Κόσμος

Κομισιόν εναντίον Μασκ: Ξεκινά έρευνα στο «Grok» για την δημιουργία παράνομου περιεχομένου με γυναίκες και παιδιά

«Οι εικόνες γυμνών γυναικών και παιδιών που διακινούνται στην πλατφόρμα X είναι παράνομες και αποτρόπαιες» τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κατά μέτωπο «επίθεση» εξαπολύει η Κομισιόν εναντίον του «Grok», του chatbot της τεχνητής νοημοσύνης της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) του Έλον Μασκ, με αφορμή τις καταγγελίες για διασπορά παράνομου περιεχομένου όπως κατασκευασμένες σεξουαλικού χαρακτήρα εικόνες στην ΕΕ.

Η μαζική παραγωγή και διοχέτευση χιλιάδων σεξουαλικού περιεχομένου εικόνων γυναικών και παιδιών από το «Grok» του Έλον Μασκ έχει κινητοποιήσει εδώ και εβδομάδες τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για πιθανές παραβιάσεις της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας και συγκεκριμένα της Digital Services Act, όπως ανακοίνωσε σήμερα (26.01.2026) η Κομισιόν.

Η έρευνα θα εξετάσει αν η πλατφόρμα Χ έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του βάσει της ευρωπαϊκής ψηφιακής νομοθεσίας, περιλαμβανομένων των απαιτήσεων για τον περιορισμό των κινδύνων, την διαχείριση του περιεχομένου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, είχε ανακοινώσει προηγουμένως η Ιρλανδή ευρωβουλευτής Ρετζίνα Ντόχερτι χαιρετίζοντας την απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσει επίσημη έρευνα.

«Οταν εμφανίζονται αξιόπιστες πληροφορίες ότι συστήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για να βλάψουν γυναίκες και παιδιά, είναι σημαντικό η ευρωπαϊκή νομοθεσία να εξετάζει και να επιβάλλεται χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ρετζίνα Ντόχερτι.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εικόνες γυμνών γυναικών και παιδιών που διακινούνται στην πλατφόρμα X είναι παράνομες και αποτρόπαιες, ενώνοντας την φωνή της με την χορεία των αξιωματούχων σε όλον τον κόσμο που καταδικάζουν την σωρεία κρουσμάτων δημοσίευσης μη συναινετικού οπτικού υλικού στην πλατφόρμα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την επιβολή συντηρητικών μέτρων μετά το σκάνδαλο των σεξουαλικού χαρακτήρα εικόνων ανηλίκων που δημιουργήθηκαν από το «Grok» δίνοντας εντολή στην πλατφόρμα X του Έλον Μασκ να διατηρήσει όλα τα εσωτερικά έγγραφα και δεδομένα που σχετίζονται με το chatbot τεχνητής νοημοσύνης «Grok» έως το τέλος του 2026.

Η Κομισιόν αποφάσισε έτσι να παρατείνει εντολή διατήρησης στοιχείων που είχε αποσταλεί στο X πέρυσι, η οποία αφορούσε τους αλγορίθμους και τη διασπορά παράνομου περιεχομένου, δήλωσε στους δημοσιογράφους σήμερα ο εκπρόσωπος Τομά Ρενιέ.

Η ΕΕ είχε επιβάλει στις αρχές Δεκεμβρίου του 2025 πρόστιμο ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ στο X για παραβίαση του κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), παρά τις επανειλημμένες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι βάζει στο στόχαστρο τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Στις 12 Ιανουαρίου 2025, η βρετανική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια στο Ίντερνετ (Ofcom), ανακοίνωσε την έναρξη επίσημης έρευνας κατά της πλατφόρμας Χ σχετικά με τις σεξουαλικού χαρακτήρα εικόνες που αναρτήθηκαν από το Grok, το chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης της πλατφόρμας του Έλον Μασκ.

«Πολύ ανησυχητικές αναφορές κάνουν λόγο για την χρησιμοποίηση του «Grok» στο Χ «για την δημιουργία εικόνων γυμνών ανθρώπων – πράγμα που δύναται να συνιστά προσβολή δημόσιας αιδούς ή πορνογραφία – καθώς και σεξουαλικού χαρακτήρα εικόνων παιδιών πράγμα που δύναται να συνιστά υλικό παιδικής πορνογραφίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε τότε η Ofcom.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, η βρετανική κυβέρνηση είχε καλέσει το X να βρει «επειγόντως» λύση για να αποτραπεί η διασπορά πλαστών, «εξοργιστικών» εικόνων γυμνών γυναικών και που δημιουργήθηκαν από το «Grok».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9