Κόσμος

Κίνα: Νέος υπουργός Άμυνας ο Λι Σανκφού – Οι ΗΠΑ του είχαν επιβάλλει κυρώσεις το 2018

Νέος υπουργός Άμυνας της Κίνας αναλαμβάνει από σήμερα Κυριακή (12.3.2023) ο στρατηγός Λι Σανγκφού, στον οποίο οι ΗΠΑ είχαν επιβάλλει κυρώσεις το 2018 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαιτίας του ότι είχε εγκρίνει την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Φαίνεται ότι η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα δεν σταματά να αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την κατάρριψη του κινέζικου αερόστατου, το οποίο οι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι είναι κατασκοπευτικό. Εξάλλου οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σε ασυνήθιστα οξύ τόνο, πρόσαψε στις ΗΠΑ πως εφαρμόζουν και πιέζουν τους συμμάχους τους να τις ακολουθήσουν σε μια πολιτική «περικύκλωσης» και «καταστολής» της χώρας του, μετέδωσε τη Δευτέρα το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Για ορισμένους αναλυτές, ο διορισμός του στρατηγού Λι είναι «ηθελημένη» αντίδραση στις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. Για τον Μανότζ Κεβαλραμάνι, του ινστιτούτου Takshashila της Ινδίας, η απόφαση αυτή «δείχνει» πως το Πεκίνο έχει σκοπό «να τραβήξει το σκοινί», ενώ σημαίνει επίσης πως «θα προστεθεί νέο εμπόδιο στις επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα» σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας, που «ήταν ήδη πολύ περιορισμένες».

Επίσης, ο Τσιν Γκανγκ παρέμεινε στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο Χε Ρονγκ διατήρησε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Δικαιοσύνης, ο Τσεν Γισίν παρέμεινε υπουργός Κρατικής Ασφαλείας και ο Γουάνγκ Σιαοχόνγκ υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας.

Απροσδόκητη επιλογή υπέρ της «σταθερότητας» στη νέα κυβέρνηση της Κίνας

Η Κίνα διατήρησε στη θέση του τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας σήμερα, προς γενική κατάπληξη, με φόντο την προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει τον μετωπικό άνεμο για την οικονομία της.

Η παραμονή του Γι Γκανγκ στη θέση του κυβερνήτη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας επιβεβαιώθηκε από το κινεζικό κοινοβούλιο, από τις εργασίες του οποίου πολλοί ανέμεναν να δουν εάν ο κ. Γι, που φθάνει σε ηλικία συνταξιοδότησης, θα εγκατέλειπε τον θώκο ή όχι.

Παρέμειναν επίσης στις θέσεις τους κι άλλα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ιδίως οι Γουάνγκ Γουεντάο και Λιου Κουν, που παραμένουν αντίστοιχα υπουργοί Εμπορίου και Οικονομικών.

Η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να αναζωογονήσει την κινεζική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας υποχώρησε στο 3% του ΑΕΠ πέρυσι. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες επιδόσεις της εδώ και δεκαετίες.

Η αγορά ακινήτων, που, μαζί με τον τομέα των κατασκευών, αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ, παραμένει σε μαρασμό, αφού υπέστη πλήγμα όταν το Πεκίνο άρχισε να λαμβάνει μέτρα για να μειωθεί ο υπέρογκος δανεισμός και η αλματωδώς αυξανόμενη κερδοσκοπία, το 2020.

Το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, το κοινοβούλιο της Κίνας, επιβεβαίωσε εξάλλου τους διορισμούς συμμάχων-κλειδιών του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη νέα κυβέρνησή του.

Ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, βασικός συνεργάτης του, και ο Χε Λιφένγκ, συνοδοιπόρος του για πολλά χρόνια, ονομάστηκαν νέοι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης από τον νέο πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ.

