Κόσμος

Καταδικάστηκε Δανός Μάρτυρας του Ιεχωβά σε εξαετή ποινή κάθειρξης για “εξτρεμισμό”

Διαμάχη μεταξύ Δανίας και Ρωσίας, μετά την απόφαση ρωσικού δικαστηρίου να καταδικάσει έναν άνδρα που είναι Μάρτυρας του Ιεχωβά σε ποινή κάθειρξης έξι ετών για "εξτρεμισμό".

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη αυτού του είδους μετά τον νόμο του 2017 που έθεσε εκτός νόμου την θρησκευτική αυτή οργάνωση. Ένοπλοι πράκτορες της FSB είχαν συλλάβει τον δανό πολίτη Ντένις Κρίστενσεν τον Μάιο του 2017 στην πόλη της Ρωσίας Οριόλ. Η σύλληψη ήρθε λίγο μετά την απαγόρευση από τη Μόσχα της εξτρεμιστικής οργάνωσης– όπως χαρακτήρισε η Ρωσία οποιονδήποτε χαρακτηρίζεται Μάρτυρας του Ιεχωβά.

“Λυπούμαστε πολύ για την καταδίκη εις βάρος του Ντένις Κρίστενσεν, ενός αθώου, ο οποίος δεν διέπραξε κανένα έγκλημα. Είναι θλιβερό το ότι στη Ρωσία είναι ποινικό αδίκημα να διαβάζει κάποιος τη Βίβλο, να κηρύττει και να διάγει έναν ηθικό τρόπο ζωής”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Ρωσία, ο Γιάροσλαβ Σιβούλσκι, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Ο Μάρτυρας του Ιεχωβά και η αντίδραση της Δανίας

Η Δανία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί την θρησκευτική ελευθερία. Ο δανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του δήλωσε “έντονα ανήσυχος” και άσκησε κριτική εις βάρος της Μόσχας για το ότι χαρακτηρίζει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά εξτρεμιστική οργάνωση, κάτι αντίστοιχο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Κρίστενσεν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη νότια Ρωσία ως ενήλικας και είναι παντρεμένος με Ρωσίδα, επέμενε την περασμένη εβδομάδα στο δικαστήριο ότι “ποτέ δεν διέπραξε κάποια αξιόποινη πράξη”.

“Ελπίζω ότι σήμερα είναι η ημέρα που η Ρωσία θα υπερασπιστεί την θρησκευτική ελευθερία”, είπε στους δημοσιογράφους εισερχόμενος στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου σήμερα.

Ένας φωτογράφος του AFP, ο οποίος βρισκόταν έξω από την αίθουσα είδε τον 46χρονο Κρίστενσεν μετά την ετυμηγορία να οδηγείται έξω από την αίθουσα με την συνοδεία αστυνομικών ενώ γύρω του βρίσκονταν υποστηρικτές του.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θα εφεσιβάλουν την απόφαση εντός δέκα ημερών, σύμφωνα με ανακοίνωση του κεντρικού γραφείου τους.

Οργανώσεις της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την εξέλιξη αυτή με την Διεθνή Αμνηστία να δηλώνει ότι (η δίκη) ήταν “ενδεικτική των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται στη Ρωσία”.

Το 2017 οι αρχές τροποποίησαν έναν υπάρχοντα νόμο κατά των εξτρεμιστικών οργανώσεων ώστε να συμπεριλάβει ειδικά τους Μάρτυρες διατάσσοντας την διάλυση της οργάνωσης στη Ρωσία.

Ο Μάρτυρας του Ιεχωβά και η κλιμακούμενη καταστολή

Από τότε συντελείται μια εντεινόμενη εκστρατεία καταστολής των μελών της με περίπου 90 ποινικές δίκες να βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε δεκάδες περιοχές της Ρωσίας, σύμφωνα με την οργάνωση.

Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη κατηγορούμενος για εξτρεμιστικές ενέργειες ο 33χρονος ηγέτης της οργάνωσης στο Ιβάνοβο, μια πόλη βορειοανατολικά της Μόσχας, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι αριθμεί περισσότερα από 170.000 μέλη στη Ρωσία, μια χώρα 144 εκατομμυρίων πολιτών όπου οι περισσότεροι είναι χριστιανοί Ορθόδοξοι. Χιλιάδες άλλα μέλη της έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Σε έκθεσή της τον περασμένο χρόνο η μκο Human Rights Watch κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές για μια “σαρωτική εκστρατεία” παρενόχλησης και διώξεων εις βάρος της οργάνωσης.

Το 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε ότι η διάλυση έξι χρόνια νωρίτερα του παραρτήματος της ογάνωσης στη Μόσχα παραβιάζει το δικαίωμα της συνάθροισης και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κατζ: «Τα ισραηλινά στρατεύματα στη Συρία παραμένουν σε ετοιμότητα» – Ένας νεκρός από επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν
Περίπου 60 στρατιώτες του Ισραήλ έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο, που κατήγγειλε την «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας και καταδίκασε αυτήν την «επικίνδυνη κλιμάκωση»
Συρία
Ο τυφώνας Κατζίκι ξερίζωσε δέντρα και σκεπές σπιτιών στο Βιετνάμ - Τρεις νεκροί από την σφοδρή τροπική καταιγίδα
Ανάμεσα στους 3 νεκρούς ήταν και ένας 90χρονος άνδρας, του οποίου το σπίτι κατέρρευσε αλλά και ένας άνδρας που υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ ετοίμαζε το σπίτι του για την καταιγίδα, στους 13 οι τραυματίες
Άνθρωποι σπρώχνουν μια μοτοσικλέτα μέσα από τις πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Ανόι, αφότου ο τυφώνας Kajiki πέρασε από το Βιετνάμ
Τραμπ και Πούτιν συνομίλησαν ξανά μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – «Πιστεύω ότι θα τερματίσουμε τον πόλεμο»
Συνεχίζονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με «αρχηγό» τον Μάρκο Ρούμπιο - Η αντιπάθεια μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου που δυσκολεύει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν 3