Κόσμος

Καταλονία: Βουτιά στον τουρισμό! Σε απόγνωση ξενοδόχοι και εστιάτορες

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βαρκελώνη τον περασμένο Αύγουστο δεν πτόησαν τόσο τους τουρίστες όσο η πολιτική αστάθεια στην Καταλονία.

Τις δυο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα ο τουρισμός στην Καταλονία σημείωσε βουτιά 15%! Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα του τουρισμού που επικαλείται ο Guardian η τουριστική δραστηριότητα στην Καταλονία μειώθηκε κατά 15% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Αυγούστου στη Βαρκελώνη και το παραθαλάσσιο θέρετρο Καμπρίλς, που στοίχισαν τη ζώη σε 16 άτομα, επηρέασαν ελάχιστα τους αριθμούς των τουριστών. Όμως, οι εικόνες με την αστυνομική βία και τις μαζικές διαδηλώσεις την 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία έχουν το δικό τους αντίκτυπο.

Ο Χοσέ Λουίς Θορέντα, αντιπρόεδρος της τουριστικής ένωσης Exceltur, δήλωσε:

«Πέρυσι, η Καταλονία υποδέχθηκε περίπου 18 εκατ. επισκέπτες και ο τουρισμός αντιστοιχεί περίπου στο 12% του τοπικού ΑΕΠ. Βιομηχανία και εμπόριο είναι οι έτεροι πυλώνες της οικονομίας. Πάνω από 400.000 άνθρωποι στην Καταλονία εξαρτώνται από την τουριστική βιομηχανία για την απασχόλησή τους».

Πτώση στις κρατήσεις 20% για το τελευταίο τρίμηνο του 2017

Πρόσθεσε ότι οι κρατήσεις είναι «σε ελεύθερη πτώση, της τάξης του 20%, για το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ιδιαίτερα στη Βαρκελώνη, σε μια παραδοσιακά υψηλή περίοδο για συνέδρια και για τουρισμό αναψυχής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια πτώση της τάξης του 20% θα αντιπροσώπευε απώλειες περίπου 1,1 δισεκ. ευρώ. Η Exceltur δήλωσε ότι η υποχώρηση περιορίζεται στην Καταλονία και δεν παρατηρείται μείωση στην υπόλοιπη Ισπανία.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα ξενοδοχεία μας είδαν ακυρώσεις κρατήσεων διότι αναβάλλονται συνέδρια». Αυτό, δήλωσε ο Αλφόνσο ντελ Πόγιο, αντιπρόεδρος της Meliá Hoteles Internacional.

Η Meliá έχει οκτώ ξενοδοχεία στην Καταλονία, πέντε στη Βαρκελώνη και είδε οι κρατήσεις να μειώνονται κατά 4% μετά την 1η Οκτωβρίου. «Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, ιδιαίτερα για όσους εξαρτώνται από τη διεθνή αγορά», δήλωσε ο Ντελ Πόγιο.

Ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Βαρκελόνη, που έχει αρκετά καταστήματα εστίασης αλλά θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι καταγράφεται αξιοσημείωτη μείωση.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 30-40% και ο κόσμος ακυρώνει μέχρι τον Ιανουάριο», δήλωσε ο ιδιοκτήτης εστιατορίου. «Απασχολούμε 350 άτομα και εδώ στη Βαρκελώνη αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ένα οικονομικό τσουνάμι. Αλλά όταν το λέω αυτό στον κόσμο, μου λένε ότι αν δεν μου αρέσει, να μετακομίσω στη Μαδρίτη».

Φεύγει και η κρουαζιέρα

Η Βαρκελώνη είναι η μεσογειακή πρωτεύουσα της κρουαζιέρας αλλά αυτό το μήνα δύο πλοία επέλεξαν να δέσουν στη Βαλένθια. Η πόλη είναι επίσης ένας από τους βασικούς προορισμούς για συνέδρια αλλά η πολιτική κατάσταση οδήγησε στην ακύρωση τουλάχιστον ενός μεγάλου συνεδρίου.

«Σίγουρα είδαμε μια επιβράδυνση στις κρατήσεις, καθώς και κάποιες ακυρώσεις, σε μια από τις περιόδους με την υψηλότερη κίνηση», δήλωσε ο Τζέιμς Μπλικ, συνιδρυτής της Devour Tours, που προσφέρει πακέτα γαστρονομικού τουρισμού σε όλη την Ισπανία.

«Οι τουρίστες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε κάθε ένδειξη αστάθειας. Τίτλοι ειδήσεων, εικόνες και βίντεο με την αστυνομία και τους ψηφοφόρους να συγκρούονται την 1η Οκτωβρίου είναι προφανώς αρκετές για να αποθαρρύνουν ένα σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Ευτυχώς, ως τουρίστες, γενικώς έχουμε βραχεία μνήμη και μόλις επιστρέφει η σταθερότητα, επιστρέφει και ο τουρισμός».

πηγή: The Guardian

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα Χαμενεΐ: Συγχαρητήρια για τη νίκη επί των σιωνιστών – Οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τίποτα από τον πόλεμο
Πρώτο μήνυμα από τότε που η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και Ισραήλ - «Οποιαδήποτε μελλοντική επιθετική ενέργεια εναντίον του Ιράν θα έχει βαρύ τίμημα» διεμήνυσε
Ο Αλί Χαμενεϊ
Ανανεώθηκε πριν 19 λεπτά
8
New York Times: Ανησυχία στο Ιράν για την εξαφάνιση του ανώτατου ηγέτη Χαμενεΐ – «Πρέπει όλοι να προσευχόμαστε»
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε έχει κάνει κάποια βιντεοσκοπημένη δήλωση εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα - «Οι πολίτες ανησυχούν: πού είναι ο ηγέτης μας;»
O ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Βίντεο με τη βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας να κοροϊδεύει τον Τραμπ ενώ μιλάει: Σάλος με τον μορφασμό της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Η βασίλισσα της Ολλανδίας κατηγορείται ότι μιμήθηκε ειρωνικά τον τρόπο ομιλίας του αμερικανού προέδρου - Ποικίλες αντιδράσεις στα social media
Βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας και Τραμπ
4
Σε κίνδυνο χιλιάδες παιδιά στις ΗΠΑ - Η κυβέρνηση Τραμπ επανεξετάζει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
Η σύσταση της νέας ομάδας εργασίας θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και τη χρησιμότητα των εμβολίων που εγκρίθηκαν πριν από επτά ή και περισσότερα χρόνια
Εμβολιασμός
Πνίγηκε από τις σφοδρές καταιγίδες το Παρίσι: Δύο νεκροί, 17 τραυματίες, πάνω από 100.000 σπίτια χωρίς ρεύμα – Πλημμύρισε η Εθνοσυνέλευση
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε από πτώση δέντρου κι ένας 59χρονος οδηγούσε γουρούνα, όταν έπεσε πάνω του δέντρο που ξερίζωσαν οι άνεμοι - Εικόνες και βίντεο
Σφοδρές καταιγίδες στη Γαλλία, «πνίγηκε» το Παρίσι
2