Οι κ.κ. Ντινγκ και Χε έλαβαν τις ψήφους σχεδόν και των 2.900 μελών του κοινοβουλίου. Ενώ ο πρώην δήμαρχος της Τιαντζίν Τζανγκ Γκουοτσίνγκ και ο πρώην γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στην επαρχία Σανσί, ο Λιου Γκουοτζόνγκ, εξελέγησαν επίσης αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Για να ενισχύσει περαιτέρω την εξουσία του, ο κ. Σι γεμίζει τα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια με δικούς του ανθρώπους, όπως ο πιστός του σύμμαχος Λι Τσιανγκ, που ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός χθες Σάββατο, μια ημέρα αφού ο αρχηγός του κράτους εξελέγη ομόφωνα για τρίτη, ιστορική θητεία στην προεδρία.

Οι κ.κ. Ντινγκ και Χε είναι «στενοί πολιτικοί σύμμαχοι του προέδρου Σι» και η σχέση ειδικά του κ. Χε και του προέδρου Σι κρατάει «δεκαετίες», τόνιζαν αναλυτές του ιαπωνικού χρηματοοικονομικού ομίλου Nomura σε σημείωμά τους αυτή την εβδομάδα.

Οι σχέσεις αυτές «μπορεί να βοηθήσουν τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της και να εγγυηθεί τον διυπουργικό συντονισμό», εκτίμησαν.

«Η επιλογή της συνέχεια σε αυτούς τους κρίσιμους ρόλους υποδεικνύει (ότι δίνεται) έμφαση στην φερεγγυότητα και στη σταθερότητα», σχολίασε η Μάτι Μπεκίνκ, διευθύντρια του τμήματος που είναι αρμόδιο για την Κίνα στο Economist Intelligence Corporate Network. «Πιθανόν είναι επίσης υπονοούμενη αναγνώριση των προκλήσεων για την Κίνα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καταγγέλλει «εγκληματικό και παράνομο» σχέδιο των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση ανάπτυξης στρατευμάτων
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, μετά την ανακοίνωση της μαζικής ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων στην Καραϊβική
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο 1
Η Γκισλέιν Μάξγουελ «αθώωσε» τον Ντόναλντ Τραμπ για την εμπλοκή του στην υπόθεση Επστάιν - «Δεν έκανε κάτι ανάρμοστο»
«Δεν πιστεύω ότι αυτοκτόνησε», είπε για τον θάνατο του Επστάιν - Η 63χρονη δήλωσε πως δεν υπάρχει «λίστα πελατών», στην οποία φέρεται πως εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου και ο Μπιλ Γκέιτς
Τζέφρι Επστάιν / Γκισλέιν Μάξγουελ 1
Νέο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας μετά από δηλώσεις Σαλβίνι για τον Μακρόν – Κλήθηκε η Ιταλίδα πρέσβης
Το Παρίσι κάλεσε την πρέσβη της Ιταλίας μετά από δηλώσεις του Ματέο Σαλβίνι που κρίθηκαν «απαράδεκτες», οι οποίες στόχευαν άμεσα τον Εμανουέλ Μακρόν και τη στήριξή του στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
Ο Ματέο Σαλβίνι 3
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης των αδερφών Μενέντεζ - Θα παραμείνουν φυλακή για τουλάχιστον άλλα 3 χρόνια
Ο Λάιλ και ο Έρικ Μενέντεζ δεν θα αποφυλακιστούν υπό όρους – Οι αρχές της Καλιφόρνιας απέρριψαν το αίτημά τους, κρίνοντας ότι εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο
τα αδέλφια Μενέντεζ
Ο Τραμπ αντιδρά με τον ρωσικό βομβαρδισμό αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία – «Δεν είμαι ευτυχής για οτιδήποτε αφορά τον πόλεμο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την ρωσική επίθεση εναντίον αμερικανικού εργοστασίου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν αποδέχεται τη συνέχιση αυτής της αιματηρής σύγκρουσης
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ 1
Πούτιν για Τραμπ: Οι ηγετικές ικανότητές του θα βοηθήσουν να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ρωσίας - Αμερικής - Σχέδια για κοινά έργα σε Αρκτική και Αλάσκα
«Αισιοδοξώ ότι οι ηγετικές ικανότητες του προέδρου Τραμπ, είναι μια καλή εγγύηση ότι οι σχέσεις θα αποκατασταθούν»
Πουτιν - Τραμπ 3