Κόσμος

Καταδίκη τεσσάρων κομμουνιστών στη Συρία

Δικαστήριο καταδίκασε τέσσερις "υπόπτους ως μέλη" αριστερού κόμματος σε βαριές ποινές..

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Συριακό δικαστήριο καταδίκασε 69χρονο αριστερό σε ποινή κάθειρξης 7 ½ ετών χθες Κυριακή, σηματοδοτώντας τη συνέχιση της σκληρής γραμμής έναντι των διαφωνούντων μετά την εξέγερση στην Τυνησία που θορύβησε τις κυβερνήσεις των Αραβικών χωρών.
 
Ο Αμπάς Αμπάς, ο οποίος είχε ήδη φυλακιστεί για 17 χρόνια επί των ημερών του εκλιπόντος πρώην Σύρου προέδρου Χάφεζ αλ Άσαντ, ως μέλος του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, συνελήφθη μαζί με τρεις συντρόφους του τον Μάιο του 2009.
 
Δικάστηκαν ένα χρόνο και πλέον αργότερα από δικαστήριο κρατικής ασφαλείας ως μέλη “μυστικής οργάνωσης”.
 
Η συγκεκριμένη κατηγορία χρησιμοποιείται συνήθως εναντίον μελών ανεξάρτητων πολιτικών κομμάτων, που απαγορεύθηκαν μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Μπάαθ το 1963.
 
“Δεν κάνετε καλό στη Συρία στέλνοντάς με στη φυλακή. Τι απέγινε ο διάλογος, τα δικαιώματα των πολιτών;” είπε ο Αμπάς στον δικαστή μετά την αναγγελία της απόφασης, σύμφωνα με δικηγόρους του. Οι τρεις συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε ποινές τριετούς φυλάκισης έκαστος. Οι δύο είχαν ήδη εκτίσει πολυετείς ποινές φυλάκισης καθώς είχαν καταδικαστεί ως μέλη του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, το οποίο είχε αμφισβητήσει το μονοπώλιο του Μπάαθ στην εξουσία την δεκαετία του 1980 πριν συντριβεί από τις αρχές.
 
Δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από τη Συριακή κυβέρνηση. Η πάγια θέση των κυβερνητικών αξιωματούχων είναι ότι οι διαφωνούντες στη χώρα παραβιάζουν το Σύνταγμα και ότι η κριτική από το εξωτερικό όσον αφορά τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί ανάμιξη στα εσωτερικά της Συρίας.
 
Ο Αμπάς δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση. Μετά την αποφυλάκισή του το 1997, καλλιεργούσε ένα κομμάτι γης κοντά στο χωριό του στην επαρχία, καθώς του απαγορεύθηκε να επιστρέψει στη θέση του στον δημόσιο τομέα.
 
Πρώην πολιτικός κρατούμενος σημείωσε ότι περιμένει πως μετά την ανατροπή του Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι νωρίτερα αυτό τον μήνα στην Τυνησία, οι αρχές θα υιοθετήσουν ακόμα σκληρότερη στάση έναντι όσων αμφισβητούν την κυβέρνηση. “Οι μεγάλες ποινές παρ’ όλ’ αυτά ήταν σοκ. Μοιάζουν να είναι ένα μήνυμα από το καθεστώς ότι η Τυνησία δε θα έχει καμιά συνέπεια για τη Συρία”, είπε ο διαφωνών υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Ένας δικηγόρος που επίσης θέλησε να παραμείνει ανώνυμος είπε ότι το μόνο έγκλημα των καταδικασθέντων ήταν “ότι συναντήθηκαν”.
 
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι διώξεις διαφωνούντων κλιμακώθηκαν, ωστόσο η πίεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας–ειδικά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ–στην Δαμασκό έχει χαλαρώσει και η Συρία δεν βρίσκεται πλέον στο περιθώριο.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Λίστα εξόντωσης» του Ισραήλ για τους δράστες της 7ης Οκτωβρίου – Το σχέδιο καταδίωξης της Χαμάς και η μυστική μονάδα «NILI»
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι ισραηλινές υπηρεσίες έχουν καταρτίσει εκτενή λίστα υπόπτων που συνδέονται με τις επιθέσεις της Χαμάς, με στόχο τη σύλληψη ή εξουδετέρωσή τους
Μαχητές της Χαμάς στη Γάζα
Αδελφές οι τρεις γυναίκες που βρέθηκαν νεκρές στη θάλασσα στο Μπράιτον - Μυστήριο με τις συνθήκες θανάτου
Οι σοροί τους ανασύρθηκαν τα ξημερώματα της 13.05.2026 - Η αστυνομία έχει ήδη εξετάσει εκατοντάδες ώρες υλικού από κάμερες ασφαλείας και πραγματοποιεί εκτεταμένες έρευνες στην παραλιακή περιοχή
Το σημείο όπου βρέθηκαν νεκρές οι τρεις αδελφές στο Μπράιτον
Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στο Μόντρεαλ - Δεν του επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ γιατί μετέφερε ύποπτο κρούσμα Έμπολα
Ο επιβάτης της πτήσης της Air France την Τετάρτη προερχόταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου έχει κηρυχτεί επιδημία του Έμπολα, είναι ασυμπτωματικός
Boeing 787 Dreamliner Air France landing at Chalon Vatry airport for a training flight
Η Βανέσα Τραμπ αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού: «Παραμένω αισιόδοξη»
Η 48χρονη πρώην σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ ανέφερε πως βρίσκεται ήδη σε στενή συνεργασία με τους γιατρούς της, έχοντας στο πλευρό της την οικογένεια και τα πέντε παιδιά της
Βανέσα Τραμπ
CNN: Πώς η δίωξη του Ραούλ Κάστρο μπορεί να οδηγήσει στον πόλεμο ΗΠΑ και Κούβα – Προετοιμάζεται να δεχθεί επίθεση η Αβάνα
O πρόεδρος της Κούβας απειλεί με μακελειό στην περίπτωση εισβολής στην χώρα – Το παράδειγμα της Βενεζουέλας και η «βοήθεια» που θέλει να προσφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ στους Κουβανούς
Ραούλ Κάστρο