Κόσμος

Καμπανάκι! Πάνω από 40% ευρωπαϊκών δέντρων απειλούνται με αφανισμό

Πάνω από το 40% των ευρωπαϊκών δέντρων απειλούνται με εξαφάνιση σήμερα με την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Σύμφωνα με την έκθεση ο αφανισμός των ειδών ευρωπαϊκών δέντρων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εισαγωγή από άλλες ηπείρους, χωροκατακτητικών ξένων ειδών.  Αυτή είναι η πρώτη φορά που η IUCN εκδίδει μια “κόκκινη λίστα” των ευρωπαϊκών δέντρων, με τον οργανισμό να εξετάζει την τύχη 454 ειδών δέντρων που βρίσκονται στη γηραιά ήπειρο.

Μεταξύ των ειδών αυτών, το 42% θεωρούνται απειλούμενα και παρουσιάζουν συνεπώς «αυξημένο κίνδυνο εξάλειψης», αναφέρεται στην έκθεση της IUCN. Όσον αφορά τα λεγόμενα ενδημικά είδη, αυτά δηλαδή που φυτρώνουν μόνο στην Ευρώπη, το 58% απειλούνται και 15% βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο.

Η μείωση των ευρωπαϊκών δέντρων οφείλεται στην εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών, στην μη βιώσιμη εκμετάλλευση των δασών και στην ανάπτυξη των πόλεων.

Επίσης οι ασθένειες, η αποδάσωση, η κτηνοτροφία και οι αλλαγές στα οικοσυστήματα, οι οποίες συνδέονται κυρίως με τις πυρκαγιές, αποτελούν άλλους κινδύνους που απειλούν τα δένδρα στην Ευρώπη.

«Είναι ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς πως περισσότερα από τα μισά ενδημικά είδη δένδρων της Ευρώπης απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση», δήλωσε ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, ο οποίος διευθύνει τη μονάδα που έχει αναλάβει την εκπόνηση της «Κόκκινης Λίστας».

«Τα δένδρα έχουν ουσιαστική σημασία για τη ζωή στη γη και τα ευρωπαϊκά δένδρα με όλη την ποικιλομορφία τους είναι μια πηγή τροφής και καταφύγιο για αναρίθμητα ζωικά είδη όπως τα πουλιά και οι σκίουροι και διαδραματίζουν σημαντικό οικονομικό ρόλο», πρόσθεσε ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει σοβαρά αυτή την έκθεση.

Σύμφωνα με την IUCN, η σουρβιά (σόρβος) κινδυνεύει , καθώς τα τρία τέταρτα των 170 ευρωπαϊκών ειδών της θεωρούνται απειλούμενα, ενώ η αγριοκαστανιά, η οποία δέχεται επίθεση από το έντομο cameraria ohridella που ήρθε από τα Βαλκάνια, θεωρείται πλέον «ευάλωτη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe