Κόσμος

Κιργιστάν-Τατζικιστάν: Τους 71 έφτασαν οι νεκροί από τις πρόσφατες συγκρούσεις

Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στα σύνορα ΚιργιστάνΤατζικιστάν έφτασαν τους 71 όπως ανακοίνωσαν οι δυο πλευρές. 

Κιργιστάν και Τατζικιστάν τηρούν για δεύτερη μέρα μια εύθραυστη εκεχειρία και  ο κοινός σύμμαχός τους, η Ρωσία, κάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σήμερα.

“Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τις δύο πλευρές να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση και να λάβουν μέτρα για την επίλυση της κρίσης αποκλειστικά με ειρηνικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα το συντομότερο δυνατό και επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια για να διασφαλίσει την σταθερότητα στην συνοριακή περιοχή Κιργιστάν-Τατζικιστάν”.

Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου ξέσπασαν φονικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές.

Σήμερα το Κιργιστάν ανέφερε 36 θανάτους από τις συγκρούσεις και ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε περί τους 137.000 ανθρώπους από την περιοχή των συγκρούσεων.

Η κυβέρνηση κήρυξε την αυριανή ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα των συγκρούσεων.

Το Τατζικιστάν επίσης ανακοίνωσε σήμερα τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις του λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι.

Τα σύνορα μεταξύ του Ταζικιστάν και του Κιργιστάν είναι τακτικά θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.

Το 2021 σημειώθηκαν χωρίς προηγούμενο συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τροφοδοτώντας φόβους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Πατριάρχης Ιεροσολύμων συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη: Γάζα και Άγιοι Τόποι στο επίκεντρο
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «γενοκτόνο» τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και δήλωσε πως είναι απαράδεκτες οι ενέργειες του Ισραήλ που στοχεύουν να βλάψουν το ιστορικό της καθεστώς και την ιερότητα της Ιερουσαλήμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων 4
Politico: Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο – Η υπόσχεση για νίκη και η πεποίθηση πως θα «γλιτώσει»
«Έχει την επιθυμία να καταστρέψει το ΝΑΤΟ, να δείξει πως είναι άχρηστο. Απέδειξε πως μπορεί να επιτεθεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και ότι αυτές δεν διαθέτουν αμυντικά συστήματα»
Βλαντιμίρ Πούτιν 8
Ο πατέρας του δράστη αναγνώρισε τον γιο του στα βίντεο δολοφονίας του Τσάρλι Κερκ - «Συγκατοικούσε με τρανς άτομο»
Τα αποτυπώματα που άφησε στην ταράτσα ο δράστης και οδήγησαν στην ταυτοποίησή του και το θάρρος του πατέρα να δώσει στις αρχές το παιδί του - Αντιμέτωπος με θανατική ποινή ο 22χρονος δολοφόνος
Ύποπτος για τη δολοφονία του Τσάρλι Κιρτ
6
Ζελένσκι για drones σε Πολωνία και Ρουμανία: «Η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο, μην περιμένετε βαλλιστικούς πυραύλους για να πάρετε αποφάσεις»
Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου προς ΝΑΤΟ, Ευρώπη, G7 και G20 - «Γνώριζαν που πετούσαν τα drones τους», είπε τονίζοντας πως δεν ήταν τυχαία περιστατικά
Βολοντίμιρ Ζελένσκι 8