripour
Ανανεώθηκε πριν 24 λεπτά
1