Κόσμος

Κίνα: Εκτελέστηκε για διαφθορά πρώην επικεφαλής επενδυτικού ταμείου

Ο Λάι Σιαομίν, πρώην επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου ο οποίος κατηγορείται ότι είχε δεχθεί δωροδοκίες άνω των 215 εκατομμυρίων ευρώ, εκτελέσθηκε σήμερα το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από την κινεζική δημόσια τηλεόραση.

Ο Λάι είχε καταδικασθεί στις αρχές Ιανουαρίου σε θάνατο, μια ποινή που σπάνια επιβάλλεται σε οικονομικούς ηγέτες στην Κίνα. Το δικαστήριο τον είχε επίσης κρίνει ένοχο για «πολυγαμία».

Η δικαιοσύνη τον κατηγορούσε ότι είχε δεχθεί 215 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες και είχε επιχειρήσει να πάρει άλλα 13 εκατομμύρια. Τον έκρινε επίσης ένοχο για καταχρήσεις δημόσιου χρήματος ύψους 3,1 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ποσά ήταν «εξαιρετικά σημαντικά, οι περιστάσεις ιδιαίτερα σοβαρές και οι προθέσεις εξαιρετικά κακόβουλες», είχε αναφέρει στην ετυμηγορία του δικαστήριο της Τιανζίν (βόρεια Κίνα).

Ο επικεφαλής του ομίλου China Huarong, για τον οποίο δεν έγινε γνωστό πώς εκτελέσθηκε, είχε επίσης κριθεί ένοχος ότι «έζησε για καιρό με άλλες γυναίκες», εκτός του γάμου του, με τις οποίες απέκτησε «εξώγαμα τέκνα».

Τον Ιανουάριο 2020 είχε προβεί σε ομολογίες που είχαν μεταδοθεί από τη δημόσια τηλεόραση CCTV.

Τότε είχαν μεταδοθεί και εικόνες από ένα διαμέρισμα του Πεκίνου, που εφέρετο να του ανήκει, με θησαυροφυλάκια και ντουλάπες γεμάτες με δεσμίδες χαρτονομισμάτων.

Ο Λάι Σιαομίν, ο οποίος είχε προηγουμένως εργασθεί στην κεντρική τράπεζα καθώς και για την αρχή που επιβλέπει τις κινεζικές τράπεζες, διαβεβαίωνε πως δεν είχε «ξοδέψει ούτε δεκάρα».

«Δεν είχα τολμήσει να ξοδέψω» τα χρήματα, υποστήριζε.

Η τηλεόραση είχε μεταδώσει επίσης εικόνες με πολυτελή αυτοκίνητα και πλάκες χρυσού που ο κατηγορούμενος εφέρετο να είχε δεχθεί ως δωροδοκίες.

Το επενδυτικό ταμείο China Huarong Asset Management είναι ένας από τους μεγαλύτερους στην Κίνα διαχειριστές πιστώσεων υψηλού κινδύνου, δηλαδή αυτών που έχουν μεγάλη πιθανότητα να μην αποπληρωθούν.

Η Κίνα εξαπέλυσε μια ευρεία εκστρατεία κατά της διαφθοράς το 2012, μετά την ανάδειξη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ επικεφαλής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κομματος. Έκτοτε έχουν επιβληθεί ποινές σε περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο στελέχη του ΚΚΚ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κονγκό και της Ρουάντας για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης
Οι πρόεδροι της Ρουάντας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θα υπογράψουν στον Λευκό Οίκο μια συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Ουάσιγκτον
Ντόναλντ Τραμπ
Στους 1.160 οι νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι από τις πλημμύρες σε Ινδονησία και Νοτιοανατολική Ασία - Τεράστιες καταστροφές στη Σρι Λάνκα
Στη Σρι Λάνκα, τουλάχιστον 390 είναι οι νεκροί και 352 οι αγνοούμενοι - Πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί μετά το τσουνάμι του 2004
Άνθρωποι περπατούν μέσα σε πλημμυρισμένο δρόμο, μετά τον κυκλώνα Ditwah στην Κελάνια της Σρι Λάνκα
Ερντογάν: «Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει στρατηγική προτεραιότητά μας»
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μαύρη Θάλασσα και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Πάνω από 800 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ινδονησία - Η σπάνια τροπική καταιγίδα «χτυπά» Μαλαισία και Ταϊλάνδη
Τουλάχιστον 176 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ταϊλάνδη και τρεις στη Μαλαισία ενώ ο απολογισμός των θανάτων έφθασε τους 604 στην Ινδονησία την Δευτέρα, με 464 ανθρώπους να αγνοούνται
Κορμοί δέντρων και συντρίμμια βρίσκονται μπροστά από ένα κατεστραμμένο σπίτι σε μια περιοχή που επλήγη από θανατηφόρες πλημμύρες μετά από έντονες βροχοπτώσεις στο Μπατάνγκ Τορού, Νότιο Ταπανουλί