Κόσμος

Κατάρ: Τον Οκτώβριο οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην ιστορία του Εμιράτου

Την Κυριακή ξεκίνησε στο Κατάρ η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Eμιράτο, η διεξαγωγή των οποίων ορίστηκε, έπειτα από αρκετές αναβολές. Ως τώρα, τα μέλη του κοινοβουλίου διορίζονταν από τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Κατάρ θα διεξαχθούν την 2η Οκτωβρίου και η ανάδειξη του Μάτζλις ας Σούρα («Συμβουλευτικού Συμβουλίου», του κοινοβουλίου), που θα έχει 45 έδρες, θα γίνει για πρώτη φορά με εκλογές, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα του 2004. Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί επανειλημμένα.

Μέχρι σήμερα τα μέλη του κοινοβουλίου διορίζονταν από τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του εμίρη, η ημερομηνία της ψηφοφορίας ορίστηκε με διάταγμα ότι θα είναι η 2η Οκτωβρίου. Η διαδικασία εγγραφής υποψηφίων θα διαρκέσει ως την Πέμπτη. Η προεκλογική εκστρατεία προβλέπεται να αρχίσει τον επόμενο μήνα.

Στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, στην περιφέρεια της Ντόχας, μετέβησαν αρκετοί επίδοξοι υποψήφιοι για να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

«Περίμενα τις εκλογές αυτές χρόνια τώρα», είπε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίνα Νάσερ αλ Ντάφα, πτυχιούχος νομικής, που κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητάς της.

Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν σε διεξοδική εξέταση από το υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να εκπληρώνουν σειρά κριτηρίων.

Μόνο απόγονοι πολιτών του Κατάρ εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια από το 1930 έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα. Απαγορεύεται κατά συνέπεια να ψηφίσουν μέλη οικογενειών που απέκτησαν την ιθαγένεια του Κατάρ μετά τη χρονιά εκείνη.

Επίσης εξαιρούνται υπουργοί, μέλη των ένοπλων δυνάμεων και μέλη δημοτικών συμβουλίων. Απαγορεύεται επίσης να είναι υποψήφια μέλη της βασιλικής οικογένειας, αν και θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

Οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν στο Κατάρ, πάντως οι πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και για την ανάδειξη τοπικών αιρετών. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Reuters (Αρχείου)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 6
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν