Κόσμος

Κίνα: «Πρόοδος» στις συνομιλίες Σι Τζινπίνγκ και Άντονι Μπλίνκεν

Θετικό φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σήμερα Δευτέρα (19.6.2023) στο Πεκίνο, τη τη δεύτερη και τελευταία ημέρα μιας σπάνιας επίσκεψης Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν πήγε στην Κίνα για να διασφαλίσει ότι οι διαφωνίες του Πεκίνου με τις ΗΠΑ δεν θα καταλήξουν σε σύγκρουση. Από τη μεριά του, ο Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο για «πρόοδο» στις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ που συναντά τον Κινέζο ηγέτη από το 2018, είχε περπατήσει νωρίτερα προς τον Σι απλώνοντάς του το χέρι στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, την οποία χρησιμοποιεί συχνά η Κίνα για να υποδέχεται αρχηγούς κρατών — θετικές ενδείξεις στη χορογραφία της διπλωματίας.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν στη συνέχεια η μία απέναντι στην άλλη κατά μήκος ενός μεγάλου τραπεζιού διακοσμημένου με ροζ λουλούδια λωτού, με τον Σι στην κορυφή και τον Μπλίνκεν στα δεξιά του.

blinken china r

Η διάρκειας περίπου 30 λεπτών συνάντησή τους θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή συνάντησης κορυφής ανάμεσα στον Σι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα φέτος.

blinken china r

Ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Νοέμβριο, δεσμευόμενοι για πιο συχνή επικοινωνία, παρότι οι σχέσεις έχουν από τότε επιδεινωθεί εξαιτίας θεμάτων που ξεκινούν από την Ταϊβάν και φθάνουν μέχρι ανησυχίες για κατασκοπεία.

«Βήματα κοινής κατανόησης»

«Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ακολουθήσουν στα βήματα της κοινής κατανόησης στην οποία καταλήξαμε με τον πρόεδρο Μπάιντεν στο Μπαλί. Οι δύο πλευρές κατέγραψαν επίσης πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνία για ορισμένα ειδικά θέματα. Αυτό είναι πολύ καλό», δήλωσε ο Σι κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την κινεζική κρατική τηλεόραση.

Στη διάρκεια των συνομιλιών, οι οποίες κατά τα άλλα πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, ο Σι είπε πως η Κίνα «ελπίζει σε γερή και σταθερή σχέση Κίνας-ΗΠΑ» και πως πιστεύει ότι οι δύο χώρες «μπορούν να υπερβούν διάφορες δυσκολίες», σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να «μην πλήττουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας».

Δεν είναι σαφής η πρόοδος…

Προς το παρόν δεν είναι σαφές από τα σχόλια του Σι ή από προηγούμενες ανακοινώσεις του Μπλίνκεν για τις συνομιλίες που είχε νωρίτερα σήμερα με τον ανώτατο διπλωμάτη της Κίνας Ουάνγκ Γι και τον υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ χθες Κυριακή, τι είδους πρόοδος ακριβώς έχει επιτευχθεί.

Νωρίτερα, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε τη σημασία των ανοικτών επικοινωνιακών διαύλων προκειμένου να υπάρξει μια διαχείριση του ανταγωνισμού κατά τις συνομιλίες διάρκειας τριών και πλέον ωρών με τον Ουάνγκ, τις οποίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παραγωγικές».

Λέγοντας πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται σε χαμηλό σημείο, ο Ουάνγκ είπε πως αιτία είναι η λάθος αντίληψη που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την Κίνα.

«Πρέπει να αναλάβουμε μια υπεύθυνη στάση απέναντι στον λαό, στην ιστορία και στον κόσμο, και να αντιστρέψουμε το καθοδικό σπιράλ των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας», είπε ο Ουάνγκ κατά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Κατά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Τσιν, διάρκειας 7.30 ωρών, ο Μπλίνκεν τόνισε «την ανάγκη να μειωθεί ο κίνδυνος παρανόησης και λανθασμένης κρίσης», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία να καταστούν πιο εύκολες οι επισκέψεις των πολιτών τους, και συμφώνησαν να εργαστούν για την αύξηση των επιβατικών πτήσεων.

Εξέφρασαν επίσης την επιθυμία να σταθεροποιηθούν οι διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν πως ο Τσιν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να συνεχίσουν τον διάλογο, αν και δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Τραμπ ενέκρινε σχέδια επίθεσης στο Ιράν – «Μένει να δώσει τη διαταγή» αποκαλύπτει η Wall Street Journal
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», ο Τραμπ δεν έχει δώσει ακόμη διαταγή, καθώς περιμένει να δει αν η τακτική που ακολουθεί θα υποχρεώσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα
Ντόναλντ Τραμπ
Ανανεώθηκε πριν 5 ώρες
14
Όσα είναι γνωστά για το πυρηνικό «φρούριο» Φορντό στο Ιράν που στοχεύει το Ισραήλ - Γιατί δεν είναι το νέο Τσέρνομπιλ
Σε αντίθεση με έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου ένα πλήγμα μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή ραδιενέργειας– το Φορντό χρησιμοποιεί εμπλουτισμένο ουράνιο σε μορφή εξαφθοριούχου αερίου που είναι επικίνδυνο αλλά δεν παρουσιάζει τον ίδιο βαθμό ραδιολογικού κινδύνου
Ιρανοί τεχνικοί εργάζονται στο Φορντό σε μια νέα εγκατάσταση παραγωγής καυσίμου ουρανίου για έναν σχεδιαζόμενο πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος, λίγο έξω από την πόλη Ισφαχάν, 410 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης το 2009 2