Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Κίνα: Καθησυχαστικό το υπουργείο Γεωργίας – «Έχουμε επάρκεια σε λαχανικά και σιτάρι»

Κίνα: Καθησυχαστικό το υπουργείο Γεωργίας - «Έχουμε επάρκεια σε λαχανικά και σιτάρι»
Φωτογραφία Reuters

Σε φυσιολογικά επίπεδα είναι σε γενικές γραμμές η παραγωγή λαχανικών στην Κίνα και το σιτάρι είναι αρκετό για να καλύψει τη ζήτηση για ενάμιση χρόνο, διαβεβαίωσαν σήμερα Πέμπτη (4.11.2021) αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν για ελλείψεις, μετά την παρότρυνση να μαζέψουν προμήθειες για το χειμώνα.

Οι καταναλωτές έσπευσαν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες βασικών αγαθών μέσα στην εβδομάδα αφού το υπουργείο Εμπορίου στην Κίνα, σύστησε στους πολίτες να βεβαιωθούν ότι έχουν επαρκείς προμήθειες στα σπίτια τους για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τόσο σε περίπτωση ακραίων συνθηκών τον χειμώνα ενώ παράλληλα υπάρχουν φόβοι για μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού.

Οι πελάτες σε σούπερ μάρκετ σε διάφορες πόλεις της χώρας είδαν τα ράφια να αδειάζουν από αλεύρι, ρύζι και άλλα τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τμήματος Αγοράς και Ενημέρωσης στο υπουργείο Γεωργίας, Τανγκ Κε, η παράγωγη άλλων ποικιλιών έχει καταγράψει μικρή αύξηση παρά το γεγονός ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες έφεραν αυξήσεις στις τιμές για το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Οι συνολικές προμήθειες είναι επαρκείς άρα οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν», δήλωσε ο Τανγκ Κε και πρόσθεσε ότι η Κίνα αναμένεται να παραγάγει 750 εκατ. τόνους λαχανικών φέτος, κατά 1% περισσότερους σε σχέση με πέρυσι.

Φέτος αυξήθηκαν οι σοδειές ρυζιού και σιταριού και η παραγωγή και των δύο προϊόντων, που θεωρούνται βασικά για τους Κινέζους, ξεπέρασε την κατανάλωση, δήλωσε η Λιου Λιχούα, αναπληρώτρια διευθύντρια στο τμήμα Διαχείρισης Καλλιεργειών του υπουργείου.

Η Κίνα έχει επαρκή κρατικά αποθέματα σιτηρών, πρόσθεσε, με τις ποσότητες σιταριού να φθάνουν για να καλύψουν την κατανάλωση για ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με την ίδια, η Κίνα επεξεργάζεται αρκετά νουντλς ρυζιού την ημέρα για να καλύψει την ποσότητα που καταναλώνει το σύνολο του κινεζικού πληθυσμού σε δύο ημέρες.

«Ακόμα και όταν η εγχώρια επιδημία COVID-19 ήταν πέρυσι στα χειρότερά της, υπήρχαν άφθονες ποσότητες σιτηρών στα σούπερ μάρκετ», είπε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις