Κόσμος

Κομισιόν: Η Φον ντερ Λάιεν υπερασπίζεται τις αποφάσεις για τα εμβόλια

Η Ευρωπαική Ένωση δέχεται πυρά για τις καθυστερήσεις για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού όμως αυτό δεν το συμμερίζεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αντιμετωπίσει ασφαλώς και νέα «εμπόδια» και «προβλήματα παραγωγής» ή ακόμη και «ελλείψεις» συστατικών.

«Στην Ευρώπη φιλοδοξούμε να εμβολιάσουμε το 70% του ενήλικου πληθυσμού πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό δεν είναι τίποτα, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε η ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα και η οποία δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα La Croix.

Ωστόσο, «ασφαλώς θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια, και άλλα προβλήματα στην παραγωγή, θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχόν ελλείψεις στις πρώτες ύλες ή σε ορισμένα συστατικά των εμβολίων», τόνισε.

Η Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται τις προπαραγγελίες των εμβολίων εξ ονόματος των 27 χωρών μελών, δέχεται σφοδρή κριτική λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των τριών πρώτων εμβολίων που εγκρίθηκαν στην ΕΕ.

«Βλέποντάς το εκ των υστέρων, θα έπρεπε να σκεφτούμε περισσότερο τη μαζική παραγωγή και τις προκλήσεις που θέτει (…) Θα έπρεπε να έχουμε προειδοποιήσει, να εξηγήσουμε ότι στην αρχή η διαδικασία δεν θα είναι ομαλή, θα υπάρχουν τα πάνω και τα κάτω», παρατήρησε η φον ντερ Λάιεν, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί για το 1ο τρίμηνο του έτους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε ωστόσο για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν τα εμβόλια. «Μόνη της, μία χώρα μπορεί να γίνει ταχύπλοο ενώ η ΕΕ όλη μαζί είναι καράβι. Πριν συνάψουμε ένα συμβόλαιο (…) οι 27 χώρες μέλη είχαν στη διάθεσή τους πέντε ολόκληρες ημέρες για να δηλώσουν αν συμφωνούσαν ή όχι. Αυτό φυσικά καθυστερεί τη διαδικασία», είπε.

Η φον ντερ Λάιεν απέρριψε κάθε σύγκριση με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, δύο χώρες όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, σε αντίθεση με την ΕΕ. Η Βρετανία «επέλεξε την οδό της κατεπείγουσας έγκρισης, εμείς επιλέξαμε μια άλλη» ώστε να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά, παρατήρησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήπιε ούτε γουλιά από τον καφέ που του προσέφεραν στη Σαουδική Αραβία και οργίασαν οι θεωρίες συνωμοσίας
Ο Τραμπ πήρε το φλιτζάνι, το κράτησε απλά στα χέρια του και το άφησε στο τραπέζι - «Ίσως να ήταν δηλητήριο», «δεν πίνει καφέ, μόνο Diet Coke» έγραψαν στα social media
Ντόναλντ Τραμπ και Σαουδάραβας ηγέτης Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Pfizergate: Το ευρωδικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν να μην δώσει στη δημοσιότητα τα SMS φον ντερ Λάιεν – Μπουρλά για τα εμβόλια της COVID-19
Το δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι ακυρώνεται η απόφαση της Κομισιόν που αρνήθηκε να παράσχει σε δημοσιογράφο της εφημερίδας New York Times πρόσβαση στα γραπτά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μπουρλά
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά 2