Κόσμος

Κλιματική αλλαγή: Πλημμύρες και ξηρασίες εκτόπισαν πάνω από 10 εκατ. ανθρώπους σε 6 μήνες

Περίπου 10,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, τους τελευταίους έξι μήνες, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται στην Ασία. Αυτό ανακοίνωσε την Τετάρτη (17/3) η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. 

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση, άλλα περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από συγκρούσεις κατά την ίδια περίοδο, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των εσωτερικών εκτοπισμών προκαλούνται τώρα από την κλιματική αλλαγή.

Αν και τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνον περίοδο έξι μηνών από τον Σεπτέμβριο του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021, σηματοδοτούν μια επιταχυνόμενη παγκόσμια τάση εκτοπισμών που συνδέονται με το κλίμα, σημείωσε η Έλεν Μπραντ, Συντονίστρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας για θέματα Μετανάστευσης και Εκτοπισμού Ασίας-Ειρηνικού.

flood reuters

«Τα πράγματα χειροτερεύουν καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει υπάρχοντες παράγοντες, όπως η φτώχεια, η σύγκρουση και η πολιτική αστάθεια», σημείωσε η Μπραντ. «Ο συνδυασμένος αντίκτυπος καθιστά την ανάκαμψη πιο μακρά και πιο δύσκολη: με το ζόρι έχουν χρόνο οι άνθρωποι για να ανακάμψουν και πλήττονται από άλλη καταστροφή».

Περίπου το 60% αυτών που εκτοπίστηκαν εσωτερικά λόγω των κλιματικών αλλαγών τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκονται στην Ασία, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Η εταιρεία παροχής συμβουλών McKinsey & Co ανακοίνωσε ότι η Ασία «δείχνει να είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε φυσικούς κλιματικούς κινδύνους από ό,τι άλλα μέρη του κόσμου απουσία προσαρμογής και μετριασμού» του κινδύνου.

flood

Στατιστικά στοιχεία από το Κέντρο Παρακολούθησης του Εσωτερικού Εκτοπισμού (IDMC) δείχνουν ότι κατά μέσον όρο 22,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται κάθε χρόνο. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται εκτοπισμοί που έχουν προκληθεί από γεωφυσικά φαινόμενα όπως οι σεισμοί και οι εκρήξεις ηφαιστείων, αλλά η ευρεία πλειονότητα εκτοπίζεται από γεγονότα που σχετίζονται με τον καιρό.

Παγκοσμίως, 17,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2018 και 24,9 εκατομμύρια το 2019. Για το 2020 δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη στοιχεία για όλη τη χρονιά, αλλά η έκθεση στα μέσα της χρονιάς της Διεθνούς Ομοσπονδίας δείχνει ότι 9,8 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών το πρώτο εξάμηνο του περσινού έτους.

Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να αναγκαστούν να μεταναστεύσουν ως το 2050 λόγω συγκρούσεων και οικολογικών παραγόντων, υπογραμμιζόταν εξάλλου πέρυσι σε έκθεση του Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters (Αρχείου)

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές εναντιώνονται στο σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία: «Όχι άλλες παραχωρήσεις στον Πούτιν»
«Η Ουκρανία δεν πρέπει να αναγκασθεί να παραχωρήσει τα εδάφη της σε έναν από τους πλέον απροκάλυπτους εγκληματίες πολέμου στον κόσμο, τον Βλαντίμιρ Πούτιν»
Κογκρέσο
Ο Τραμπ αλλάζει στάση για το σχέδιο των 28 σημείων για την Ουκρανία: «Δεν είναι η τελική μου πρόταση»
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως περιμένει απάντηση από το Κίεβο το αργότερο έως την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, ενώ θέλει να έχει υπογραφεί μνημόνιο ειρήνης μέχρι το τέλος της χρονιάς
Ντόναλντ Τραμπ
15